gastroadvent 2020 3 1

 

Svijeću treće adventske nedjelje zapalit će novinari portala zajedno s predstavnicima turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije, uz temu 

  • Mediteranska prehrana 
  • Catering - odgovoran i zdrav
  • Gubitak okusa i mirisa u Covidu-19

Gubitak okusa i mirisa u Covidu-19 je bio posebna tema paljenja 3. svijeće. Olja Martinić, autorica manifestacije je istakla da je posebno izražen. Iako nisu rijetki slučajevi da infekcije gornjih dišnih putova utječu na naša osjetila mirisa i okusa, veliku pozornost privlači upravo simptom kao simptom bolesti. Prosječna prevalencija gubitka mirisa je oko 41%, dok gubitka okusa oko 38%.

Izostanak čula, makar privremeno, stvara neugodan osjećaj. Poznato je da ljudi raspoznaju četiri okusa: slano, slatko, kiselo i gorko. Sredinom 2000-te godine potvrđeno je i peto čulo kojem su japanski znanstvenici dali naziv umami - prijatan okus. Znanost potvrđuje kako umami proizvodi natrijev glutaminat a isti prirodno nalazimo u ribi.
Gubitak okusa i mirisa je za ljude zbunjujuć i kako bi aktivirali olfaktorne živce, većina stručnjaka preporučuje „trening mirisa“. Upravo mediteranska prehrana doprinosi oporavku osjetila narušenih virusnim infekcijama.

Proizvodi od ribe dobar su izvor cinka (Zn), mikronutrijenta velike važnosti koji povoljno utječe na metabolizam makronutrijenata i ugljikohidrata te sintezu proteina. Značajna je uloga Zn u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i u normalnoj funkciji imunološkog sustava. Od posebne je važnosti konzumirati dovoljno ribe, kamenica, oštriga, rakova, tuna, školjki.
Kako se 2020. godine obilježava jubilarna 10-ta godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, veliku pažnju posvećujemo moru i plodovima mora. Sredozemno more ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² i povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane.

Ovogodišnji gastroadventski vijenac također posvećujemo moru i njegovom očuvanju.

Vijenac od morske pjene simbolično i na nedoslovan način simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla, koji se možda nekada vozio uz obalu, naša istaknuta kiparica Nives Čičin Šain, nadogradila je imaginarno polje morske salate, dodala svjetlucave ježeve čije su bodlje čavli i male meduze. Svijeće su od rabljenih čaša koje su okrenute naopako u vrhu dobile žaruljicu i nakon partija doživjele novi smisao. Ugrađen im je mali senzor da se upale daljinskim upravljačem primjereno vremenu u kojem živimo.“ Navodi Nives ČŠ.

Za poticanje zastupljenosti ribe u jelovniku zalaže se i HGK -  Hrvatska gospodarska komora koja već desetak godina provodi projekt „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi.“ Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva (10 kg u Hrvatskoj, 20 kg u  EU), postići njihovo odgovarajuće vrednovanje te izgraditi i podići kulturu konzumacije ribe u Hrvatskoj,  a sve putem podizanja svijesti potrošača o važnosti i ulaganjima u održivo ribarstvo, o visokoj  nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti hrane podrijetlom iz lokalnog uređenog ulova ili uzgoja, kao i o  važnosti da je proizvod koji konzumiraju iz sustava sigurnosti hrane dobro poznatih, visokih standarda. Ovaj  projekt je od posebnog značaja što ističe predsjednik Joze Tomaš, a potvrđuje i suradnjom s Gastroadventom u  Splitu.

Ribu Jadranskog mora približio je i naš partner Gastro ribarnica Brač koja redovitim kampanjama ribu čini dostupnijom, a svojom profesionalnošću jamči sigurnost, dostupnost i izvornost.  Vlastiti brend Amare prenesena je „ljubav iz mora“, a objedinjuje ručno čišćeno meso jadranskih kozica, koje je sinonim kvalitete te neizostavna namirnica restorana i domaćinstava te marinirane kozice, marinirane inćune i slane inćune. Novitet su i prve pljeskavice od jadranskih kozica i škampa, koje su postigle zapažen uspjeh na tržištu. Na krilima tog uspjeha stvorena je ideja za pljeskavicu od jadranske ribe, točnije od četiri vrste bijele ribe od koće i dvije vrste plave ribe.

Projekt pod nazivom Mediteranska prehrana – MD.net, je projekt financiran iz europskog programa Interreg Mediterranean i ukupna vrijednost mu je 3,7 milijuna EUR, kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. U projektu sudjeluje 14 projektnih partnera iz 9 država s područja Mediterana, a usmjeren je na  popularizaciju mediteranske prehrane. Glavni cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje.

Inovativni prehrambeni proizvodi  koji su osmislili učenici osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije predstavit će se na Gastroadventu u Splitu, a kojom prilikom će biti organizirano  ocjenjivanje svih proizvoda u svrhu proglašenja najboljeg, koji će temeljem daljnjih projektnih aktivnosti otići na međunarodno predstavljanje u Seville-u (Španjolska) 2021.godine.

Škola uključene u projekt su:

  1. Srednja škola „Brač“ Supetar;
  2. Srednja škola Hvar;
  3. Osnovna škola Petra Hektorovića Stari grad;
  4. Srednja škola „Antun Matiješević Karamaneo“ Vis;
  5. Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić.

Posebnost ovogodišnjeg Gastroadventa je da se odvija u čudnok ozračju zaštite od Corona virusa, pa je manifestacija virtualno streamana suvremenom opremom.

gastroadvent 2020 3 2
Domaćin paljenja 3.adventske svijeće je bio restoran Chop Grill koji se potpuno prilagodio novoj stvarnosti, pa je predstavio svoju novu liniju Chop Grill To Go ...

Jasmina Kruščić Chop Grill restoran - domaćin

 

Chef Ivan Nikolić  o jelima

 


gastroadvent 2020 3 2
Grdobina u umaku od škampi s domaćim makarunima ...

gastroadvent 2020 3 2
Croissant s pancetom, rikulom, sirom Gran Padanom i umakom ili s lososom, Gran Padanom, mladim lukom i jajem (tko što voli) i Egg Burger, sve naravno pripljeno za Chop Grill To Go - samo naručite brzo će doći do vas ...

Mariola Milardović Perić otvara manifestaciju

 

gastroadvent 2020 3 2

Olja Martinić autorica manifestacije.

Olja Martinić autorica manifestacije prića o gubitku okusa i mirisa kod oboljelih od Covid - 19

 

gastroadvent 2020 3 2

Olja je istaknula da su probiotici vrčo važni u procesu vraćanja okusa ukoliko vas uhvati Covid - 19 ...

gastroadvent 2020 3 2
jedan od njih je i Probifast koji se uzima direktno u usta.

gastroadvent 2020 3 2
Ana Buličić Krespi predstavnica RERE i voditeljica projekta Mediteranska prehrana – MD.net govorila je o projektu, a ...

što je radila Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić pričala je učenica Petra Šoda

 

gastroadvent 2020 3 2

  1. U okviru prezentacije projekta Mediteranska prehrana – MD.net, predstavila se  Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić s izvrsnom ...


gastroadvent 2020 3 2
energetskom pločicom ...

gastroadvent 2020 3 2
osmišljenom i napravljenom od učenika od namirnica sa slike (bajame, smokve, limun, ročgač, suvice, pistacio i datule).

Učenica  Ema Videka pričala je o sastavu energetske pločice ...

 

Alijana Vukšić TZ Split
 

Joško Stella TZ Splitsko dalmatinske županije
 

I na kraju

 
gastroadvent 2020 3 2

svijeću su zapalili novinari Internetskih portala ...

Paljenje 3. adventske svijeće