zeleni rucak 1

Danas se u Splitu u restoranu 'Zora bila' dogodio dan D za gastronomsku scenu, ne samo Splita, već i cijele Hrvatske. U suradnji nutricionistice Olje Marinić i kuharskog i bračnog para  Sandre i Dane, dogodilo se posebno gastronomsko događanje - tematski ručak - 50 nijansi zelene.

U susret novoj turističkoj sezoni u Splitu je na inicijativu uglednih ugostitelja Sandre i Dane održan tematski edukativni ručak čiji naslov je „50 nijansi zelene“. Cilj je bio demonstrirati savršen spoj nutricionizma i gastronomije uz uvažavanje svjetskih trendova.

Dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Martinić, autor koncepta tematskog ručka je kazala: 'Nutricionizam nikada nije bio involviran u modernu gastronomiju koliko je to danas. Zadnjih desetak godina intenzivirana je potreba za promjene prehrambenih navika u cijelom modernom svijetu a tome su doprinijela brojna znanstvena istraživanja. Među najzaslužnijim dokazivanje veze između zdravlja čovjeka i modela prehrane su dva svjetski priznata znanstvenika podrijeklom sa naših prostora. Ugledni Georg Mateljan je autor koncepta 100 najzdravijih namirnica svjeta a na njegova velika znanja koristila je i gospođa Michelle Obama u svom projektu poboljšanja prehrambenih navika. Ugledni biolog sa Sorbone ( Pariz) prof dr Duško Erlich dao je nesaglediv doprinos u izučavanji probavnog sustava i njegovoj ulozi u iskoristljivosti nutrijenata. Podijeliti važne znanstvene činjenice sa ugostiteljima koji očekuju dinamičnu sezonu i tako pokazati poštovanje prema gostima bio je osnov za postavljanje koncepta tematskog ručka. Jednostavno je znanje proslijediti dalje uz veliku i nesebičnu podršku medija koji su sve ove godine nesebični i pravi promotori mediteranske prehrane.'

Vrhunski gastronomi Sandra i Dane su odabrali 50 namirnica sa popisa 100 najzdravijih namirnica svijeta i pripremili ručak u pet slijedova, koje je Winebox spario s 5 autohtonih dalmatinskih vina. Što su Sandra i Dane pripremili, a Siniša i Alen popratili vinima pogledajte u našoj foto reportaži:
Voditeljica Marijola, nutricionistica Olja Martinić, Dane iz Zore Bile, Siniša i Alen iz WineBoxa.


50 nijansi zelene ...


koju su vrsni chefovi Sandra i Dane ...


pretočili od početne skice pisane rukom chefova ...

zora bila 31
u inspirativni menu.O ovom jedinstvenom gastronomskom događanju govorila je Olja ...ali i Sandra i Dane koji su osmislili slijed od 5 jela koristeći 50 namirnica iz knjige Georga Mateljana.

Otvaranje današnje manifestacije:


Olja Martinić - nutricionistica


Željko Petrović - Zdravi grad


Alijana Vukšić - TZ Split


Dane Tahirović - Zora Bila


Siniša Koceić - WineBox


Alen Gulen 1. put - WineBox


Sandra Tahirović Zora Bila - 1. put


Sandra Tahirović Zora Bila - 2. put


Prvi slijed je bila:
Tuna sashimi, umak od soje, mladi luk, đumbir, chilli papričica, avokado, wasabi majoneza uz ... Rose Bell ‘Iakov 2018., Plavac mali, Ivan Dolac, otok Hvar

 


U drugom slijedu Sandra je složila ...


Orzoto s bisqueom od škampa i pečenim kozicama, pjena od češnjaka, jestivo zlato uz ...Zlatarica Pilač 2019., Zlatarica, vinarija Pilač, Vrgorac

 


Treći slijed je bio vizualno umjetničko djelo ...


Jaja sporo kuhana (Sous Vide), šparoga, panceta, tartufuz Debit Sladić 2018., Debit, vinarija Sladić Marko, Plastovo.

 Slijedeći slijed je također bio vizualno umjetniko djelo: Odležani steak sa selekcijom povrća i salsom od žutih poma, jus, s tim da su sve namirnice kuhane na način kako je George Mateljan preporučio u svojoj knjizi.

Uz to je sparen Sagul selekcija 2016., Plavac mali, vinarija Violić, Pelješac.

 


Ovo su jelo među ostalim obilježila peludna zrnca ...


i prah od maslina.


I na kraju 

Panna cotta od bazge, limun, badem, naranča, maline uz posebni napitak WineBox-aWinebox long drink, Pjenušac Grabovac, Imotski, Liker od limuna, Paško likeri, Imotski 


složen pod budnim okom Paška iz Paško likera čije su rakije bitan dio ovog koktela.


Sandra i Alen.


Olja, Dane i Sandra.


Vedrana i Mirela.


Dobrila i Mirta.


Novinarska ekipa koja je sudjelovala na promociji zdrave dalmatinske gastronomije ...


u čarobnom ambijentu restorana Zora Bila ...


smještenom u kompleksu još čarobnijeg dijela splita - Bačvica.

U ovom tematskom ručku uptrebljeno je 50 od 100 namirnica iz knjige Georga Mateljana - Najzdravije namirnice svijeta. Mateljan ih je u svojoj knjizi poredao po ukupnom zbroju bodova dobivenim vrednovanjem svih hranjivih elemenata sadržanih u namirnicama, pa evo i liste nekih od njih:
zeleni rucak 30
Naša je poruka - jedite namirnice koje imaju najviše bodova: špinat, lišće cikle, šparoge, blitvu, govedinu i to sve možete kupti na splitskom pazaru, ali pazite da sve bude SAMO IZ EKOLOŠKOG UZGOJA.