Gastroadvent-2015-4-1


U Splitu se ponovno održava originalna manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja, a da pri tome adventske svijeće pale novinari tiskanih medija, elektroničkih medija, radio i TV kuća.
 
Četvrtu adventsku svijeću ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu upalili su u restoranu Re di mare TV novinari. Restoran poznat po ribljim specijalitetima priredio je pravu gastroadventsku gozbu u duhu mora i morskih plodova.

Ovogodišnji Gastroadvent u Splitu je u duhu badem, pa bi na svakom druženju nutricionistica Olja Martinić kazala nešto novo o bademu. Ovaj put pitanje je bilo: ''Da li je badem simbol ljubavi?''. Kao odgovor na pitanje Olja je ispričala priču:
''Phillis  je bila prelijepa  grčka   princeza zaljubljena Acamas,sina atenskog kralja  Theseus, grč.Mladi Acamas  je ostavio svoju dragu I sa vojskom otišao  u Trojanski rat.Na njihovu žalost  Troja je pala, neki vojnici su se vratili no neki ne.Mlada Phillis je često odlazila na obalu, nadajući se da će ugledati  brod   svojeg dragog koji se trebao vratiti. Nemirno more otežalo je I usporilo povratak mladog Acamas a  zaljubljena djevojka je mislila kako je njen voljeni nastradao u borbama  te je od  tuge umrla na mjestu zvanom Eneod. Božica Minerva je iz sažaljenja pretvara u bademovo drvo .Na tom mjestu je izrastlo stablo badema golih grana. Acamas  je stigao dan poslije, kada je došao, uspio je umjesto voljene drage zagrliti samo hrapavo deblo. Od njegove ljubavi, grane su odjednom postale pune cvijeća. Svake godine u vrijeme cvjetanja badema Atenjani su plesali njoj u čast.''

U ovogodišnjoj manifestaciji GASTROADVENT U SPLITU sudjeluju sljedeći splitski restorani:
Restoran Diocles; Restoran Zrno Soli; L'' Aroma ( HOTEL Split), Restoran Apetit; Restoran Dvori; Brasserie on 7; Central; NOSTRESS bistro;Tinel;  UJE oil bar;   hotel Consul;   Zalogajnica Bepa;  Restoran Mazzgoon;   Kavana Ćakula;  konoba Nevera; Restoran Velum; Japanski restoran SAMURAJ.

Informacije o jelovnicima u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na web stranici Turističke zajednice Splithttp://www.visitsplit.com/, na fb stranici GastroadventuSplitu ili na telefon 021 348 600.

Prekrasni vijenac posvećen bademina djelo je "Obrtno  tehničke škole"  Split. Svijećnjak su izradili strojari uz pomoć nastavnika Ante Ribičića i Nevena Katušića.
Barska stolica je završni rad učenika stolara. Od ideje do realizacije pratili su učenici drvodjeljski tehničari-dizajneri. Danas su bile predstavljene i jestive jaslice od marcipana koje su izradili učenici Turističko ugostiteljske škole iz Splita  sa svojom profesoricom slastičarstva gđom Cvitom Lolić.
Za svečanost paljenja 4. svijeće manifestacije Gastroadvent u Splitu zaslužni su autorica ideje Gastroadventa nutricionistica Olja Martinić, TZ Split, Restoran Re di mare i vina vinarije Korlat, vinarije Benkovac.

Mariola otvara Gastroadvent.


Priča o Phillis.


Alijana Vukšić - direktorica TZ Split.


Siniša Kocejić govori o vinima Korlat.


Olja Martinić - autor projekta Gastroadvent u Splitu.Svijeću su ovaj put zapalili novinari TV kuća,
pod budnim okom kolega snimatelja i fotografa.


Toni Bartulović, vlasnik restorana Re di mare, glavni kuhar Ronald Topalović, Alijana Vukšić, direktorica TZ Split i voditeljica restorana Marijana Andrijašević.


Glazbeni ugođaj događanju dala je izvrsna pjevačica Blanša koja često pjeva u restoranu Re di mare.

Blanša ...Gastroadvent restorana Re di mare je bio poseban, od maštovitih hladnih predjela, preko ukusnih tolih predjela i glavnih jela, do izvrsnih slastica. I što je najvažnije sve to možete i uobičajeno dobiti u restoranu. Hladna prejela su prezentirana s tri velike umjetničke slike, nekoliko manjih i jedna fontana okusa ...


1. slika - Morske marinade i monade uz pršut od tune


2. slika - Blago zagore - domaći pršut i sir

koji je cijelo vrijeme rezan s posebnim žarom i strasti, pa nije niti čudo što je bio tako dobar3. slika - Hlapova monada sa tri vrste kavijara uz jakopske kapice u posebnom želeu ...


40 godina stari rak hlap bio je u centru ove treće umjetničke slike,


a okus su zaokružile tri vrste kavijara.


Fontana okusa - panirane kozice i papaline uz mladi sir s mediteranskim začinima.


Carpaccio od tune ...


Jadransko predjelo - salata od hobotnice, marinade, slani inčuni, repovi kozica i pršut od tune ...


i na kraju koktel od škapi, 


i sve to uz izvrsna vina Korlat,vinarije Benkovac. Uz hladna predjela služio se mirisni rose.


Nitko od prisutnih novinara i gostiju restorana Re di mare nije imao primjedbe na ovakav izbor hladnih predjela.


Topla predjela su činila drugi slijed ...


Rižoto od mušula i badema,


domaća tjestenina s hobotnicom, sušenim rajčicama, rakovicama i bademima,


kozice s gljivama i povrćem,


te bruschette s balancanama i bundevom.


Raspoloženje novinarske ekipe je bilo na visini, kada se pojavio i slijedeći slijed - glavno jelo.


Panirana jadranska grdobina u umaku od naranče uz pire od selena, te


domaći ravioli punjeni bademima u umaku od rakovice.


ovaj put uz crna vina Korlat,


Ovako bogat i maštovit izbor morskih jela je ono što vam Re di mare svaki dan može ponuditi. Svaki dan ima svježe ribe, a kako i ne bi, s obzirom da je brat gosp.Bartlovića vlasnik gastro ribarnica Brač.


Atmosfera u restoranu je bila na vrhuncu kada su se pojavile i slastice ...


domaći izrađen toblerone i kokosove kuglice, 


a kuhar Arne Muller, jedan od rjetkih koji je iz Njemačke došao živjeti i raditi u Split, napravio je i poseban njemački božični kolač čiji je recept star više od 400 godina.


Poslije kolača još i komad odležanog bračkog sira,


a uz slastice Korlat Merlot Boutique, posebno vino napravljeno od grožđa kojem su bobice prosušene na lozi.


Jedan od zahtjeva koji je Olja Martinić, autorica događanja Gastroadvent postavila svim gostima je da u odjeći bude crvenih ukrasa i detalja. Kod Olja to je bila koraljna ogrlica i naušnice, 


kod Luči Babić, jedine svjetske prvakinje u spremanju fritula o čemu upravo priča za Radio Split, majica,


kod Alijane Vukšić, direktorice TZ Split i haljina i kaput, 


kod glavnog urednika Radio Splita Zorana Vukičevića košulja,


a kod Irene cipele.