gastroadvent-4-0U Splitu se ponovno održava manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja. Četvrta adventna svijeća upaljena je u samom centru starog Splita, na splitskoj Pjaci u su-organizaciji grada Splita, restorana  CENTRAL, NOSTRESS, MAZZGOON i ZALOGAJNICE BEPA, te vinara MATUŠKO.

U ovogodišnjoj manifestaciji GASTROADVENT U SPLITU sudjeluju sljedeći restorani:
 
Restoran Diocles; Restoran Zrno Soli; L'' Aroma ( HOTEL Split), Restoran Apetit; Restoran Dvori; Brasserie on 7; Central; NOSTRESS bistro;Tinel;  UJE oil bar;   hotel Consul;   Zalogajnica Bepa;  Bistro Mazzgoon;   Kavana Ćakula;  konoba Nevera;  Restoran Velum;  Japanski restoran SAMURAJ.

Manifestaciju organizira Grad split, TZ Split uz brojne inozemne i domaće partnere.

Gastroadvent u Splitu je jedinstvena i originalna manifestacija u Hrvatskoj čija osnova je prezentacija kulinarstva i gastro kulture kroz praktični i edukativni sadržaj koji je ujedno i promocija autentičnih i zaštićena jela tradicionalne kuhinje s ovih prostora ali i upoznavanja sa adventsko božićnom gastronomijom drugih zemalja.

Četvrtu adventsku svijeću na vijencu posvećenom smokvi zapalili su novinari TV kuća na Pjaci u restoranu Central, danas, 21.12.2014. u 12.sati   uz podršku uglednih domaćina : ZALOGAJNICA BEPA, RESTORAN MAZZGOON, RESTORAN NOSTRESS, RESTORAN CENTRAL.

Pod pokroviteljstvom Udruge Viški hib izrađen je prekrasan i, naravno, jestiv adventski vijenac od hiba. Izradila ga je Snježana Matić Lasić uz logističku podršu učenika Obrtne tehničke škole Split vođenih profesoricom Gordanom Zvjerković.

“O smokvi najbolje i najljepše” – predstavile su se izreke i poslovice kojima je smokva tema, a koje su istražili učenici I. gimnazije Split

Informacije o jelovnicima u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na web stranici Turističke zajednice Split http://www.visitsplit.com/, na fb stranici
GastroadventuSplitu ili na telefon 021 348 600.

gastroadvent-2014
Paljenje četvrte gastroadventske svijeće organizirano je na Pjaci u restoranu Central uz prezentaciju, osim domaćina, i restorana Nostress, Mazzgoon i zalogajnice Bepa.

Marijola Milardović Perić otvara manifestaciju.


Autor manifestacije Olja Martinić objašnjava što će biti na Gastroadventu 2015.


Kuhari prezentiraju svojs jela.


gastroadvent-2014
Četvrtu adventsku svijeću su upalili novinari TV kuća, ...

gastroadvent-2014
a za gastronomski dio manifestacije su se pobrinuli kuhari Nenad Đurašinović (Bepa), Željko Neven Bremec (Nostress), Jozo Meštrović (Central), te Duje kaliterna i Hrvoje Zirojević (Mazzgoon) koji su ponudili

gastroadvent-2014
Okruglice od bakalara (ice bakalar u tempuri sa salsom trentina - Restoran Nostress.

gastroadvent-2014
Taquitos od kozica i hladni wrap od dimljenog lososa - Zalogajnica bepa.

gastroadvent-2014
Hladni bakalar s grahom - restoran Mazzgoon.

gastroadvent-2014
Gulaš od gljiva rujnica - restoran Mazzgoon.

gastroadvent-2014
Zapečeni bakalar - restoran Central.

gastroadvent-2014
Topli bakalar s dvije vrste graha - restoran Mazzgoon.

gastroadvent-2014
Meksički bakalar - restoran Nostress.

gastroadvent-2014
Izbor slastica restorana Central - fritule i domaći štrudel od jabuka (s više jabuka, nego kore).

gastroadvent-2014
Tart od limuna - bistro Mazzgoon.

gastroadvent-2014
Čokoladna torta s narančom, rogačem i suhim smokvama - restoran Nostress.

gastroadvent-2014
i naravno švicarska čokolada sa suhim smokvama i suhim šljivama,

gastroadvent-2014
što je vrlo pomno snimio i fotograf Jadran Babić.

gastroadvent-2014
Uz jela se predstavio i vinar Matuško izvrsnim Postupom i Pošipom.

gastroadvent-2014
I na kraju dvije plavuše i kuhar restorana Nostress Željko Neven Bremec. Sva su jela bila izvrsna i nude se u standardnoj ponudi ovih restorana, ali i ostali restorani koji su se pridružili Gastroadventu nude posebne menije po posebnim cijenama.