U Splitu se ponovno održava originalna manifestacija Gastroadvent, koliko nam je poznato jedina takva manifestacija u svijetu. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja, a da pri tome adventske svijeće pale novinari tiskanih medija, elektroničkih medija, radio i TV kuća.
 
Paljenje prve adventske  svijeće prošlo je u znaku badema i jela Cetinske krajine. Kroz ovo druženje u Restoranu  Velum   naučili smo brojne zanimljivosti o vrijednostima jela sa bademima ali se i podsjetiti na veličanstvena delicije pripremljena sa namirnicama uzgojenom na sinjskim poljima.

Badem (lat. Prunus amygdalus)  se smatra jednom od najvažnijih namirnica mediteranske prehrane. Stablo je vrlo izdržljivo, otporno je na visoke temperature i sušu a njegovi nježni cvjetovi nagovješćuju proljeće. Plod je iznimnih nutritivnih vrijednosti te je kao takav predmet brojnih ozbiljnih istraživanja kako bi se potvrdio njegov blagotvoran učinak na zdravlje. Gastronomima badem pruža izvrsnu mogućnost u ostvarivanju kulinarskih kreacija jer je zahvalna i trajna namirnica. Koristi se u prehrani zdravih i bolesnih  u slanim i slatkim jelima ali i kao komponenta čarobnih napitaka. Uvriježeno je mišljenje kako badem spada u skupinu orašastih plodova gdje je naveden u stručnim tablicama.Istina je da je blizak rođak marelici, šljivi , višnji te je badem  zapravo koštunica iz porodice ruža. Uz to što čuva kardiovaskularni sustav, regulira šećer u krvi, pospješuje funkcije mozga badem  očarava naša čula u slatkim i slanim varijantama.

Prvu adventsku svijeću  na našem gastro adventskom vijencu zapalili su  novinari tiskanih medija danas  u Restauranu Velum uz predstavljanje adventskih običaja i jela cetinske ktrajine. Za bogatom trpezom ponuđena su: Sinjska  plata , Arambašići, Kiseli kupus sa suhim mesom, Teleća peka   sa domaćim krumpirom, Uštipci i palačinke ( namaz sa bademom)

U ovogodišnjoj manifestaciji GASTROADVENT U SPLITU sudjeluju sljedeći splitski restorani:
Restoran Diocles; Restoran Zrno Soli; L'' Aroma ( HOTEL Split), Restoran Apetit; Restoran Dvori; Brasserie on 7; Central; NOSTRESS bistro;Tinel;  UJE oil bar;   hotel Consul;   Zalogajnica Bepa;  Restoran Mazzgoon;   Kavana Ćakula;  konoba Nevera; Restoran Velum; Japanski restoran SAMURAJ.

Informacije o jelovnicima u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na web stranici Turističke zajednice Split http://www.visitsplit.com/, na fb stranici GastroadventuSplitu ili na telefon 021 348 600.

Prekrasni vjenac posvećen bademina djelo je "Obrtne  tehničke škole"  Split .Svijećnjak su izradili strojari uz pomoć nastavnika Ante Ribičića i Nevena Katušića.
Barska stolica je završni rad učenika stolara. Od ideje do realizacije pratili su učenici drvodjeljski tehničari-dizajneri.


gastroadvent-2015-1-2
Adventsko vrijeme u Splitu prati i posebno vrijeme - puno sunca i mediteranske idile. Tako je jutros bilo i u uvali Baluni ...

gastroadvent-2015-1-3
gdje je u resoranu Velum održano paljenje prve svijeće splitskog Gastroadventa, jedinstvene manifestacije koja povezuje nutricionizam, gastronomiju i adventsko veselje.


Uz predstavnike Turističke zajednice grada Splita, posebni gosti manifestacije paljenja prve adventske svijeće bili su i predstavnici i gosti iz cetinske krajine.

Nutricionistica Olja Martinić autorica Gastroadventa priča o bademu, uz kiseli kupus jednoj od vrijednih namirnica advente trpeze.


Video daje odgovor tko se sve priključio ovogodišnjem Gastroadventu.Tema prve nedjelje Gastroadventa su bili adventski običaji cetinske krajine, kako gastronomski tako i muzički.

Predsjednica TZ grada Sinja Jelena Bilić govori o adventskim običajima cetinske krajine.


gastroadvent-2015-1-1a
Prvu adventsku svijeću upalili su novinari tiskanih medija, ...

uz muzičku podršku veselih sinjanki,


gastroadvent-2015-1-1
kojima su se pridružili i ostali sudionici ovogodišnjeg Gastroadventa, od domaćina iz restorana Velum do predstavnika TZ grada Splita i Sinja.


Nakon paljenja svijeće pristupilo se i cetinskoj adventskoj trpezi, uštipci, cetinski sir i pršut ...


sinjski arambaši, kiseli kupus iz sela Glavice (najbolji u cetinskoj krajini) ...


suvo meso, kaštradina ...


domaće sinjske kobasice ...


i teleća peka s poznatim krumpirom iz cetinjske krajine,

uz veselu pjesmu cetinjske krajine,Nitko nije propustio priliku slikati se uz gastroadventsku svijeću, pa čak niti Modni mačak u društvu s Irenom s Mreže TV, nutricionisticom Oljom Martinić autorom gastroadventa i zgodnom gošćom,


a uz adventsku svijeću su se skupili i svi ostali domaćini prve nedjelje splitskog Gastroadventa.