IKKER 1 2

Četvrto izdanje Interregionalnog kupa kuhara europskih regija - IKKER 2018 u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) dovodi u Makarsku deset vrhunskih chefova koji su na raznim natjecateljima u svojim državama osvojili prva mjesta i ovim se bore za titulu "najboljeg kuhara regije". Danas je u prostorijama ŠKMER-a bila konferencija za tisak kojoj su, uz članove ŠKMER-a prisustvovali zamjenik gradonačelnika grada Makarske Dražen Nemčić i direktor hotela Miramare Drago Nosić:


U ime ŠKMER-a organizatora IKKER-a govorio je Željko Neven Bremec


Zamjenik gradonačelnika grada Makarske Dražen Nemčić


Direktor hotela Miramare Drago Nosić

 

Kuhari koji se nadmeću pokazat će kako se snalaze u natjecateljskim boxovima, ali i kako prezentirati svoj rad medijima i publici što je novina od ove godine. Među natjecateljima su dosadašnji prvaci IKKER-a poput Imoćanina Jadrana Grančića koji odnedavno kuha u prestižnom splitskom hotelu Park, a svojim je kombinacijama autohtonih namirnica, tradicije i modernog načina serviranja pobijedio na ovom natjecanju lani.

Tu su Nikola Mishkovski, chef prestižnog hotela Kamik u Skoplju, kao i osvajač brojnih kuharskih titula u regiji Dragan Šljivić iz banjalučkog restorana Monogram. U hotel Miramare stiže i talijanski chef Marc Pavel, crnogorski prvaci Ivana Delić i Marko Stanišić, nagrađivani makedonski kuhari Zoran Majnovski i Aleksandar Simjanovski. Iz Novog Sada dolazi Ana Milošević s tamošnje Katedre za gastronomiju Departmana za Geografiju, Turizam i Hotelijerstvo pri PMF-u, a domaće snage predstavlja Damir Tomaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor, inače pobjednik na lanjskom Grand Gourmetu u Makarskoj.

Da im neće biti lako, pokazuje i sastav žirija u kojem su kuharska legenda Stevo Karapandža, slovenski međunarodni sudac Iztok Legat, Vuko Mitrović - predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore kao i nagrađivani bosanskohercegovački kuhar Hamid Hadžić, inače Internacionalni vitez kulinarstva Jugoistočne Europe. U žiriju su iskusni makedonski chef Zoran Krsteski, te ŠKMER-ovi reprezentativci Marija Lulić, Antun Nišević, Hrvoje Zirojević i Željko Neven Bremec.

Dođite u Makarsku u hotel Miramare u ponedjeljak i utorak 12. i 13.veljače 2018.g. a možda vas potakne i to da će se uz natjecanje na IKKER-u će organizirati i stručne edukacije, te prezentacije autohtonih jela Makarske, Dalmacije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na dvjema tematskim večerama. Na ovaj način će se građanima Makarske i posjetiteljima približiti kultura, običaji i gastronomija zemalja iz kojih dolaze natjecatelji te grada Sarajeva koji je ovogodišnji domaćin svečane večere uz dodjelu nagrada. Posebno izdvajamo atraktivne edukacije za ugostitelje s područja Makarske, dolazak predstavnika struke i institucija, te sudjelovanje velikih imena kulinarstva.

Tako će prvog dana IKKER-a od 9 do 13 h Mathias Mosser, executive chef austrijske tvrtke QimiQ, a nekad kuhar prestižnih bečkih i salzburških restorana, održati edukativnu radionicu o tome kako kreirati nova jela i naučiti kako ih pripremiti u skladu sa suvremenim trendovima i očekivanjima gostiju. Dodajmo da je QimiQ, obiteljska tvrtka koja proizvodi prirodna i zdrava vrhnja za gastronomiju i prateće proizvode koji se mogu pronaći u 42 zemlje i na svim kontinentima. IKKER je odlična prilika vidjeti kako se od njihovih proizvoda koji su osvajali svjetske "Food Oscare", mogu spremiti vrhunske paštete, umaci i deserti.

Gdje je ŠKMER tu se i dobro jede, pa je tako bilo i iza konferencije za tisak:


IKKER 1 2
Kod ŠKER-ovaca ništa bez spize, pa je tako bilo i nakon konferencije za tisak