gastroadvent-1-2014-1U Splitu se ponovno održava manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja. Prva adventska svijeća upaljena je u hotelu Split u Podstrani, a predstavljeni su švicarski adventski običaji.

Prvu adventsku svijeću  na splitskom gastro adventskom vijencu zapalili su  novinari tiskanih medija danas  u 11 sati  u Hotela „Split“, Strožanačka 20, Podstrana. Njegova Ekselencija Veleposlanik Švicarske Konfederacije gospodin Stefan Estermann  zajedno s  predstavnicima Švicarskog kluba u Hrvatskoj uveličali su trenutke paljenja prve svijeće i donošenja svjetla u grad Split. Domaćin  prve nedjelje kada se donosi svjetlo u grad bila je počasna Konzulica Švicarske Konfederacije gospođa Elisabeth Tomić  sa  timom  iz hotela Split, nositeljem najviših  ocjena za jedan od najljepših hrvatskih (i svjetskih) zelenih hotel.

Autor projekta nutricionistica Olja Martinić ovogodišnji je Gastroadvent posvetila smokvi, voću koji ne zauzima prvo mjesto u našoj prehrani koje bi trebala zauzimati.
"Raste na najneobičnijim mjestima, na bedemima i probija čak i asfalt,  podnosi sve vremenske uvjete, čak i najzapuštenija stabla rađaju obilato, a  po svojim dobrim utjecajima na čovjekov organizam nema joj premca među namirnicama.  Smokva (Ficus carica L.) većim dijelom godine prisutna je u prehrani mediteranskog područja bilo kao svježa ili pak osušena i spremljena za zimske dane. Pomorcima je osiguravala energiju i dragocjene minerale a  djeci pružala slatka zadovoljstva. Neprocjenjive zasluge ima ova biblijska biljka poštovana u svim kulturama. Kažemo da daje moć,utječe na senzualnost, održava naš mišićni i neurološki sustav, a što je najvažnije budite sigurni da tamo gdje smokva raste nema onečišćenja. Posvetili smo stoga  ovogodišnju manifestaciju smokvi koja nas upozorava." - kazala je na otvaranju manifestacije Olja Martinić i nastavila - "Kroz ovo razdoblje od smokve ćemo naučiti skromnost, upornost i dosljednost, a sigurno i saznati neke nove informacije."

U gastronomskom (nezaobilaznom) dijelu manifestacije uz slastice s našim divnim smokvama i orašastim plodovima koji su neizostavan dio adventskih i božićnih jelovnika švicarski partneri dočarali su i božićni ugođaj čarobne zemlje sira i čokolade. Na trpezi su bili:
- Chaeschuechli (specijalitet od prhkog tijesta i 4 vrste najpoznatijih švicarskih sireva)
- Waeheli (slane pite tradicionalnih okusa)
- Buendner Gersten Suppe (krem juha od ječma)
- Raclette (topljeni raclette sir poslužen na krumpiru s ukiseljenim delicijama i voćem)
- Švicarska čokoladna fantazija
- Ruebli torta
- Bouche (Božićni kolač)
- Božićni kolačići,
a sve popraćeno prigodnim švicarskim vinima Fendant du Valais Blanc d''Amour 2013,  Dole du Valais Nuit d''Amour 2013.  Naravno sve to najbolje ilustriraju fotografije:


gastroadvent-1-2014Hotel Split u Podstrani ima jedan od onih pogleda koji oduzimaju dah ...

gastroadvent-1-2014Ovogodišnji Gastroadvent su otvorili veleposlanik Švicarske Konfederacije gospodin Stefan Estermann, konzulica Švicarske Konfederacije gospođa Elisabeth Tomić, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, Ela Žižić predsjednica Organizacijskog odbora u ime grada Splita i autorica projekta nutricionistica Olja Martinić,

gastroadvent-1-2014a cijelu manifestaciju su pratili novinari brojnih tiskanih i digitalnih medija.gastroadvent-1-2014Konzulica Švicarske Konfederacije gospođa Elisabeth Tomić, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

gastroadvent-1-2014-6Autorica projekta, nutricionistica Olja Martinić priča o smokvi.

gastroadvent-1-2014-7Ela Žižić, predsjednica Organizacijskog odbora u ime grada Splita otvara manifestaciju Gastroadvent u Splitu.

gastroadvent-1-2014Prvu adventsku svijeću su zapalili novinari tiskanih medija,gastroadvent-1-2014a adventski vijenac je bio u znaku...

gastroadvent-1-2014smokve. Izradila ga  je  SNJEŽANA MATIĆ LASIĆ   a  logističku podršu dali su joj učenici   OBRTNO TEHNIČKE ŠKOLE SPLIT   s  profesoricom  GORDANOM  ZVJERKOVIĆ.

gastroadvent-1-2014Uz to su učenici I gimnazije istražili i prikupili izreke i poslovice o smokvi “O smokvi najbolje I najljepše” što je posebno zainteresiralo sve prisutne.

gastroadvent-1-2014Tipična švicarska advetska jela - Chaeschuechli
(specijalitet od prhkog tijesta i 4 vrste najpoznatijih švicarskih sireva).

gastroadvent-1-2014Tortice sa špinatom ...

gastroadvent-1-2014Waeheli (slane pite tradicionalnih okusa).

gastroadvent-1-2014Sve se odvijalo u prekrasnom ambijentu hotela Split ...

gastroadvent-1-2014uz švicarska vina Fendant du Valais Blanc d''Amour 2013,  Dole du Valais Nuit d''Amour 2013.

gastroadvent-1-2014Glavno jelo je bio Raclette (topljeni raclette sir poslužen na krumpiru s ukiseljenim delicijama i voćem).gastroadvent-1-2014Jelo posebno ukusno i zanimljivo, uz to što se krumpir jede s korom.

gastroadvent-1-2014U glavnom restoranu hotela Split, dekoriranom nadahnutom slikom grada Splita uživali su svi,

gastroadvent-1-2014-21pa tako i Alijana ...

gastroadvent-1-2014-22ali i Dobrila.

gastroadvent-1-2014Nema adventa bez slatkog, pa je tako njegova Ekselencija Veleposlanik Švicarske Konfederacije gospodin Stefan Estermann prisutne počastio ...

Veleposlanik Švicarske Konfederacije gospodin Stefan Estermann objašnjava kako se radi tradicionalna švicarska torta s mrkvom.


gastroadvent-1-2014tortom od mrkve koja sadrži više od 65 % mrkve,

gastroadvent-1-2014ali tu su bili i drugi tradicionalni božićni kolači.

gastroadvent-1-2014Hotel Split ima poseban položaj i pogled prema zapadu ...

gastroadvent-1-2014a iz svake sobe ...

gastroadvent-1-2014se vidi Stobreč i četiri otoka Čiovo, Drvenik, Šolta i Brač.

gastroadvent-1-2014U centralnom dijelu hotela je rajski vrt s rajskim palmama,

gastroadvent-1-2014a odmah do njega je spa, mirisan i ugodan, prilagodljiv svim zahtjevima gostiju.

gastroadvent-1-2014Hotel nije samo ''zeleni'' već i umjetnički, pravi ''Art Hotel'', prepun umjetničkih djela,
gastroadvent-1-2014a s terase puca pogled od Podstrane do Splita. Hotel Split je  jedan od onih hotela koje vrijedi posjetiti, i u koji ćete se sigurno vraćati.