Gastroadvent-2015-2-1


U Splitu se ponovno održava originalna manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja, a da pri tome adventske svijeće pale novinari tiskanih medija, elektroničkih medija, radio i TV kuća. Druga adventska svijeća upaljena je u restoranu Augubio Congo, posebnom restoranu na posebnom mjestu u samom srcu Dioklecijanove palače.
 
Paljenje druge adventske svijeće prošlo u znaku Belgije. Maštoviti kuhari restorana Augubio Congo predvođeni Zoranom Radosavljevićem, glavnim kuharom restorana pripremili su maštoviti menu na temu izvrsne, odležane Belgian blue govedine i bakalara. Jela su bila popraćena posebnim belgijskim pivima koja su promovirala dva ''splitska'' belgijanca - otac i sin Andres i Arnaud Radoux, poslovni ljudi iz Belgije, ali i veliki ljubitelji belgijskih piva i njihove tradicije proizvodnje i konzumiranja piva. Gosp. Radoux se priključio splitskim adventskim  gastronomski susretima.  Uz druženje ovom prilikom je želio uspostaviti i poslovne odnose sa splitskim ugostiteljima i hotelijerima u promidžbi belgijskih piva u Hrvatskoj kao i hrvatskih vina u Belgiji.

Drugu adventsku svijeću  na gastro adventskom vijencu zapalili su  novinari radio postaja.

U ovogodišnjoj manifestaciji GASTROADVENT U SPLITU sudjeluju sljedeći splitski restorani:
Restoran Diocles; Restoran Zrno Soli; L'' Aroma ( HOTEL Split), Restoran Apetit; Restoran Dvori; Brasserie on 7; Central; NOSTRESS bistro;Tinel;  UJE oil bar;   hotel Consul;   Zalogajnica Bepa;  Restoran Mazzgoon;   Kavana Ćakula;  konoba Nevera; Restoran Velum; Japanski restoran SAMURAJ.

Informacije o jelovnicima u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na web stranici Turističke zajednice Splithttp://www.visitsplit.com/, na fb stranici GastroadventuSplitu ili na telefon 021 348 600.

Prekrasni vjenac posvećen bademina djelo je "Obrtne  tehničke škole"  Split .Svijećnjak su izradili strojari uz pomoć nastavnika Ante Ribičića i Nevena Katušića.
Barska stolica je završni rad učenika stolara. Od ideje do realizacije pratili su učenici drvodjeljski tehničari-dizajneri. Danas su bile predstavljene i jestive jaslice od marcipana koje su izradili učenici Turističko ugostiteljske škole iz Splita  sa svojom profesoricom slastičarstva gđom Cvitom Lolić.


Gastroadvent-2015-2-2
Restoran Augubio Congo u prizemlju srednjovjekovne palače Augubio iz druge polovice 15.stoljeće ...

Gastroadvent-2015-2-3
U prepoznatljivom dalmatinskom ugođaju s neizbježnim tiramolama okupili su se brojni novinari i gosti,

Gastroadvent-2015-2-4
a centralno mjesto dvora zauzimale su umjetničke jestive jaslice koje su izradili učenici Turističko ugostiteljske škole iz Splita  sa svojom profesoricom slastičarstva gđom Cvitom Lolić.

Gastroadvent-2015-2-5
Kako je bilo raditi na jaslicama priča TV medijima šarmantna buduća slastičarka.

Ugostiteljska ponuda drugog gastroadventa je bila u duhu jela od posebno odležanog Belgian Blue goveda i bakalara. Pripremili su je kuhari restorana Augubio predvođeni prvim kuharom Zoranom Radosavljevičem.


Prvi slijed je bila pašteta od bakakara s bademima i tartar Belgian Blue goveda, te domace njoke u pestu badema, rikole, parmezana i maslinovog ulja, a nakon toga su došla i glavna jela:


Gastroadvent-2015-2-6
Tagliata Belgian blue goveda na hrskavoj salati, Dugo kuhani obrazi Belgian blue goveda s domacim pljukancima i Bakalar na bijelo ...

Gastroadvent-2015-2-7
Meso od kojeg je napravljena Tagliata Belgian Blue goveda je odležao u posebnoj komori za sazrijevanje mesa, pa mu ukus bio poseban, ...

Gastroadvent-2015-2-8
a uz njega se izvrsno sljubilo belgijsko tamno pivo, koje konobari hotela Augubio toče pod budnim okom oca i sina Andres i Arnaud Radoux koji su pivo i promovirali.

Gastroadvent-2015-2-9
Tagliata Belgian blue goveda na hrskavoj salati odlično se sljubila s pivom Gilbert. 

Gastroadvent-2015-2-10
I na kraju Bezgluteinska torta badema,narance i mascarponea,

Gastroadvent-2015-2-11
uz vočno pivo Chaperon posebnog okusa.

Gastroadvent-2015-2-12
Gospoda Arnaud i Andres Radoux uz adventski vijenac i društvo uglednih spličana.

Gastroadvent-2015-2-13
Pivo se svidjelo i novinarskoj ekipi, pa se druženje odužilo ...