Danas je četvrta nedjelja adventa, a na 10. jubilarnoj manifestaciji Gastroadvent u Splitu u restoanu "Tusculum" prestižnog novog Hotel Salona Palace u Solinu, svijeću četvrte adventske nedjelje zapalili su novinari tiskanih medija, uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije. Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. Gastroadventa u Splitu je Mediteranska prehrana-naši tragovi, i to posebno biljka ružmarin.
Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promiće mediteransku prehranu i ostavlja svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama. Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana. Nikakve nedaće i neprilike nisu zasmetale a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodianjeg Gastroadventa.
Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) je sastavni dio mediteranske prehrane. Potpomaže kognitivna svojstva i najsnažniji je antioksidans među mirišljavim biljkama. Sinergizam antioksidativnih i različitih fenolnih spojeva. Raste na kamenu i tlu prepunom kalcijev karbonata (C CO3). Kamen i sunce su prirodno staniašte ružmarina. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a. Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišta na Braču, iz škole koja obilježava 110 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća.
Hotel ima poseban položaj, neposredno uz staru Salonu s pogledom na Split ...
a tako je bilo i u 1. stoljeću, samo što nije bilo Splita, a sve to je dočarano u arkadama na pristupu hotelu.
U arkadama možete vidjeti i druge prizore iz antičke Salone ...
...
...
...
Salona je u vrijeme bila najveća luka na istočnoj obali Jadrana.
Restoran domaćin četvrtog ovogodišnjeg Gastroadventa bio je restoran "Tusculum", koji svim gostima nudi posebnu gastronomsku priču inspiriranu mediteranskom i dalmatinskom kuhinjom. Novouređeni prostor, nalik na rimsku konobu, bio je idealna kulisa za završetak desetog Gastroadventa u Splitu.
Tjekom godine u ovom reswtoranu gostima se nudi jelovnik baziran isključivo na lokalnim i domaćim namirnicama te stavlja naglasak na kvalitetu i autohtone hrvatske proizvode te eco-uzgoj.
Nutricionistica Olja Martinić autorica Gastroadventa u Splitu daje izjavu za TV medije.
Alijana Vukšić TZ Split:
Antoni Čavka meneđer hotela Salona
Ivan Čike šef kuhinje restorana Tusculum
Nikša Jukić Vivat vina:
Neven Vuina o Crljenku Štafileo:
Nutricionistica Olja Martinić o Gastroadventu i ružmarinu:
Igor Stanišić - grad Split:
Župan Blaženko Boban:
Svijeću ljubavi pale predstavnici tiskanih medija:
Ove su nedjelje četvrtu adventsku svijeću LJUBAVI upalili predstavnici tiskanih medija uz podršku predstavnika Splitsko - dalmatinske županije i grada Splita.
U raskošnom restoranu vrhunskog hotelu je i raskošna trpeza ambicioznog cheffa koji svoju inspiraciju nalazi u istraživanju jela rimske kuhinje. A baš recepti iz tih vremena otkrivaju upotrebu kozjeg sira i ružmarina.
Pečeni krumpir punjen kozjim sirom i ružmarinom.
Gratinirano povrće s kozjim sirom.
Punjene paprike s kozjim sirom.
File lubina s pancetom i kozjim sirom.
Bakalar na dalmatinski.
Pečena teletina u vinu i ružmarinu.
Pileći file s bijelim vinom i ružmarinom.
Dalmatinska pašticada s domaćim njokima i ružmarinom.
Mediteranska pogaća.
Pita od svježeg i kozjeg sira.
Kolač šefa kuhinje od ružmarina
i sve to uz vina Plenković sa Hvara i kaštelanski Crljenak Vuina ...
i muziku Mirka Bure:
Gastroadventski stol je ozbiljno čuvao i rimski legionar, ali ga nije uspio i sačuvati.
Brojni gosti četvrte nedjelje Gastroadventa u Splitu, na kraju su se i fotografirali u društvu Olje Martinić, autorice događanja ...
koja se posebno želila fotografirati i s predstavnicima Slobodne Dalmacije ...
a i drugim gostima Gastroadventa.