blagdanska 10


Moja je mama Ana tradicionalno za božićne blagdane kuhala posebnu blagdansku juhu, pa sam nastavio tu tradiciju. Posebnost juhe su posebne kobasice koje sa samo u Šibeniku mogu kupiti - luganige. Luganige su šibenski specijalitet prisutan u Šibeniku već više od 400 godina. Rade se od najboljeg mesa i mirisnih začina pa cijela kuća po njima miriše. Više o njima možete saznati u izvrsnom članku s portala Volim Šibenik News, a Šibenski portal donosi čak i recept kako se rade. Osnova su ovčja crijeva,  krte svinjetine, slanine i začina, a tu se recepti razlikuju. Svi se slažu da u kobasice ide zdrobljeni korijandar, sol i papar, ali neki spominju i klinčiće, kadulju, oraščiće, koricu limuna, cimet itd. Svaki mesar ima svoj tajni recept, pa je to i posebnost šibenskih luganiga, kod svakog mesara imaju malo drugačiji ukus, a svi su izuzetni. U Šibeniku ih možete probati i na adventskim kućicama, a ovdje nam je tema kako je moja mama kuhala svoju blagdansku juhu s luganigama.


Temelj svega je dobra juha, najčešće skuhana od krila i nogu tuke (purice), koja nakon ove juhe odlično odgovara blagdanskom stolu. Juha svakako mora biti od peradi, bogata i gusta.  U juhu idu standardni dodaci: kapula osmuđena na plamenu, mrkva, korjen selena, korjen peršina, mala paprika, listovi selena i peršina, list kupusa, koncentrat rajčice, papar u zrnu i sol, a ja stavim i malo kurkume za okus i boju. Petnaestak minuta prije kraja kuhanja u juhu se dodaju luganige, najmanje dvije kobasice po osobi.


Jetrica, srce i želudac purice su temelj za posebni dodatak juhi. Na maslinovom ulju kratko se zaprži nasjeckani češnjak, pa se doda sitno nasjeckana jetra, srce i želudac. Doda se i malo nasjeckanog peršina.


Slijedeća faza je dodavanje riže, minimalno pola šalice za kavu po osobi. Riža se zaprži,


te se lagano dolijeva juha. U tome je i glavni štos ovog dodatka. Riža se podlijeva juhom u kojoj su se na kraju skuhali lugaanigi, pa jojto daje poseban miris.


Na kraju se doda i nasjeckana mrkva koja se skuhala u juhi ...


i luganige.


Riža i luganige se posebno serviraju, klasično ...


ili ne-klasično.


Servira se tako da se u tanjur stavi riža i luganige, 


pa se sve prelije vrućom juhom. Juha je stvarno posebna a sve zahvaljujući šibenskim luganigama.