gastroadvent 2019 3 0

Danas je četvrta nedjelja adventa, a na 10. jubilarnoj manifestaciji Gastroadvent u Splitu u restoanu "Tusculum" prestižnog novog Hotel Salona Palace u Solinu, svijeću četvrte adventske nedjelje zapalili su novinari tiskanih medija, uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije. Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. Gastroadventa u Splitu je Mediteranska prehrana-naši tragovi, i to posebno biljka ružmarin.

 Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promiće mediteransku prehranu i ostavlja svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama. Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana. Nikakve nedaće i neprilike nisu zasmetale a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodianjeg Gastroadventa.

Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) je sastavni dio mediteranske prehrane. Potpomaže kognitivna svojstva i najsnažniji je antioksidans među mirišljavim biljkama. Sinergizam antioksidativnih i različitih fenolnih spojeva. Raste na kamenu i tlu prepunom kalcijev karbonata (C CO3). Kamen i sunce su prirodno staniašte ružmarina. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a. Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišta na Braču, iz škole koja obilježava 110 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća.

gastroadvent 2019 4
Domaćin četvrte nedjelje Gastroadventa u Splitu bio je hotel Salona Palace, jedinstveni luxury resort koji odiše antičkim duhom stare Salone na čijem se samom ulazu i nalazi. Upravo je lokacija odredila šarm njegovog sadržaja koji je spoj antičke otmjenosti i modernog komfora, a sve skupa zaokruženo je kvalitetnom i personaliziranom uslugom. Hotel raspolaže sa 47 soba, unutarnjim i vanjskim bazenom, SPA&Wellness centrom, fitness sobom, konferencijskim dvoranama, banket i ''a la carte'' restoranom te parkingom, a zelene površine koje ga okruženju pretvaraju ga u mirnu oazu idealnu za odmor od svakodnevnog stresa. Ono što ga izdvaja od svih ostalih jest kulturno – povijesna baština koja ga okružuje i koja je utkana kroz vizualne poruke diljem hotela.

gastroadvent 2019 4
Hotel ima poseban položaj, neposredno uz staru Salonu s pogledom na Split ...

gastroadvent 2019 4
a tako je bilo i u 1. stoljeću, samo što nije bilo Splita, a sve to je dočarano u arkadama na pristupu hotelu.

gastroadvent 2019 4
U arkadama možete vidjeti i druge prizore iz antičke Salone ...

gastroadvent 2019 4
...


gastroadvent 2019 4
...

gastroadvent 2019 4
...

gastroadvent 2019 4
Salona je u vrijeme bila najveća luka na istočnoj obali Jadrana.

gastroadvent 2019 4
Restoran domaćin četvrtog ovogodišnjeg Gastroadventa bio je restoran "Tusculum", koji svim gostima nudi posebnu gastronomsku priču inspiriranu mediteranskom i dalmatinskom kuhinjom. Novouređeni prostor, nalik na rimsku konobu, bio je idealna kulisa za završetak desetog Gastroadventa u Splitu. 

gastroadvent 2019 4
Tjekom godine u ovom reswtoranu gostima se nudi jelovnik baziran isključivo na lokalnim i domaćim namirnicama te stavlja naglasak na kvalitetu i autohtone hrvatske proizvode te eco-uzgoj. 

gastroadvent 2019 4
Nutricionistica Olja Martinić autorica Gastroadventa u Splitu daje izjavu za TV medije.

Alijana Vukšić TZ Split:
 

Antoni Čavka meneđer hotela Salona
 

Ivan Čike šef kuhinje restorana Tusculum
 

Nikša Jukić Vivat vina:
 

Neven Vuina o Crljenku Štafileo:
 

Nutricionistica Olja Martinić o Gastroadventu i ružmarinu:
 

Igor Stanišić - grad Split:
 

Župan Blaženko Boban:
 

Svijeću ljubavi pale predstavnici tiskanih medija:
 

gastroadvent 2019 4
Ove su nedjelje četvrtu adventsku svijeću LJUBAVI upalili predstavnici tiskanih medija uz podršku predstavnika Splitsko - dalmatinske županije i grada Splita.

U raskošnom restoranu vrhunskog hotelu je i raskošna trpeza ambicioznog cheffa koji svoju inspiraciju nalazi u istraživanju jela rimske kuhinje. A baš recepti iz tih vremena otkrivaju upotrebu kozjeg sira i ružmarina. 
 

gastroadvent 2019 4

Pečeni krumpir punjen kozjim sirom i ružmarinom.

gastroadvent 2019 4

Gratinirano povrće s kozjim sirom.


gastroadvent 2019 4

Punjene paprike s kozjim sirom.

gastroadvent 2019 4

File lubina s pancetom i kozjim sirom.


gastroadvent 2019 4

Bakalar na dalmatinski.

gastroadvent 2019 4

Pečena teletina u vinu i ružmarinu.


gastroadvent 2019 4

Pileći file s bijelim vinom i ružmarinom.

gastroadvent 2019 4

Dalmatinska pašticada s domaćim njokima i ružmarinom.


gastroadvent 2019 4
Mediteranska pogaća.

gastroadvent 2019 4

Pita od svježeg i kozjeg sira.


gastroadvent 2019 4

 Kolač šefa kuhinje od ružmarina


gastroadvent 2019 4
i sve to uz vina Plenković sa Hvara i kaštelanski Crljenak Vuina ...

i muziku Mirka Bure:
 

gastroadvent 2019 4
Gastroadventski stol je ozbiljno čuvao i rimski legionar, ali ga nije uspio i sačuvati.

gastroadvent 2019 4
Brojni gosti četvrte nedjelje Gastroadventa u Splitu, na kraju su se i fotografirali u društvu Olje Martinić, autorice događanja ...

gastroadvent 2019 4
koja se posebno želila fotografirati i s predstavnicima Slobodne Dalmacije ...

gastroadvent 2019 4
a i drugim gostima Gastroadventa.