IMG 5387

Novinari četrnaestu godinu zaredom donose svjetlo u grad podno Marjana prenoseći spoznaje i iskustva o mediteranskom načinu prehrane. Gastroadvent u Splitu, nastao prema zamisli nutricionistice Olje Martinić, svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije koji je u svoje jednomjesečne projekte kroz sve ove godine uključio zaljubljenike u očuvanje mediteranskog načina života.

Mediteranski način prehrane smatra se jednim od najzdravijih prehrambenih pristupa, zlatni standard u nutricionističkom i zdravstvenom smislu. UNESCO ju je uključio u reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine i opisao kao 'skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane'. Postoji cijeli niz razloga za to, pa naglasimo najvažnije:

  1. Raznolika i svježa hrana: Mediteranska prehrana uključuje bogatstvo voća, povrća, orašastih plodova, integralnih žitarica i maslinovog ulja. koje pružaju raznolike hranjive sastojke, vitamine, minerale i antioksidante. Od 100 najzravijih namirnica svijeta prema izboru Georga Mateljana, njih čak 90 pripada dalmatinskoj prehrani koja je naravno dio mediteranske prehrane.
  2. Maslinovo ulje: Maslinovo ulje je ključni sastojak u mediteranskoj prehrani. Ono sadrži zdrave mononezasićene masti, koje su povezane s pozitivnim utjecajem na zdravlje srca.
  3. Riba i morski plodovi: Mediteranska prehrana uključuje redovnu konzumaciju ribe i morskih plodova kao bogati omega-3 masnim kiselinama, koje podržavaju zdravlje srca i imunološki sustav.
  4. Umjerena konzumacija crvenog mesa: Mediteranska prehrana promovira umjerenu konzumaciju crvenog mesa. Fokus je na peradi, ribi, mahunarkama i drugim izvorima proteina.
  5. Umjerena konzumacija vina: Umjerena konzumacija crvenog vina, posebno tijekom obroka, povezana je s brojnim zdravstvenim koristima, uključujući zaštitu srca. Naglasak je na umjerena.
  6. Tjelesnu aktivnost i društvena komponenta: Mediteranski način života ne obuhvaća samo prehranu, već i redovituy tjelesnu aktivnost i društvenu komponentu, druženje s obitelji ili zajednicom.

Jedan od prvih promotora dalmatinske prehrane je svakako bila Dika Marjanović koja ju je strpljivo izučila i za sve generacije zapisala u svojoj kultn Dalmatinskoj kuharici. Zahvaljujući njoj i svim novinarima koji promiču mediteranski način života, Split i okolica opravdavaju status kolijevke dalmatinske i mediteranske prehrane

IMG 5394

Namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa je rogač (Ceratonia siliqua L.). Nutrcionistica Olja Martinić je naglasila: "Ova zimzelena mediteranska biljka iz porodice mahunarki (Fabacea) potiče s Bliskog istoka i stoljećima se koristi u kulinarstvu i medicini. Rod Ceratonia smatra se najstarijim u porodici Fabacea, i jedina je preživjela vrsta od izumrlih rodova mahunarki. Rogač (roščić, rožić, kaluber, slatka kožica, rožičak, komiški goroc) u narodu je popularno poznat i kao 'Kruh svetog Ivana' a odnosi se na biblijski odlomak koji kaže da se Sveti Ivan Krstitelj prehranjivao rogačem odnosno kruhom od rogača. Još jednog sveca povezuje se s drvom rogača – Svetoga Jurja. U sjeni stabala rogača posvuda su građene kapelice posvećene Svetome Jurju koji se prizivao u slučajevima bolesti kože. Znatno kasnije znanstveno je potvrđena uloga rogača u liječenju kožnih bolesti i alergija jer je dokazano da rogač ima antimikrobno, antioksidativno, imunomodulatorno i antiproliferativno djelovanje. Poštivanje rogača očuvalo se i danas kod muslimana koji piju sok od rogača u vrijeme Ramazanskog posta, dok Židovi tradicionalno jedu mahune rogača tijekom židovskog festivala Biswat."

Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split čiji je moto OPLETI! (ostavi se mobitela)

Ovogodišnji Gastroadvent je i domaćini Makedonskom kulturnom društvu „Makedonija“ iz Splita, koji su pripremili jela slasne makedonske kuhinje uz čuvena vina vinarije Tikveš. Gastroadvent u Splitu su podržali i Splitsko-dalmatinska županijaTuristička zajednica SDŽTuristička zajednica Grada SplitaJavna ustanova More i krš i Grad Split.

 

IMG 5382
Domaćin paljenja 1. svijeće gastroadventskog vijenca bio je  novotvoreni restoranu Laf! u Splitu smješten na adresi Mažuranićevo šetalište 10.


IMG 5383
Dekoracija restorana je bila u jesenjskom stilu.

Voditeljica Marijola Milardović otvara manifestaciju Gastroadventa u SplituNutricionistica Olja Martinić, autor manifestacije
 


Olja Martinić o govori o rogaču dok svi pažljivo slušaju


Alijana Vukšić Turistička zajednica grada Splita


Vlasnica restoran Laf! Jozica Botica


Chef restoran Laf! Dejan Karepeev


Manifestaciju su pjesmom uveličali zbora  Makedskog kulturno umjetničkog društva "Makedonija" Split

IMG 5425

 

Jedna od posebnosti Gastroadventa u Splitu je svake godine novi, originalni adventski vijenac. 

IMG 5333

Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split čiji je moto OPLETI! (ostavi se mobitela)

IMG 5304

Opleti! je pokrenut kao projekt financiran od strane Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a osnivačice su profesorice Marina KukočPetra Ljubičić i Josipa Vujčić. Nakon sudjelovanja na Festivalu izvrsnosti u Saloni 2021. godine profesorice su, na prijedlog ravnateljice Dobrile Gotovac Stipaničev, aktivnosti odlučile nastaviti u sklopu školskog kluba za kukičanje, pletenje i umjetnost pod istim nazivom – Opleti! Ekipi se pridružila i profesorica Dijana Ligutić o čijem umijeću kukičanja najbolje svjedoče agrumi njihovog adventskog vijenca. Klub broji dvadesetak članova, a glavna zadužena voditeljica je profesorica Marina Kukoč koja je i prije projekta usavršila vještinu izrade kukičanih lutki koristeći se amigurumi tehnikom. Profesorica je pojasnila ikonografiju ovogodišnjeg adventskog vijenca: "Sve je u znaku rogača, samoniklog mediteranskog drva. Grane rogača pletene su u vijenac, svijeće su na postolju drva rogača, a plodovi ga krase kao ukras među kukičanim narančama, smokvama i grožđem. Naći će se tu i kukičanih listova koje su spretne ruke uklopile u mediteranski vijenac i čipkaste pahulje koje je iskukičala naša učenica Dali Lešnjak. Kod kukičanja je bitno strpljenje, ono razvija motoriku i kreativnost, poziva nas da usporimo, koncentriramo se i smanjimo stres. Profesorica Petra Ljubičić pobrinula se za dostavu svježeg bračkog rogača koji je zamirisao u I. gimnaziji i inspirirao ekipu za rad." 

Profesorica Marina Kukoč i učenik Roko Burmaz, učenik 3. razreda jezičnog smjera govore o klubu Opleti! i adventskom vijencu.

U sklopu kluba ozbiljno se proučava i baština, pa su članovi kluba već bili u posjetu Benediktinskom samostanu na Hvaru gdje su im časne sestre pojasnile tehniku izrade čipke od niti agave. Posjetili su i izložbu Kiki Smith i razgledali tapiserije Jagode Buić, a pristup i potvrdu da rade dobru stvar dobili su ove godine i od Ministarstva znanosti i obrazovanja jer su upravo učenici I. gimnazije Split odabrani za ovogodišnje predstavnike Republike Hrvatske na predstojećem UNESCO simpoziju mladih u Grčkoj. 

IMG 5390
Profesorice, ravnaterljica i učenici 1.gimnazije Split koji su sudjelovali u izradi ovogodišnjeg adventskog vijenca. 

Dožupan Splitsko - dalmatinske županije Stipe Čogelja otvara manifestaciju, ...
 a novinari tiskanih medija pale prvu svijeću nade.

IMG 5436

 IMG 5437

Gastroadventski bogati stol, koji je posebno posvećen jelima sa rogačem, pripremio je chef restorana Laf! Dejan Karapeev sa svojim timom. Rogač od kojeg su skuhana slasna jela dolazi s 240 godina starogdrveta  rogača iz dvorišta Korčulanke Jozice Botice, inače suvlasnice restorana Laf!
 Na bogatoj trpezi su bila brojna slana i slatka jela. Od slanih jela tim restorana Laf! je pripremio:

IMG 5402

Juha od bundeve i rogača

IMG 5371
Kruh od rogača i namaz od pindžura - namaz od paprika, patliđana i rajčica ...

IMG 5367
malidzana - namaz od patliđana (balancana) i ...

IMG 5372
ajvara - namaz od paprika.

IMG 5347

Slane palačinke od rogača s nadjevom od kajmaka i sušene rajčice

IMG 5361
Pileći štapići s rogačem uz tartar od rogača

IMG 5396

Njoke od rogača u umaku od rajčice i dimljene pancete

IMG 5373
Soparnik s 40% brašna od rogača.

IMG 5400
Soparnik od rogača.

IMG 5341
Proja od rogača sa sirom i porilukom

IMG 5352
Kako su posebni gosti paljenja prve svijeće Gastroadventa u Splitu Makedonsko kulturno umjetničko društvo iz Splita, a i chef je porijeklom makedonac na trpezi se našlo i jedno jelo bez rogača -  gravče na tavče

Rogač je naravno posebno poznat i po slatkim jelima:

IMG 5339
Fritule od rogača

IMG 5337
Bombice od rogača

IMG 5362
Ravanija sa smokvama

IMG 5365
Kolač od rogača sa slatkim od naranče

IMG 5369
Predstavljena su i čuvena vina vinarije Tikveš: Chardone specijal selekcija i ...

IMG 5370
Crno vino Tuga za jug od sorte grožđa vranac.

IMG 5428
Prekrasne makedonske nošnje članica Makedonskog kulturno umjetničkog društvu „Makedonija“ iz Splita

IMG 5429
Članovi Makedonskog kulturno umjetničkog društvu „Makedonija“ iz Splita

IMG E5350
Chef Dejan Karapeev  i nutricionistica Olja Martinić.

IMG 5444
Alma Bremec iz ŠKMER-a Udruge šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija i Dobrila Gotovac Stipaničev ravnateljica 1. gimnazije Split.

IMG 5438
Olja Martinić daje izjavu za medije.

IMG 5405
Restoran Laf! je pripremio nezaboravno prvo druženje Gastroadventa u Splitu.