krka 5

Prvo jesensko studijsko druženje Gastronauta održalo se početkom studenog  uz suorganizaciju TZ TisnoOpćine Tisnohotel restorana BorovnikTZ općine Murter-KornatiNacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka te restorani BobaFešta na Opatu i Krka Belvedere.

Gastronomske teme s kojima su se Gastronauti tijekom skupa upoznati su: Grahorice i more (chef Robert Marenjak, hotel Borovnik), Kornati na drugi način (chef Zoran Jajac - Bizon, restoran Fešta Žut), Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca - delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe (chef i vlasnik Vjeko Bašić, restoran Boba), Pivac i teletina pod pekom (restoran Krka).

Tisno povezuje kopno i otok Murter, idealna je baza za smještaj prilikom posjeta nacionalnim parkovima Kornati i Krka te parku prirode Vransko jezero i naravno, ugostiteljima iz okolice koji nose titulu Restauranta Croatica. Dugogodišnji član kluba Gastronaut, hoteljer, ugostitelj i vinar Dane Slamić, ove je godine nakon preuređenja pretvorio hotel Borovnik u hotel s četiri zvjezdice, a glavni chef restorana hotela postao je dugogodišnji Gastronaut Robert Marenjak, koji  je već bio domaćin u hotelu Navigare u Novigradu. Tišnjansku, murtersku, kornatsku i gastronomiju kraja oko Krke prenosimo u tri slike:

I na kraju Krka:

Gastronauti Krka
Nikolina Šarić - vodič u NP Krka zna sve tajne Nacionalnog parka Krka.

Gastronauti Krka
Skradinski je buk okružen brojnim jezerima ...

Gastronauti Krka
a sve detalje o njima možete pronaći na informativnim panelima.

Gastronauti Krka
Proljeće i jesen su najbolje doba za posjetu Skradinskom buku. Visoka voda, močna rijeka, prekrasni slapovi ...

Gastronauti Krka
zanimljivi iz svakog kuta ...

Gastronauti Krka
...

Gastronauti Krka
donji slap gledan s drvenog pješačkog mosta ...
Snaga slapova


Gastronauti Krka
...

Gastronauti Krka
a iza slapa rijeka Krka polako teče prema Skradinu.

Gastronauti Krka
Nikolina sve zna o slapovima i strpljivo odgovara na sva pitanja.

Gastronauti Krka
Klub Gastronauta pripavan za ...

Gastronauti Krka
selfi.

Gastronauti Krka
Meditacija uz pogled ...

Gastronauti Krka
na nabujalu rijeku.

Gastronauti Krka
Ovakva moć rijeke potakla je šibenskog gradonačelnika Antu Šupuka i njegovog sina Marka Šupuka da davne 1895.g. otvore drugu Teslinu hidrocentralu na izmjeničnu struju u svijetu.

Gastronauti Krka
Ovakav prizor zahtjevao je i uspomena fotografiju s mladom turisticom sa druge strane svijeta.

Gastronauti Krka
Kroz park je postavljeno nekoliko kilometara drvene šetnice koja se savršeno uklopila u okoliš.

Gastronauti Krka
Uz šetnicu se može vidjeti svakojakih čudesa - od malih slapova ...

Gastronauti Krka
preko sretne pačje obitelji ...

Gastronauti Krka
do pravog engleza Paul Bradbury, osnivača i vlasnika brojnih portala, koji, kao pravi englez i po kiši šeta bez kišobrana. 

Gastronauti Krka
Na skradinskom izlazu iz Nacionalnog parka Krka zanimljivi panel koji upozorava na rizik opasnosti od požara raslinja.

Gastronauti Krka
a malo dalje od Skradina, na odmorištu auto ceste A1 restoran Krka Belvedere ...

Gastronauti Krka
s najljepšim pogledom na Skradin u svijetu.

Gastronauti Krka
Domaćini u restoranu su bili vlasnik Ivan Kovilić i voditelj restorana Hrvoje Žaja. Tema druženja su bila jela ispod peke, a u pozdravnoj riječi gospodin Kovilič je kazao:



Gastronauti Krka
uz koja su se izvrsno sljubila vina PZ Svirče.

Gastronauti Krka

Za početak kruh ispod peke s pečenicom friganom s jajem i drniškim pršutom, pancetom i sirom, uz


Gastronauti Krka

 goveđi carppaccio i Opoll PZ Svirče.

 

Gastronauti Krka
Za to su se vrijeme pripremali pivac i teletina ispod peke sa pečenim krumpirom i kiselim kupusom ... 

Gastronauti Krka
Nakon dva sata pečenja ...

Gastronauti Krka
miris pečenih domaćih pivaca ispunio je prostoriju.

Gastronauti Krka
Priprema jela ispod peke tradicionalni je način pripreme jela u Dalmaciji. Peka je glumila pečnicu, ali blizina žerave i vatre jelu daju poseban ukus, a o načinu pripreme peke gospodin Hrvoje Žaja voditelj restorana kaže:



Gastronauti Krka
I na kraju zajednička fotografija kluba Gastronauta za rastanak. I ovaj put je Karin Mimica organizirala druženje koje većina članova neće tako brzo zaboraviti. Kako je sve skupa bilo možete doživjeti i u kratkom filmu Vlade Šestana: