Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela i upoznaju adventski običaje različitih zemalja, te promoviraju zdrave mediteranske namirnice. Posebno mjesti zauzima adventski vijenac čije svijeće, tijekom četiri adventske nedjelje  pale novinari tiskanih medija, elektroničkih medija, radio i TV kuća. Kako su izgledali adventski vijenci od prvog Gastroadventa 2010. godine do 2024. godine, u kojoj se slavi 15 godina Gastroadventa, prikazuje ova naša kratka reportaža, a kako je bio na Gastroadventima možete naći u rubrici Gastroadvent u Splitu

2010. - Prvi Gastroadventski vijenac upaljen je 28.11.2024.g. u Hotelu Central na splitskoj Pjaci.

2011. - Adventski vijenac nazvan SPLITSKI ADVENTSKI VIJENAC dar je „Sekcije cvjećara“ pri Udruženju obrtnika Split a napravljen je od začinskog i ljekovitog bilja Dalmacije.

2012. - Adventski vijenac je bio posvećenom moru a izradila ga je kiparica Ana Lončar.

2013. - Adventski vijenac je bio u znaku lovora.  Izradili su ga i poklonili hvarani iz udruge TRIM u suradnji sa Poljoprivrednom zadrugom “Vrisnik“.

gastroadvent 1 2014 9

2014. - Adventski vijenac je bio u znaku smokve. Izradila ga je Snježana Matić Lasić a logističku podršu dali su joj učenici Obrtno tehničke škole u Splitu s profesoricom Gordanom Zvjerkojević.

gastroadvent 2015 1 01

2015. - Prekrasni vjenac posvećen bademina djelo je Obrtne tehničke škole u Splitu. Svijećnjak su izradili strojari uz pomoć nastavnika Ante Ribičića i Nevena Katušića. Barska stolica je završni rad učenika stolara. Od ideje do realizacije pratili su učenici drvodjeljski tehničari-dizajneri.

gastroadvent 2016 1 1

2016. - Autor Gastroadventskog vjenca je Kežić Anđela iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vjenac nosi ime Bijela golubica. Najljepša poruka stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju a njen najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.

gastroadvent 1 4

2017. - Vijenac su izradili polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.

gastroadvent 2018 2 10

2018. - Adventski vijenac koji je izradila Cvjećarnica Riva iz Splita je bio u znaku češnjaka.

gastroadvent-2019-1-7.jpeg

2019. - Gastroadventski vijenac je izrađen od  kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču koja obilježava 110 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća.

gastroadvent 2020 1 1

2020. - Vijenac od morske pjene simbolično i na nedoslovan način simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla, koji se možda nekada vozio uz obalu,naša istaknuta kiparica Nives Čičin Šain, nadogradila je imaginarno polje morske salate, dodala svjetlucave ježeve čije su bodlje čavli i male meduze. Svijeće su od rabljenih čaša koje su, okrenute naopako u vrhu dobile žaruljicu i nakon partija doživjele novi smisao. Ugrađen im je mali senzor da se upale daljinskim upravljačem primjereno vremenu u kojem živimo. U kolopletu od prozirnih boca je i grupa lelujavih vlasulja i jedan muzgavac s unutarnjim svjetlom. Tema Gastro adventa - Mediteranska prehrana, nadahnula je Nives da na umjetnički način pošaljemo poruku : “Čuvajmo naše more i život u njemu koji mnoge hrani i svojom ljepotom i doslovno.“

Gastroadvent 2021 2

2021. - Autorica ovogodišnjeg vijenca za Gastroadvent u Splitu je umjetnica Tonka Alujević koja je kazala: „Stara dalmatinska rič šalvaomine, točno precizira, bolje od pojasa ili koluta za spašavanje, kako se radi o maritimnome predmetu koji služi za spas Čovika koji se iz raznoraznih razloga naša bespomoćan u moru i u smrtnoj je opasnosti….“

 

gastroadvent 2022 1 2

2022. - Prema ideji Šime Kovačevića pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, a cilj je obilježiti 50 godina od kada su Pakleni otoci zaštićeni spomenik prirode u kategoriji značajnog odnosno zaštićenog krajolika.

gastroadvent 2023 vjenac 4

2023. - Za izradu adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split. Opleti! je pokrenut kao projekt financiran od strane Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a osnivačice su profesorice Marina Kukoč, Petra Ljubičić i Josipa Vujčić. Nakon sudjelovanja na Festivalu izvrsnosti u Saloni 2021. godine profesorice su, na prijedlog ravnateljice Dobrile Gotovac Stipaničev, aktivnosti odlučile nastaviti u sklopu školskog kluba za kukičanje, pletenje i umjetnost pod istim nazivom – Opleti! Ekipi se pridružila i profesorica Dijana Ligutić o čijem umijeću kukičanja najbolje svjedoče agrumi adventskog vijenca. Klub broji dvadesetak članova, a glavna zadužena voditeljica je profesorica Marina Kukoč koja je i prije projekta usavršila vještinu izrade kukičanih lutki koristeći se amigurumi tehnikom. Profesorica nam je pojasnila ikonografiju ovogodišnjeg adventskog vijenca – sve je u znaku rogača, samoniklog mediteranskog drva. Grane rogača pletene su u vijenac, svijeće su na postolju drva rogača, a plodovi ga krase kao ukras među kukičanim narančama, smokvama i grožđem. Naći će se tu i kukičanih listova koje su spretne ruke uklopile u mediteranski vijenac i čipkaste pahulje koje je iskukičala učenica Dali Lešnjak. Kod kukičanja je bitno strpljenje, ono razvija motoriku i kreativnost, poziva nas da usporimo, koncentriramo se i smanjimo stres. Profesorica Petra Ljubičić pobrinula se za dostavu svježeg bračkog rogača koji je zamirisao u I. gimnaziji i inspirirao ekipu za rad.

2024. - Adventski vijenac izradile su vrijedne ruke tima La Perla Flowers, cvjetnog studija i dekor shopa iz Splita, koji posluje od 2005. godine. Specijalizirani za različite segmente dekorativnog programa, među kojima je božićni asortiman osobito prepoznat među sugrađanima, tim La Perla ponosno sudjeluje na ovakvim manifestacijama. "Briga o zdravlju i prirodi jedini je izbor koji imamo," naglašavaju i nastavljaju: "Za budućnost naših potomaka i planeta važni su koraci koje činimo danas. Ponosno ističu kako već četiri godine koriste isključivo električna vozila za službene potrebe te kompostiraju biljni otpad, doprinoseći očuvanju prirode i održivosti."