Članovi kluba Gastronaut posjetili su početkom studenog Slavoniju i to Našice i Baranju. Domaćini su bili TZ županije osječko-baranjske,  TZ Našice, hotel Park i restoran Dvorci Slavonije Našice, Park prirode Kopački ritrestoran Kormoranrestoran Josić, vinarija PP Orahovicapodrumi Kusić i vinoteka Vinita.  

U okviru posjeta Baranji nezaobilazan je i posjet malom selu Zmajevac. Zmajevac koji se idealno uklapa u značenje riječi Baranya, što bi na mađarskom trebalo značiti ''majka vina''. Dvije ulice nastale u voderinama, dva ''surduka'', jedan zovu katolički, drugi reformatorski, zato što je na početku jednog katolička, a na početku drugog reformatorska crkva. U surducima su ''gatori'' - vinski podru koji se kopaju horizontalno iza kuće, ravno u pješćano brdo. Gatori su tu stoljećima, a danas su više manje obnovljeni i u njima su prestižni baranjski vinski podrumi. Gastronauti su posjetili dva, manji podrum Kusić i najveći Zmajavski gator - podrum i vinariju Josić. Kod Josića pet je gatora međusobno povezanih, pa je bilo dovoljno mjesta da se u njima osim podruma i vinarije smjesti i izvrstan restoran u kojem je održana i druga gastronomska večer na temu patke.

Duž katoličkog surduka u Zmajevcima brojni su gatori. U većini su podrumi, ali u nekima su i skladišta, na primjer tikava.

Podrum Kusić se nalazi visoko u katoličkom surduku. S prednje strane je kuća, a u produžetku nje je Kusićev gator.

Vlasnik podruma Kusić gospodin Kusić, inače po osnovnom poslu građevinar, ali danas sve više i vinar.

Vinar Kusić govori o porijeklu prezimana Kusić i kako se uopće našo u Baranji.


Dekor podruma Kusić su i vezeni ukrasne krpe koje su nekada ukrašavale svaku kuhinju.

U kušaonici Kusić osim dobrih Kusićevih vina probali smi i izvrsne  baranjske orahe.

Malo ispod Kusića je i najveća vinarija u Zmajevcima. Damir Josić je još 1999. g. kupio prvi gator, a danas ih ima pet. U jednom od njih je i prodaja Josićevih vina ...

kojih ima svih vrsta od Graševine Josić, Chardonnay Josić, preko Šilera Josić, Cuvee Josić, Cabernet Sauvignon Josić do izvrsnog Rosea Josić.

Vina se čuvaju u Josićevim gatorima ...

koje od restorana djeli samo staklena pregrada ...

pa se iz gatora vidi i veselo društvo u Josićevom restoranu u kojem je služena i druga večera ne temu patke.

Počelo je od carpaccia od dimljenih pačjih prsa na podlozi od rikole sa slanim sirom uz Chardonnay Josić.

Drugi slijed je bio perkelt od patke s tijestom sa sirom i slaninom uz Baranjski Šiler Josić.

Nakon toga je slijedio gulaš od divljači sa domaćim njokima uz Cuvee Josić

te punjena pačja prsa s ljutim mlincima u umaku od crvenog vina sa sotiranim povrćem i njokima uz Cabernet Sauvignon Josić

i na kraju knedle sa šljivama uz ...

Rose Josić.

Uz ovako dobro osmišljenu trpezu i izvrsna josićeva vina raspoloženje u josićevom gatoru je naravno bilo na visini. Ako vas put navede u Baranju svakako posjetite Zmajevce i vinariju i restoran Josić. Nećete pogriješiti, ponuda jela je posebna, a uz to naglašavamo da je u josićevom restoranu cijena josićevih vina ista kao u maloprodaji, pa za vrlo prihvatljivu cijenu možete uživati u izvrsnim baranjskim vinima.