Gastroadvent 2021 02

 

Svijeću prve adventske nedjelje splitske manifestacije Gastroadvent u Splitu zapalili su novinari tiskanih medija i digitalni nomadi, uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije.
Moto ovogodišnjeg Gastroadventa je Mediteranska prehrana - Održiva – odgovorna - ostvariva.

Kako autorica manifestacije nutricionistica Olja Martinić kaže: "Gastroadvent u Splitu jedinstvena je manifestacija koja desetljećima promovira mediteransku prehranu fuzijom nutricionizma, gastronomije i turizma. Zahvaljujući angažmanu i sudjelovanju predanih novinara, koji će i ove godine donijeti svjetlo u grad podno Marjana, uporno dijelimo znanstvene spoznaje utkane u gastronomske vještine. Upoznali smo brojne zdravstvene benefite mediteranske prehrane te svjedočili virtuoznoj pripremi jela od pojedinih namirnica. Moto ovogodišnje manifestacije je Mediteranska prehrana je održiva, ostvariva i odgovorna. U svom izvornom obliku navedeno načelo je osnova postupanja i kao takvo treba ostati osnova ponašanja. Sredozemno more ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² i povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane. Kako bi mediteranska prehrana bila održiva moramo odgovorno raspolagati morem i kopnom te racionalno koristiti resurse. Da je isto ostvarivo, dokazuju nam protekle tisuće godina mediteranske prehrane koja je prije jedanaest godina, točnije 16. studenog 2010. godine uvrštena na popis nematerijalne UNESCO-ve zaštićene baštine."

Partneri ovogodišnje manifestacije su:

Drniški pršut d.o.o. specijalizirana je firma za proizvodnju suhomesnatih proizvoda drniškog kraja. Proizvodnja se odvija na tradicionalan način, svježe meso dimi se na vatri graba, lokalnog hrasta i suhe drače uz dodatak aromatičnog bilja kao što su smilje i smreka. Glavni proizvod je pršut proizveden na miljevačkoj buri koji dozrijeva uz prisutnost plemenite plijesni bez korištenja umjetnih konzervansa nitrita ili aditiva.
Splitsko-dalmatinska županija, kao i TZ SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu, na taj način promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.
Turistička zajednica grada Splita ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.
Grad Split je odlučan u podršci projektima koji su na korist njegovih stanovnika i zahtjevnih gostiju i to uz mudrost iskustva i nove tehnološke mogućnosti.
Za poticanje zastupljenosti domaćih proizvoda već godinama se zalaže HGK Hrvatska gospodarska komora koja od 1997. godine provodi nacionalni projekt “Kupujmo hrvatsko“. Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda i na taj način poduprijeti gospodarstvo. Ovaj projekt je od posebnog značaja što ističe direktor Joze Tomaš, a potvrđuje i suradnjom s Gastroadventom u Splitu.
JU RERA S.D. se, u sklopu projekta MD.net, za potrebe uspostave inovativnih prehrambenih proizvoda odlučila na suradnju sa osnovnim i srednjim školama sa područja Splitsko-dalmatinske županije te dionicima koji se bave proizvodnjom ili plasmanom mediteranskih prehrambenih proizvoda i promocijom mediteranskog načina života. Projekt MD.net usmjeren je na razvojne mogućnosti i rješavanje problema vezano za popularizaciju mediteranske prehrane. Mediteranska prehrana je dio mediteranskog identiteta upisana u UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje. Osim želje da se što veći broj ljudi uključi u MD.net projekt kako bi im se približila važnost mediteranske prehrane u svakodnevnom životu, kao i utjecaj iste na njihovo zdravlje, dodatni cilj projekta je da se kroz proces dodjele Med Diet Declaration loga uspostavi standard u klasifikaciji mediteranskih područja. Konačni cilj dodjele Deklaracije je pozicioniranje Splitsko-dalmatinske županije kao poželjne mediteranske gastronomske regije.
Poseban partner ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu je vinarija Kairos.

Gastroadvent 2021 1Domaćin paljenja 1.adventske svijeće  bio je restoran SidiBar na splitskoj zapadnoj obali.


Gastroadvent 2021 2Autorica ovogodišnjeg vijenca za Gastroadvent u Splitu je umjetnica Tonka Alujević koja je kazala: „Stara dalmatinska rič šalvaomine, točno precizira, bolje od pojasa ili koluta za spašavanje, kako se radi o maritimnome predmetu koji služi za spas Čovika koji se iz raznoraznih razloga naša bespomoćan u moru i u smrtnoj je opasnosti….“  


Mariola Milardović Perić
 otvara Gastroadvent u Splitu 2021.g.

 

Adriana Gudelj iz Savjetovališta za nutricionizam Olja u ime Olje Martinić autorice projekta govori o ovogodišnjem Gastroadventu u Splitu 2021.g.

Alijana Vukšić TZ grada Splita

Jozo Tomaš HGK županiska komora Split

Domagoj Sanac mladi pršutar iz Drniša predstavlja zaštićeni drniški pršut koji je bio temeljna namirnica prve nedjelje Gastroadventa u Splitu 2021.g.

Josip Čulić domaćin paljenja prve gastroadventske svijeće - SidiBar Split

Tonka Alujević autorica ovogodišnjeg vijenca na temu pojasa za spašavanje koji nam u ovom trenu svima treba.

Župan  Miljenko Boban i službeno otvara Gastroadvent u Splitu 2021.g.

Prvu adventsku svijeću nade upalili su novinari tiskanih medija i digitalni nomadi, uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije.

Gastroadvent 2021 15

Gastroadvent 2021 01

 

Nakon službenog otvaranja slijedilo je predstavljanje raskošnog gastroadventskog stola s jelima pripremljenim i posluženim po važećim epidemiološkim mjerama od strane osoblja restorana-terase SidiBar, uz podršku partnera. Zvjezda većčeri je bio slavni drniški pršut tvrtke Drniški pršut d.o.o.

 Gastroadvent 2021 3Mikrolokacija na kojoj dvije godine sazrijeva drnški pršut je prema analizi Institura Ruđer Bošković najbolja takva lokacija u ovom dijelu svijeta.

 

Gastroadvent 2021 4

Osoblje restorana SidiBar pripremilo je brojna jela na temu pršuta. 

 

Gastroadvent 2021 6Tema je bila:
MEDITERANSKI FINGER FOOD S DRNIŠKIM PRŠUTOM I VINIMA KATICH

 

Gastroadvent 2021 7Miješani ražnjići od pršuta 

 

Gastroadvent 2021 8Kanapeići, krekeri i grizini s pršutom 

 

Gastroadvent 2021 9Kapice šampinjona punjene pestom od pršuta i lososa na kremi od parmezana

 

Gastroadvent 2021 10Hrskavi pršut zavijuci

 

Gastroadvent 2021 11Tortilla rolice s pršutom

 

Gastroadvent 2021 12Fuži s tartufima i pršutom

 

Gastroadvent 2021 13Njoki s pršutom i kozicama

 

Gastroadvent 2021 14i sve to uz izvrsna vina Katich

 

Gastroadvent 2021 16U paljenju prve svijeće sudjelovali su i splitski digitalni nomadi