grcka 1

U petak 15.12.2024.g. u Dominikanskom samostanu u Starom Gradu na Hvaru održana je promocija 2. dijela kuharice "Grčka hrana u starogradskom polju". Kuharicu su napisali dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju Zagreb i mr.sc. Vinko Tarbušković ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije Upravnog odjela za turizam i pomorstvo čija je pročelnica dipl.iur. Matea Dorčić i uz sponzorstvo Helios Faros d.o.o. managed by Valamar.  Ova je već druga kuharica nastala u okviru projekta izučavanja baštine Starogradskog polja. Ona donosi nove zahtjevnije recepte starih Grka koji su naselili, kako hvarani kažu Starogrojsko polje u 4. stoljeću prije Krista. Kako je autorica recepata dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić u Predgovoru naglasila: "Proučavanje starogrčkih kulinarskih običaja pokazalo se većim izazovom nego što je interpretacija drugih kulinarskih običaja, npr. rimske prehrane. Rimske recepte imamo sačuvane u konkretnoj kuharici autora Apicija i raznim knjigama o poljoprivredi i prirodi (Katon, Plinije Stariji, Kolumela). Apicije nam je dao popise namirnica u svojim jelima, a Katoj je vrlo precizan te se iz njegovih zapisa vrlo lako i danas pripremi ukusno jelo. O prehrani starih Grka učimo dugotrajnim i temeljetim iščitavanjem i proučavanjem epova, komedija, medicinskih knjiga, pa čak i pjesama.". Jedna od pjesama je Ugodno življenje pisca Arhestrata iz 320 g. pr. Kr., koju je sa starogrčkog na hrvatski prevela Jelena Polaček Gajer i objavila 2020.g. u radu Grčka gastronomska poezija: Hedipatheia Archestrata iz Gele objavljenom u časopisu Latina et Gracea 2(37), 2020., pp.31 - 42. 

Važno mjesto u projektu imaju i učenici Srednje škole iz Hvara - izdvojena lokacija Jelsa i njihovi profesori Viktorija Čolić Serdar i Andrej Petrić koji su pripremila 23 jela uključena u kuharicu. Nadahnuti uvodni tekst Mythos i topos: grčka mitologija u Starogradskom polju napisao je drugi autor kuharice Vinko Tarbušković pričajući priču o grčkoj mitologiji i kultovima u Farosu, misleći na grad - asti i polje - horu.

Kratkom foto reportažom fotografijama profesorice Josipe Vujčić iz 1. gimnazije u Splitu prenijeti ćemo vam dio atmosfere s prezentacije knjige na Hvaru.

Ukoliko želite naučiti više o starogrčkoj hrani najbolje je krenuti od izvrsnog članka Nere Karoline Barbarić U potrazi za izgubljenim okusima (3) za stolom s Grcima iz starogradskog polja ojavljenom u portalu svijet.com.hr.

grcka 3
Domaćin predstavljanja knjige je bio Dominikanski samostan Sv.Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru.

grcka 4a
Samostan čuva bogatu baštinu Staroga Grada.

grcka 5
Kuharicu Grčka hrana u starogradskom polju 2 ...

grcka 6
pripremljenu i tiskanu u suradnji Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem Instituta za arhologiju  pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

grcka 7
Kuharicu je predstavio Vinko Tarbušković ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, a promociji su prisustvovali i predstavnici  Splitsko-dalmatinske županije, dožupan Stipe Čogelja i pročelnica Matea Dorčić

grcka 8
Važan dio promocije bila je i prezentacija starogrčkih jela iz kuharice koja su pripremili učenici 2.razreda slastičarskog usmjerenja i učenici 3. razreda kuhara Srednje škole iz Hvara - izdvojena lokacija Jelsa uz podršku svojih mentora.

grcka 10
Jela su naravno poslužena u izvrsna hvarska vina. Pretpostavljam da su i uzvanici pili bevandu kao stari Grci, ali o bevandi detaljno neki drugi put.

grcka 11
Na promociji su sudjelovali profesori i učenici 1.gimnazije Splita, članovi kluba Opleti! i ravnateljica 1.gimnazije. Svi su se rado slikali s fra. Antom Kazotijem, starješinom Dominikanskog samostana.

grcka 12
Doprinos 1.gimnazije bila je nadahnuta dekoracija grčkoga stola u cijelosti nastala kukičanjem članova kluba Opleti!. Košara, grane maslina, žito, gržđe, šipak i smokva dio su namirnica koje su koristili stari Grci, a nastali su posebnom tehnikom kukičanja.

grcka 14
Kuharica je puna zanimljivih recepata, ali ja sam posebno zapeo na jednom od njih koji možda rješava tajnu slavnih šibenskih kobasica - luganiga. I ja sam ih spominjao u Blagdanskoj juhi moje mame.  Luganige možete kupiti samo u Šibeniku, a svi mesari koji je rade kriju recept. Možda ga je razotkrila ova kuharica. U starogrčkim receptima spominju se lukanijske kobasice. Izgleda da su one preteća rimskih kobasica lucaniuca iz kojih su nastale luganige (vidi tekst). Po sastavu koji nam sugerira okus bi se kazalo, vjerojatno uz još koju egzotičnu mirodiju koja je došla kasnije.

grcka 13
 I po izgledu u izvedbi  Srednje škole iz Hvara - izdvojena lokacija Jelsa (slika iz kuharice autora Pavela Jaroszewski koji je i dizajnirao kuharicu) lukanijske kobasice vrlo sliče luganigama.