Gastroadvent 2022 4 1

Četvrtu adventsku svijeću ljubavi četvrte adventske nedjelje 2022.g., zapalili su na Šperunu novinari televiuzijskih kuća. Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteranski način prehrane. Ovogodišnje druženje započeli smo pričom o boru i grahoricama, a konobe sa Šperuna - Konoba Marjan, Trattoria Tinel i Konoba Dujkin dvor na tu su temu za završni Gastroadvent pripremili niz delicija.

Alepski bor (Pinus halepenisi) otporan je na ekstremne uvjete, odlično podnosi buru i posolicu, a nisu  mu problem ni visoke temperature. Njegova izdržljivost i dugovječnost simbol su snage mediteranske prehrane. Iz daleke Sirije (iz Alepa) sjemenke bora dospjele su u Škotsku te je uzgojen bor koji je uspijeva na surovim prostorima izloženim vjetru i soli. Ukrasni je to bor koji ima značajno mjesto u umjetnosti bonsai. Prirodni bonsai je rijedak, a mi ga imamo na apsidi male crkve Sv Petra u Nerežišćima. Stoljetna stabla služila su za prikupljanje smole poznate po nazivu paklina. Smolarenje je posebno bilo komercijalno na otocima ( Hvar i Brač) te u drugim dijelovima Dalmacije (Paklenica). Paklina ima antifugicidni, antivirusni i antibakterijski učinak. Na Paklinskim otocima raste TRŠLJA koja daje „ljekovite suze Mediterana“. Smolarenjem tršlja dobije se smola mastika, cijenjena i primjenjiva u mediteranskom načinu prehrane.

Arheolozi su u istraživanjima na Starohvarskom polju pronašli smolu, a tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica. Zahvaljujući mudrosti u brtvljenju amfora, namirnice su se čuvale od kvarenja a posebno od opasnih plijesni. Napitak od ječma imao je i zdravstvene benefite dok se sladilo i brašno nalazi u brojnim receptima Grčke i Rima.

Prema ideji Šime Kovačevića, a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari.

Suorganizatori i naš domaćin predstavljaju mediteranski način prehrane u skrivenoj Dalmaciji uz posebnu pažnju konzumiranju leguminoza. Za četvrtu nedjelju odabrali smo Vina vinarije Matuško s Pelješca: „Naše vinograde, kao i vinariju, moguće je pronaći tamo gdje nam je i srce. Na suncem okupanim padinama Pelješca, točnije u Potomju. Malo mjesto velike vinogradarske i vinarske kulture i tradicije naš je dom, ali i dom našeg plavca i pošipa!“

PARTNERI:

Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.

Ovogodišnji posebni partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije. Ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanoga odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara.

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija  dio je EU projekta pod nazivom Skriveni Habitati čiji je nositelj Splitsko-dalmatinska županija uz sedam partnera, od kojih je JU More i krš preuzela upravljanje. Središnje mjesto Centra je multimedijalni interpretacijski postav koji na moderan i inovativan način prezentira prirodnu baštinu. Objedinjuje nešto ,,novo“- posjetitelju zanimljivo i inovativno, s nečim što je ,,staro“ – u prirodi netaknuto i samo po sebi vrijedno. Namjenjen je domaćim i stranim posjetiteljima, svih dobnih skupina i prilagođen osobama sa invaliditetom. Općina Dugopolje radi u neposrednoj blizini zelenu tržnicu što je sjajna nadopuna cijelom konceptu Centra. Centar potiče razvoj gospodarstva u nultoj zoni, što znači umrežavati i poticati lokalne OPG-ove i uvrstiti njihove proizvode u ugostiteljski asortiman. Osim toga planiraju se održavati radionice, edukacije i kušaonice u ugostiteljskome objektu s proizvodima s OPG-va i promicati mediteranski način prehrane. Centar promiče razvoj održivog turizma i naslanja se na Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine a ovim projektom Dugopolje postaju svojevrsna „Vrata Dalmatinske zagore“ te u edukacijskom i turističkim smislu dodatno će doprinijeti valorizaciji prirodne baštine Splitsko-dalmatinska županije. Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija

Grad  Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, podupire projekte koji promoviraju mediteranskog načina prehrane kako bi turisti što vjernije doživjeli naš stil života u impresivnom povjesnom prostoru savršene mediteranske klime. Održiv i zdrav turizam zajednički je moto.

Gastroadvent 2022 4 2
Domaćin paljenja 4. svijeće gastroadventskog vijenca bili su  ugostitelji sa Šperuna - Konoba Marjan, Trattoria Tinel i Konoba Dujkin dvor koji ove godine, po prvi put organiziraju i Advent na Šperunu.

Marijola Milardović Perić otvara manifestaciju pšaljenja 4. svijeće Gastroadventa u Splitu:


Josip Božić Štulić - Konoba Marjan:


Jelena Tabak  - Konoba Dujkin dvor:


Alijana Vukšič TZ Split:


Ivana Vladović TZ Splitsko - dalmatinske županije:


Domagoj Lažeta - Krš i more govori o alepskom boru:


Advent se prvi put organizira na Šperunu a instalaciju su osmislili studenti arhitekture Sandi Terzić, Marjan Okuka, Paul Lombardić i Stela Brkić pod mentorskom palicom Ane Krstulović i Dore Čičmir-Vestić, a idejni tvorc je bio Luke MužinićSandi Terzić - student arhitekture govori o Adventskom arhitektosnkom rješenju Šperuna:


Prema ideji Šime Kovačevića, a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari. Bruna Dvornik govori u njihovo ime:


Olja Martinić - nutricionistica i autorica Gastroadventa


Stipe Čogelja - dožupan otvara manifestaciju:


Gastroadvent 2022 4 3
Novinari TV postaja pale 4. svijeću ljubavi

Marijola Milardović Perić  i Neven Šeta iz Konobe Tinel - govore o šperunskim gastroadventskim jelima:


Konoba Marjan, Trattoria  Tinel i Konoba Dujkin dvor spremili su poseban Gastroadvetnski stol sa mahunarkama i žitaricama:


Gastroadvent 2022 4 4
Domaćini - Jelena Tabak - Konoba Dujkin dvor, Josip Božić Štulić - Konoba Marjan Ivona CokarićTrattoria  Tinel 

Gastroadvent 2022 4 5
Konoba Marjan - Varoški burger - Mini burger od grahorica

Gastroadvent 2022 4 6
   Konoba Marjan -  Ribarska marenda - Gulaš od hobotnice sa slanutkom

Josip Božić Štulić - Konoba Marjan - govori o Gulašu od hobotnice sa slanutkom - koje je često i uobičajeno u njihovoj popnudi:


Gastroadvent 2022 4 7
   Konoba Marjan -  Marjanske rožata - Kremesti puding od žitarica

Gastroadvent 2022 4 8
   Konoba Dujkin dvor -  Težački zalogaj - Okruglice od leće, orza i fažola

Gastroadvent 2022 4 9
   Konoba Dujkin dvor -  Šantov orzot - Crni orzoto od sipe

Gastroadvent 2022 4 10
   Konoba Dujkin dvor -  Škojska čokolada -  Čokoladne kocke od heljde i rogača

Gastroadvent 2022 4 11
  Trattorija Tinel - Šperunska pašteta - Mini zalogaji od slanutka na posteljici( biskvitu) od grahorica

Gastroadvent 2022 4 12
  Trattorija Tinel - Ribarska teća - Gulaš od leće sa plodovima mora

Gastroadvent 2022 4 13
  Trattorija Tinel - Orzo sa sipom i bobom

Gastroadvent 2022 4 14
  Trattorija Tinel - Slatki bićerin - Krema od rogača

Gastroadvent 2022 4 15
  Trattorija Tinel - Fritule od pirovog brašna sa suvicama i medom

Gastroadvent 2022 4 16
  Gost vinar je bila vinarija Matuško s izvrsnim Pošipom i Postupom. 

Marijola Milardović Perić  o vinima Matuško:


IMG 8531
Trg na Špinutu je posebno otkriće ovogodišnjeg Adventa u Splitu. Pun je raznih događanja, pa je tako jutros prije Gastroadventa bila i lutkarska predstava, ...

IMG 8534
  a svratio je i Djed Božičnjak (ili Djeda Mraz - kako se kome više sviđa). Pratite događanja na Špinutu - biti će još puno zanimljivih događanja, a svi se nadamo da će nam i vrijeme ići u korist:
https://visitsplit.com/hr/5911/advent-sperun 
https://www.facebook.com/advent_sperun-102817615992407