Lošinj, otok vitalnosti je već 140 godina prepoznat kao turistička i zdravstvena destinacija na koju se gosti dolaze regenerirati. Tome doprinosi više od 200 sunčanih dana godišnje, zrak i more prve kakvoće, 280 km pješačkih i biciklističkih staza, 200 vrsta ljekovitog bilja koje samoniklo raste, a danas i suvremene wellness oaze te ugostiteljska ponuda s lokalnim delacijama u funkciji vitalnosti. Miomirisno začinsko bilje, ribe, rakovi i školjke iz Lošinjskog akvatorija te otočna divljač i janjetina, u središtu su njihove gastronomske priče.

Ugostiteljska ponuda s delicijama čije su recepture i postupci pripreme nadgledani od strane nutrcioniste, a  sastoje se od namirnica bogatih hranjivim tvarima, pripremljenih na načine da što bolje sačuvaju svoja nutritivna svojstva te u omjerima koji podržavaju opću dobrobit i razinu energije, sastavni je dio brenda Lošinja kao otoka vitalnosti. Oznaka Taste of Vitality odnosi se na hranu bogatu hranjivim tvarima koja podržava opću dobrobit i razinu energije. Naglašava uravnoteženu prehranu s esencijalnim vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima za promicanje vitalnosti i zdravlja s posebnim naglaskom na način kuhanja i pripreme hrane. Projekt je nastao u suradnji Turističke zajednice grada Lošinja s Klubom Gastronaut, voditeljica projekta je Karin Mimica, a za nutricionistički dio je zadužena mag. nutr. Dijanom Gluhak Spajić. Oznake Taste of Vitality, osvojilo je ukupno 60-ak delicija iz ponuda lošinjskih restorana. Hashtag projekta: #TasteofVitality.

Neka od tih jela prezentirana su novinarima različitih medija koji su posjetili Mali Lošinj od 28. do 30.travnja 2025.g. Koja su to jela koja vam podižu vitalnost prikazati ćemo u našoj foto reportaži. Popis svih restorana i jela koja imaju certifikat možete pronaći na službenim stranicama Taste of Vitality (Okus vitalnosti).


Prvi od restorana koji jue prezentirao svoja jela vitalnosti je bio Artatore Janja nobitelji Zabavnik - Kovačević. Restoran je otvoren davne 1972. godine, smješten u prekrasnoj borovoj šumici, 7 km od Malog Lošinja, a 50 m od morske obale. 

Druženje je otvorila Karin Mimica osnivač i predsjednik Kluba Gastronauta uz direktora TZ Mali Lošinj Dalibora Cvitkovića: 


Restoran i jela je predstavila gdja Zabavnik - Kovačević vlasnica i chef restorana:



Certifikat Taste of Vitality su dobili za Juhu od rakova; Salatu od rakovice; Škampe s polentom; Otočnu janjetinu "pod teću" i Sorbet od limuna s lošinjskom mirtom. Jela su pratila vina vinarije Pilato i Drago distribucije: pjenušac Rose vinarije Kolarić - Coletti; Malvazija Pilato; Plavac mali vinarije Katunar.


Juha od rakovica, kvarnerskih škampa i kozica, s lukom, mrkvom i češnjakom začinjena bijelim vinom, maslinovim uljem, biljnim vrhnjem i konjakom, poslužena sa svježim peršinom i domaćim dvopekom.


 Salata od rakovice - Svježa delicija, pripremljena od očišćenog mesa rakovice, začinjena s malo maslinovog ulja i limunovim sokom, servirana u oklopu rakovice na listu zelene salate, uz tople integralne kruhiće.


a naučili smo i razlikovati mušku rakovicu koja ima tanki rep ...


od ženke koja ima debeli rep ispod kojeg čuva ikru.


Škampi s polentom, pripremljeni s vrbničkom žlahtinom, maslinovim uljem i začinima, posluženi uz polentu s divljim šparogama. 


Otočna janjetina "pod teću" je jelo pripremljeno s kapulom, mrkvom, češnjakom, začinima i crvenim vinom, posluženo s palačinkom punjenom skutom i divljim šparogama.



Sorbet od limuna priprema se miješanjem sladoleda od limuna s pjenušcem i likerom od lošinjske mirte.


Drugi po redu je bila konoba Silvana domaćina obitelj Magazin. Obiteljska konoba vrlo je poznata po tradicijskim jelima i 'dobroj spizi'; od lošinjskih aroma njoka, rižota, ribljih specijaliteta i mesnih (janjećih) specijaliteta do omleta od lošinjskih šparoga, otočne maneštre i buzara none Dore.
Taste of Vitality su dobili za jela:  Rakovica; Lignje na brudet s palentom; Pečena janjetina s krumpirom; Škampi na buzaru s palentom. Gastronomsku ponudu su pratila vina vinarije Pilato.

Jela je predstavila gdja Silvana Magazin, vlasnica restorana. Uz nju su tu i kćeri Gordana i Elena, a i unuk Lovro:



Rakovica kuhana na pari, začinjena umakom od češnjaka, peršina i maslinovog ulja te po želji dodatno začinjena limunovim sokom.



Škampi pirjani u umaku od rajčice, kapule, mrkve, češnjaka, peršina, origana i bosiljka, zaliveni vinom te posluženi uz palentu.



Lignje na brudet - Pirjani kolutići lignje na maslinovom ulju s kapulom, češnjakom, peršinom i rajčicom, zaliveni vinom posluženi uz palentu kuhanu s dodatkom maslinovog ulja i origana.



Pečena janjetina - Tradicionalno jelo s otočnom janjetinom pečenom u pećnici, posluženo s krumpirom i svježim mladim lukom.



Certifikat Taste of Vitality ima i konoba Papa Bepi, domaćini: obitelj Soldo. 



za jela Janjetina (otočka) ispod peke s povrćem ispod peke; Školjke  na buzaru; Pljukanci Amalfi u umaku od rajčica s lošinjski biljem i bademima. Gastronomsku ponudu su pratila vina vinarije Deklić.

Gdja Soldo predstavlja jela:



Miješane školjke na buzaru.


Pljukanci Amalfi u umaku od rajčica s lošinjski biljem i bademima.


Otočka janjetina s povrćem ispod peke.



Večernje druženje je počelo u Beach restoranu Veli žal, hotelske grupacije Jadranka.


Taste of Vitality su dobili za  Salata od kuhane hobotnice i povrća sa svježim začinima.; Ceviche od brancina s quinoom i Brancin na žaru s blitvom i krumpirom. 



Gastronomsku ponudu su pratila vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka, koja je prezentirao vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić:




Važno je naglasiti da su sva jela u redovitoj ponudi svih restorana uz prihvatljive cijene.



Na putu od Velog žala do Borik Mediterranean Bara, hotelske grupacije Jadranka uživali smo u prekrasnom zalasku sunca. 


Borik Mediterranean Bar, je cerrtifikat Taste of Vitality dobio za:  Tuna steak; Marinirani ražnjići od kozica; Carpaccio od boškarina. Gastronomsku ponudu su i ovdje pratila vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka.





Večer se nastavila u nastavku udruženju s domaćinima iz Lošinj Hotels & Villas uz koktele na bazi limonchela i pelinkovca u suradnji s njihovim partnerom, distributerom pića Stock.


Drugog dana druženje je nastavljeno u Breakfast Club Lošinj 


gdje je domaćin bila Martina Perić.
Taste of Vitality su dobili za kulinarske fuzije s lošinjskim travama: Shakshuka; Green poširana jaja; Lofty Peach.


Shakshuka je jelo sa sjevera Afrike gdje se jaja kombiniraju sa šalšom od poma. Kod nas je prisutno stoljećima, posebno na otoku Visu, ali s imenom patekenjac. Nekada je to bila težačka marenda, a danas gastronomska delicija.



Green poširana jaja - neobično i zanimljivo jelo za zdravi doručak


Breakfast Clud je posebno sređen i dizajniran



a u ponudi ima doručak za dostavu u ovako velikim kutijama u kojima dobijete desetine domaćih proizvoda.


U Muzej Apoksiomena,  direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković je pripremio izvrsnu prezentaciju na temu 140 godina turizma  



Lošinja priča koja traje. Od klimatskog lječilišta do prve zelene destinacije Mediterana. Predstavio je i projekt Kvarner europska prijestolnica gastronomije 2026. 



Obilazak Muzeja Apoksiomena je obaveza događaj kada posjetite Mali Lošinj. Muzej je jedinstvenog zato što je posvećen samo jednom artefaktu – brončanom kipu Apoksiomena, jednom od najbolje očuvanih antičkih bronci na svijetu.



Pronađen je una dnu mora blizu Lošinja, a kako izgleda u more nije zavšio nakon brodoloma, već je bačen ili ispao. Nakon dugotrajne restauracije ...



danas je jedan od najljepših brončanih spomenika antičke Grčke.



Nakon kratkog predaha prezentacija jela s certifikatom Taste of Vitality se nastavila u restoranu Deveron, domaćina Ivana Milanović


Taste of Vitality su dobili za Rolana hobotnica; Krem juha od rakova; Gulaš od cresko-lošinjske divljači; Ravioli punjeni capesantama i kozicama u umaku s botargom; Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća. Gastronomsku ponudu su pratila vina Rose, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Graševina, Anđeo s greškom crni vinarije Apolitico.

Uvodna riječ chefa:


Bogati stol s jelima vitalnosti restorana Deveron:




Ravioli punjeni capesantama i kozicama, posluženi u nježnom umaku od rakova s dodatkom crnog i crvenog kavijara, spajaju bogate morske okuse.


Rolana hobotnica - Kuhana i prešana lošinjska hobotnica, poslužena na rukoli i salati od cherry rajčica i bijelog graha, začinjena emulzijom limuna i maslinovog ulja te aromatizirana mješavinom lošinjskih trava.


Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća - Osvježavajuća kombinacija lisnate salate, rotkvica, cherry rajčica, mozzarelle, oraha, badema, mandarina, zelene jabuke, kivija, borovnica i malina, začinjena mješavinom maslinovog ulja, limuna i svježeg bosiljka.



Gulaš od cresko-lošinjske divljači - Robustno jelo koje kombinira meso vepra, jelena i muflona, sporo kuhano s korjenastim povrćem, koncentratom rajčice, crvenim vinom i čokoladom, servirano uz aromatiziranu palentu s lošinjskim travama i parmezanom.


U poznatom lošinjskoj slastičarnici i baru Moby Dick,  domaćina obitelji Goleš
Taste of Vitality su dobili za:


Napitke za vitalnost – Sumer Tonic; After; Red Lava; Green Monster; Exhaustion Fighter.

O napitcima vitalnosti:




Restoran je poznat i po svom krokantu, slastici od badema i šećera. Čuli smo da jue na Lošinju bio običaj posaditi stablo badema kada se rodi dijete, pa su bademi jedno od lošinjskih važnih namirnica. U subotu 3.5.2025.g. Lošinj je ušao i u Guinessovu knjigu rekorda izradivši najviši krokant na svijetu



Gostionica Baracuda, ldomaćin: Neven Klanac.
Taste of Vitality su dobili za  Carpaccio od zubaca; Sirovi lošinjski škampi; Paleta morskih delicija i tekstura; Riblji brodet na otočki; Domaći pljukanci s plodovima mora. Gastronomsku ponudu prate Malvazija vinarije Benvenuti i Rose vinarije Galić.

O Taste of Vitaliti ponudi Baracude




Paleta morskih delicija i tekstura - Raskošno jelo od tanko narezane carpaccio tune, škampa i inćuna mariniranih u limunovom soku i domaćem jabučnom octu; hladne hobotnice narezane na tanke ploške te kozica u sauru.



Certifikat su dobili za Carpaccio od zubaca, ali kako zubaca nije bilo na isti način su pripremili izvrsni Carpaccio od baracude - Tanko narezana svježa baracuda, poslužen na posteljici od svježe rukole, začinjen s nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka.



Restaurant Noštromo, domaćin: Mario Pejić.


Taste of Vitality su dobili za:  Salata od hobotnice; Pljukanci sa kozicama i tikvicama; Ragu od otočke divljači; Odrezak od tune sa sotiranim povrćem;  Lignje na brodet sa začinskim biljem i palentom; Riba u soli na lošinjski način;  Smokve u prošeku s kremom od sira i keksom od badema.  Gastronomsku ponudu su pratila vina vinarije Deklić i Drago distribucija: vina vinarije Juričić.

Marko Pejić o otočkoj ponudi:


Dok Marko Pejić priča o restoranu, upriličena je i demostracija filetiranja ribe pečene u soli:




Diana Steakhouse, hotelske grupacije Jadranka.


Taste of Vitality: 
Nonina maneštra - Tradicionalno jelo „na žlicu“ obogaćeno zelenom lećom, tikvicama, mrkvom, graškom, krumpirom, pancetom i rajčicom. 
Caesar salata - slojevito jelo s piletinom, tvrdim sirom, jajima, lisnatom salatom, integralnim kruhom, piletinom na žaru, pancetom, kaparima i slanim inćunima.
Beef tagliata na rukoli  pruža savršenu ravnotežu između sočnog, bogato začinjenog mesa i svježine rukole.
Gastronomsku ponudu su pratila vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka, koja će nam prezentirati vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić.

Steak House Diana:




Večernje druženje drugog dana završilo je u restoranu Za kantuni,  domaćina chef Mira Biondić. Restoran radi cijelu godinu i ima iznimnu nponudu lošinjskih specijaliteta.
Taste of Vitality je dobio za Morožin s otočnom skutom; Tartar od plavorepe tune s divljim šparogama; Carpaccio od boškarina; Mladi pivac na žaru; Peka s mladim creskim jelenom. Gastronomsku ponudu je pratila Drago distribucija: vina vinarije Valenta i Syrah vinarije Komadina.

Chef Miro Biondić:




Tartar od plavorepe tune s divljim šparogama - File tune narezan na sitne kockice, začinjen otočnim maslinovim uljem te poslužen s divljim šparogama, rajčicom, svježom mentom i limunovim sokom.



Carpaccio od boškarina - Tanko narezano meso boškarina posluženo s lisnatom salatom i tvrdim sirom, začinjeno maslinovim ulje., pri čemu sastojci nisu termički obrađeni.


Peka s mladim creskim jelenom - Jelo od mesa s ili bez kostiju, narezanog na komade i pečenog ispod peke s dodatkom goveđe juhe, vina, češnjaka i ružmarina, umaka od rajčice, povrća i mladog krumpira posluženo s mladim lukom.



Restoran Za kantuni ima zanimljiv interjer.



prepun starih slika iz nekadašnjeg Lošinja.



Na kraju je chef Miro Biondić pokazao jedno od njihovih poznatih jela - peku, ovaj put od hobotnice.



Zadnji dan druženja je počeo u Miomirisni vrtu ...



gdje nas je Sandra Nikolich upoznala s lošinjskim miomirisnim biljem i 



ponudom originalnih suvenira.



Nakon toga je  chef Adrijan Nikolić održao radionicu o ...



poznavanju miomirisnog bilja Lošinja i Cresa



a pokazao je kako se mogub raditi i likeri.

Chef Adrijan Nikolić o pripremi likera Primorje:




evo i recepta kako ga pripremiti.



Chef Adrijan Nikolić je autor brojnih kuharica i knjiga o lošinjskom kraju.


Zadnja postaja lošinjskog druženja je bio Ridimutak beach bar domaćina Martin Crneković.


Taste of Vitality: su dobili za: 


Burratu s avokadom s lošinjskim biljem i cvijetom bosiljka; Burratu s breskovom, lošinjskim medom i mentom i Trganu creska janjetina u tacosu. Gastronomsku ponudu su pratila vina vinarije Sosich iz Vižinade.


Burratu s avokadom s lošinjskim biljem i cvijetom bosiljka i Burratu s breskovom, lošinjskim medom i mentom.

Taste of Vitality je jedinstven projekt kakav ima samo Mali Lošinj. Uživati u klimi Lošinja i jelima koja promiču vitalnost i zdravlje je iskustvo koje se ne zaboravlja.