Gastroadvent 2016 1


Gastroadvent je prva ikada održana manifestacija na temu adventa u Splitu.Cilj je poboljšanje turističke ponude, očuvanje starih  običaja i recepata te isticanje benefita mediteranske prehrane. Ovogodišnji Gastroadvent je manifestacija koju podržava Hrvatska Turistička zajednica, a svake godine posebnu pažnju posvećuje jednoj namirnici i  ističe njena svojstva.

Ovogodišnji Gastroadvent u centru pozornosti ima MASLINU. Veličanstvena maslina (Olea europaea) najčešće je  spominjana biljka u prvim medicinskim knjigama, starim kuhinjama ali i u umjetnosti. Za oko 60 bolesti ju je predlagao Hipokrat a brojne znanstvene studije u suvremenom dobu potvrđuju  široki blagotvorni učinak maslina i ulja.

Visok stupanj probavljivosti ( probavljivo kao  majčino mlijeko) te nutritivni sastav maslinu i njeno ulje  postavljaju na piedestal namirnice broj I. Simbol je  mira i nepobjedivosti. Simbol je snage i izdržljivosti a ponajviše simbol zdravlja.

Maslina je i neiscrpna inspiracija gastronomima. Kulinarski avanturisti se maslinovim uljem služe pri kreiranju anjsavršeniji zalogaja ponekad spajajući nama potpuno nespojivo. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu posebnosti  očuvanih recepata.

  Autor ovogodišnjeg  Gastroadventskog vjenca je Kežić Anđela iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vjenac nosi ime Bijela golubica.  Najljepša poruka  stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju a njen najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.

Pri paljenju prve svjećice Gastroadvent se bavio temom svinjske masti i malinovog ulja ali na način da pokažemo kako jedno drugo ne isključuje. Nema ili jedno ili drugo niti navtjecanja koja je namirnica bolja. Kroz primjer jela iz splitske Zagore pokazano je kako je u gastronomiji i jedno i drugo moguće ukompnirati.

Mast i malinovo ulje su bogati D vitaminom. Pouzdano znamo da je utvrđen manjk D vitaminim u našem organizmu te da se radi o pošasti modernog stila života sa velikim posljedicama. Jela koja sljubljuju svinjsku mast i masline izvrstan su izvor Dvitamina kako biljnog tako i animalnog porijekla.

Maslinovo ulje je osnova za pripremu brojnih slastica i svakako mu treba dati prednost u odnosu na druge manirnice iz skupine  masti, ulja i zamjene.

Prvu adventsku svijeću  na našem gastro adventskom vijencu zapalili su  novinari Internet portala u prvu advetsku nedjelju 27.11.2016.g.  u restauranu hotela Consul.

Gastroadvent 2016 1
Ove su godine prvu adventsku sviječu na gastroadventskom vijencu upalili novinari Internet portala.

Gastroadvent 2016 1
Vijenac posebnoga šarma izradila je Kežić Anđela iz tvrtke Ira comerc,

Gastroadvent 2016 1
a za jela je bila odgovorna glavna kuharica hotela Consul, najbolji poznavalac jela dalmatinske Zagore.

Gastroadvent 2016 1
Jela su pobudila posebni interes prisutnih novinara televizijskih kuća.

Gastroadvent 2016 1
Na prvoj gastroadvantskoj trpezi najprije su se našli vrlički uštipci,

Gastroadvent 2016 1
zatim namazi od svinjske masti, kao i

Gastroadvent 2016 1
različiti namazi od maslina.

Gastroadvent 2016 1
Zimsko je doba, jede se divljač, a vlasnik hotela Consul Ante Podrug je i strastveni lovac, pa se na njegovom blagdanskom stolu
obavezno nađe i gulaš od divljači s domaćim njokima.

Gastroadvent 2016 1
Blagdanskog objeda dalmatinske Zagore nema bez poznatog sinjskog kupusa, košatradine, pečenica, domaćih kobasica i sinjskih krumpira.

Gastroadvent 2016 1
Prisutni novinari su bili u blagdanskom ozračju,

Gastroadvent 2016 1
posebno uz Antino dobro crno i bijelo vino.

Gastroadvent 2016 1
Vlasnik hotela Consul gosp. Ante Podrug u društvu šarmantnih dama,  supruge i
direktorice Turističke zajednice Splita gđe. Alijane Vukšić koja i ove godine podržava manifestaciju Gastroadvent u Splitu.