Danas se u Splitu u restoranu 'Zora bila' dogodio dan D za gastronomsku scenu, ne samo Splita, već i cijele Hrvatske. U suradnji nutricionistice Olje Marinić i kuharskog i bračnog para Sandre i Dane, dogodilo se posebno gastronomsko događanje - tematski ručak - 50 nijansi zelene.
U susret novoj turističkoj sezoni u Splitu je na inicijativu uglednih ugostitelja Sandre i Dane održan tematski edukativni ručak čiji naslov je „50 nijansi zelene“. Cilj je bio demonstrirati savršen spoj nutricionizma i gastronomije uz uvažavanje svjetskih trendova.
Dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Martinić, autor koncepta tematskog ručka je kazala: 'Nutricionizam nikada nije bio involviran u modernu gastronomiju koliko je to danas. Zadnjih desetak godina intenzivirana je potreba za promjene prehrambenih navika u cijelom modernom svijetu a tome su doprinijela brojna znanstvena istraživanja. Među najzaslužnijim dokazivanje veze između zdravlja čovjeka i modela prehrane su dva svjetski priznata znanstvenika podrijeklom sa naših prostora. Ugledni Georg Mateljan je autor koncepta 100 najzdravijih namirnica svjeta a na njegova velika znanja koristila je i gospođa Michelle Obama u svom projektu poboljšanja prehrambenih navika. Ugledni biolog sa Sorbone ( Pariz) prof dr Duško Erlich dao je nesaglediv doprinos u izučavanji probavnog sustava i njegovoj ulozi u iskoristljivosti nutrijenata. Podijeliti važne znanstvene činjenice sa ugostiteljima koji očekuju dinamičnu sezonu i tako pokazati poštovanje prema gostima bio je osnov za postavljanje koncepta tematskog ručka. Jednostavno je znanje proslijediti dalje uz veliku i nesebičnu podršku medija koji su sve ove godine nesebični i pravi promotori mediteranske prehrane.'
Vrhunski gastronomi Sandra i Dane su odabrali 50 namirnica sa popisa 100 najzdravijih namirnica svijeta i pripremili ručak u pet slijedova, koje je Winebox spario s 5 autohtonih dalmatinskih vina. Što su Sandra i Dane pripremili, a Siniša i Alen popratili vinima pogledajte u našoj foto reportaži:
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_2.jpeg)
Voditeljica Marijola, nutricionistica Olja Martinić, Dane iz Zore Bile, Siniša i Alen iz WineBoxa.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_3.jpeg)
50 nijansi zelene ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_4.jpeg)
koju su vrsni chefovi Sandra i Dane ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_5.jpeg)
pretočili od početne skice pisane rukom chefova ...
![zora bila 31](/images/2019/Zelani-rucak/zora_bila_31.jpg)
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_6.jpeg)
O ovom jedinstvenom gastronomskom događanju govorila je Olja ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_7.jpeg)
ali i Sandra i Dane koji su osmislili slijed od 5 jela koristeći 50 namirnica iz knjige Georga Mateljana.
Otvaranje današnje manifestacije:
Olja Martinić - nutricionistica
Željko Petrović - Zdravi grad
Sandra Tahirović Zora Bila - 2. put
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_8.jpeg)
Prvi slijed je bila:
Tuna sashimi, umak od soje, mladi luk, đumbir, chilli papričica, avokado, wasabi majoneza uz ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_9.jpeg)
Rose Bell ‘Iakov 2018., Plavac mali, Ivan Dolac, otok Hvar
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_10.jpeg)
U drugom slijedu Sandra je složila ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_11.jpeg)
Orzoto s bisqueom od škampa i pečenim kozicama, pjena od češnjaka, jestivo zlato uz ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_12.jpeg)
Zlatarica Pilač 2019., Zlatarica, vinarija Pilač, Vrgorac
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_13.jpeg)
Treći slijed je bio vizualno umjetničko djelo ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_14.jpeg)
Jaja sporo kuhana (Sous Vide), šparoga, panceta, tartuf
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_15.jpeg)
uz Debit Sladić 2018., Debit, vinarija Sladić Marko, Plastovo.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_16.jpeg)
Slijedeći slijed je također bio vizualno umjetniko djelo: Odležani steak sa selekcijom povrća i salsom od žutih poma, jus, s tim da su sve namirnice kuhane na način kako je George Mateljan preporučio u svojoj knjizi.
Uz to je sparen Sagul selekcija 2016., Plavac mali, vinarija Violić, Pelješac.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_17.jpeg)
Ovo su jelo među ostalim obilježila peludna zrnca ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_18.jpeg)
i prah od maslina.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_20.jpeg)
I na kraju
Panna cotta od bazge, limun, badem, naranča, maline uz posebni napitak WineBox-a
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_21.jpeg)
Winebox long drink, Pjenušac Grabovac, Imotski, Liker od limuna, Paško likeri, Imotski
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_22.jpeg)
složen pod budnim okom Paška iz Paško likera čije su rakije bitan dio ovog koktela.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_23.jpeg)
Sandra i Alen.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_24.jpeg)
Olja, Dane i Sandra.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_25.jpeg)
Vedrana i Mirela.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_26.jpeg)
Dobrila i Mirta.
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_27.jpeg)
Novinarska ekipa koja je sudjelovala na promociji zdrave dalmatinske gastronomije ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_28.jpeg)
u čarobnom ambijentu restorana Zora Bila ...
![](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_29.jpeg)
smještenom u kompleksu još čarobnijeg dijela splita - Bačvica.
![zeleni rucak 30](/images/2019/Zelani-rucak/zeleni_rucak_30.jpg)