gastroadvent 2022   3   1

Treću adventsku svijeću radosti treće adventske nedjelje 2022.g.,  zapalili su u restoranu Zora bila na splitskim Bačvicama novinari tiskanih medija. Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteranski način prehranue kojije ugrožen tragovima globalizacije i neodgovornim ponašanjem stanovnika naše jedine planete. Izgubili smo kroz proteklo vrijeme brojne biljne i životinjske vrste lošim gospodarenjem i krivi smo za promjene koje mijenjaju temelje mediteranskog načina prehrane. Evolucija i napredne tehnologije kroz povjest su nosile i zamku opasnosti za okoliš.Prema nekim vrlo ozbiljnim teorijama Rimsko carstvo je na vrhuncu svoje moći propalo zbog varenika. Stari Rimljani su smatrali kako je najbolje varenik kuhati u olovnom posuđu. Plinije Stariji prporučivao je kuhanje varenika u vrijeme mladog mjeseca isključivo u olovnim posudama a ne u keramčičkom ili brončanom posuđu. Nažalost nisu znali da dugim kuhanjem dolazi do oslobađanja oslova pa je korištenje varenika tako kuhanog dovelo do trovanja stanovnika Rima olovom i to sa fatalnim posljedicama. U uglednom New England Jornal of Medicine 1983. godine istraživač i geofizičar Jerome Nriagu znio je svoju hirpotezu o propasti rimskog carstva.

Hoće li zbog mikro i nano plastike nestati mediteranski način prehrane?

Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica. Zahvaljujući mudrosti u britvljenju amfora namirnice su se čuvale od kvarenja a posebno od opasnih plijesni. Napitak od ječma imao je i zdravstvene benefite dok se sladilo i brašno nalazi u brojnim receptima Grčke i Rima.

„Mediteranski način prehrane je jako žilav iako je kroz povjest znatno transformiran. Ako ne sačuvamo okoliš i ne sačuvamo drevne namirnice izgubiti ćemo veliki dio izvornih postavki prehrane koja je po ocjeni stručnjaka najpovoljniji oblik prehrane na našem planetu. Informiranjem o tragovima iz prošlosti ali i osvještavanjem ogromne opasnosti trovanja mikro i nano plastikom ostavljamo svoj trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodaje: “Znanstvenici su shvatili da mikro i nano plastika služi između ostalog kao nosioc patogenih mikroba, toksina, alergena i brojnih zagađivača.Istražuje se kako sve ove kombinacije mikro i nano plastike sa drugim navedenim česticama utječu na sposobnost nastanka bolesti. Djeca iz splitskih škola dio su populacije koju obuhvaća program EU Horizon 2020.“
Prema ideji Šime kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari. Suorganizatori i naš domaćin restoran Zora bila.

PARTNERI:
Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike. Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. Godine. Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija je dio EU projekta pod nazivom Skriveni Habitati čiji je nostitelj Splitsko-dalmatinska županija uz 7 partnera od kojih je J.U. More i krš preuzela upravljanje. Središnje mjesto Centra je multimedijalni interpretacijski postav koji na moderan i inovativan način prezentira prirodne baštinu. Objedinjuje nešto ,,novo“; - posjetitelju zanimljivo i inovativno s nečim što je ,,staro“; – u prirodi netaknuto i samo po sebi vrijedno. Namjenjen je domaćim i stranim posjetiteljima, svih dobnih skupina i prilagođen osobama sa invaliditetom. Općina Dugopolje radi u neposrednoj blizini zelenu tržnicu što je sjajna nadopuna cijelom
konceptu Centra. Centar potiče razvoj gospodarstva u nultoj zoni, što znači umrežavati i poticati lokalne OPG-ove i uvrstiti njihove proizvode u ugostiteljski asortiman. Osim togaplanirano je održavati radionice, edukacije i kušaonice u ugostiteljskome objektu s proizvodima s OPG-va i promicati mediteranski način prehrane. Centar promiče razvoj održivog turizma i naslanja se na Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine a ovim projektom Dugopolje postaju svojevrsna „Vrata Dalmatinske zagore“ te u edukacijskom i turističkim smislu dodatno će doprinijeti valorizaciji prirodne baštine Splitsko-dalmatinska županije. Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija - Facebook:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100083778175497

Grad Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.

gastroadvent 2022
Domaćin paljenja 3. svijeće gastroadventskog vijenca bio je restoran Zora bila - restoran s prekrasnim pogledom na plažu Bačvice.

Nutricionistica Olja Martinić o novim ugrozama mediteranske prehrane:


Marko Antonije Bitanga voditelj Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija

Alijana Vukšić direktorica TZ Split

Vladimir Dević iz solinske tvrtke Mold o projektu kockica od starih stolica s hajdukovog stadionagastroadvent 2022

Kockica od starih stolica s hajdukovog stadiona

Učenica Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari o ovogodišnjem gastroadventskom vijencu

Župan Blaženko Boban otvara manifestaciju.gastroadvent 2022

Treću svijeću su upalili novinari tiskanih medija.

O pripremljenim jelima domaćina restorana Zora bila govorili su chef Dane Tahirović i posebno chefica Sandra Tahirović


Gastroadventski stol restorana Zora bila


Kao i uvijek chefovi Sandra i Dane Tahirović, uz podršku svog kulinarskog tima restorana Zora Bila, na temu ovogodišnjeg gastroadventa - mahunarke i žitarice pripremili su niz delicija u svom stilu:


gastroadvent 2022
Pohani crni rižot

gastroadvent 2022
Rocher od ricotte i pršuta, amarant čips od raštike

gastroadvent 2022
Praline od jetre, džem od ljubičastog luka na kroketima od slanutka

gastroadvent 2022
Marinada od srdele.

gastroadvent 2022
Pinca na način Zore bile na kruhu od kiselog tijesta.

gastroadvent 2022
Veganski mini burger od grahorica.

gastroadvent 2022
Crni orzoto sa sipom i kozicama.

gastroadvent 2022
Jota ( grah sa kiselim kupusom i kobasicom).

gastroadvent 2022
Leća sa suhim mesom.

gastroadvent 2022
Slatke delicije chefice Sandre - puding od prosa ...

gastroadvent 2022
s različitim dodacima.

gastroadvent 2022
Ječmena kaša s jabukama.

gastroadvent 2022
Slatko na temu čokolade i

gastroadvent 2022
fritule od heljde.

gastroadvent 2022
Chef Sandra Tahirović u svom elementu.

gastroadvent 2022
Zora bila se odlučila uz ova jela ponuditi i piće od žitarica - izvrsno craft pivo pivovare Veronica

gastroadvent 2022
Chefica s gostima na prekrasnoj terasi restorana Zora bila.

gastroadvent 2022
A Bačvice prepune nedjeljnih šetaća, posebno što je posljednih desetak dana Splitom divljalo jugo i kiša, a posebno jučer kada je stalno padala 12 sati.

gastroadvent 2022
Kao i uvijek na Bačvicama, ovako krasan dan, zimski kupači su iskoristili i za kupanje.