gastroadvent 2022 2 1

Drugu adventsku svijeću pomirilica ili betlehemsku svijeću koja označava mir druge adventske nedjelje 2022.g.,  zapalili su u hotelu Ambasador u Splitu novinari radio postaja. Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijel znanja i vještine. Vrijeme je povećanog interesa za sport a tako je bilo i kroz povjest. U Antičko doba slavljeni su sportaši o čemu svjedoče brojne skulpture. U Antičko doba slavljeni su sportaši o čemu svjedoče brojne skulpture. O njima smo naučili iz dijela umjetnika pa tako Apoksiomen predstavlja atletičara nakon utrke dok sa svoje kože otklanja prašinu i znoj. 

Bili su očito vrlo utrenirani a danas znamo i da su pazili na prehranu. Istraživači su u nekadašnjem starogrčkom središtu Efesu pronašli kosti boraca iz arena šro je bilo važno u dokazivanju njihove sportske prehrane. Borce su zvali Ječmeni ljudi. Imali su pokrovitelje tj sponzore koji su brinuli o njihovom zdravlju i prehrani. Upravo je ječam, zob i proso a posebno ječam bio u svakodnevnom jelovniku. Kada pogledamo nutritivni sastav ječma koji im visoku kalorisku vrijednost a nizak glikemiski indeks nije slučajno da su ga stavili u centar prehrane tadašnjih sportaša. Jedna je od rijetkih biljnih namirnica koja sadrži vit B12 a organizmu osigurava vitamine A, D, E te vrlo važne minerale ( Fe, Mg, J, Co, Zn).

Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica. Zahvaljujući mudrosti u britvljenju amfora namirnice su se čuvale od kvarenja a posebno od opasnih plijesni. Napitak od ječma imao je i zdravstvene benefite dok se sladilo i brašno nalazi u brojnim receptima Grčke i Rima.

„Mediteranski način prehrane je jako živ i dinamičan model. Veseli nas rekonstrukcija jela naših predaka, ali i kreiranje novih, odnosno trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: "Ostavljajući svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

Prema ideji Šime kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, Suorganizatori i naš domaćin hotel Ambasador ima i gastropartnere a to su Vino.like distribucija Vinoteka Winebox koji već godinama rade na promociji malih vinara i autohtonih sorti prvenstveno Dalmacije i cijele Hrvatske. Ovom prilikom predstaviti će Zlataricu, autohtonu sortu vrgoračkog vinogorja iz vinarije Pilač i plavac mali s položaja Ivan Dolac na otoku Hvaru mladog vinara Marija Carića iz njegove vinarije Bell’Iakov. Ove dvije dalmatinske sorte izvrsno će se upariti s grahoricama koje su na meniju.

Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.

Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. godine. Ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanoga odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na zaštićenim područja kojima upravlja. Javna ustanova upravlja sa 39 zaštićenih područja na području Splitsko -dalmatinske županije koja su razvrstana u 4 kategorije Posebni rezervat, Spomenik prirode, Značajni krajobraz i Spomenik parkovne arhitekture. Uredbom Vlade RH o proglašenju ekološke mreže, Ustanova upravlja velikim površinama kopna i mora Splitsko-dalmatinske županije.

Grad Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.

 

gastroadvent 2022 2
Domaćin paljenja 2. adventske svijeće splitskog Gastroadvnta bio je hotel Ambasador na posebnoj lokaciji sa spektakularnim pogledom prema gradskoj luci.

gastroadvent 2022 2
Marijola Milardović Perić je otvorila manifestaciju govoreći o ječmenim ljudima rimskog doba.Nutricionistica Olja Martinić o značaju grahorica i žitarica u prehrani:


Stipe Medić direktor hotela Ambasador


Alijana Vukšić direktorica TZ Split


Ivona iz Milne čita tekst tete Lucije Puljak o sv.Barbari i jelu bara


Ivona iz Milne čita Karmelinu molitvu


Mladi vinar Marko Freanulić s Brača o proizvodnji varenika.


Siniša Koceić iz Vino-like o vinima koje će se poslužiti uz jela hotela Ambasador


Drugu adventsku svijeću Gastroadventa u Splitu upalili su novinari radio postaja.


gastroadvent 2022 2
Novinari radio postaja uz predstavnike TZ Split pale 2. adventsku svijeću.

gastroadvent 2022 2

...

gastroadvent 2022 2
Zvijezda dana chef Ivica Katić ...

priča o jelima koje su pripremili za 2. Gastroadvent na temu korištenja žitarica i grahorica u prehrani:


gastroadvent 2022 2
Popečci od pšenice i slanutka

gastroadvent 2022 2
Srdela na Milanski s kremom od slanutka i cikle

gastroadvent 2022 2
Salata od pšenice sa zelenim povrćem

gastroadvent 2022 2
Bakina Bara s raštikom i ribom mol. Ovo je verzija bare chefa Ivice Katiča. Na sv Barbaru na otoku Braču se kuha tradicionalna  BARA. U tom čarobnom jelu je devet sočiva i to: biž, bob, sikirica, slanutak, fažol ,fimentun, sočivica, orzo i pšenica. BARA se kuha i u drugim krajevima, nekgdje sa pet,  a negdje čak i sa 13 grahorica i žitarica.  U nekim krajevima se zove 'sočivo', a u nekima i 'gra'. Važno je da mora biti neparan broj i to se jako pazi.

gastroadvent 2022 2
Orzo s dimljenim plodovima mora

gastroadvent 2022 2
Varivo od leće s domaćim kobasicama

gastroadvent 2022 2
Pšenica i cikla A la Risotto

gastroadvent 2022 2
Izvrsni domaći kruh hotela Ambasador

gastroadvent 2022 2
...

gastroadvent 2022 2
a za slatko Fritule s likerom od mastike

gastroadvent 2022 2
Pastiera - tradicionalni talijanski kolač s orzom

gastroadvent 2022 2
Brački varenik s kojim su kuhana neka od jela.

gastroadvent 2022 2
a od vina uz ova jela je posluženi Zlataricu, autohtona sorta vrgoračkog vinogorja iz vinarije Pilač i plavac mali s položaja Ivan Dolac na otoku Hvaru mladog vinara Marija Carića iz njegove vinarije Bell’Iakov po izboru Siniše Koceića iz Vino-like.

gastroadvent 2022 2
Nutricionistica Olja Martinić s gošćama.

gastroadvent 2022 2
Hotel Ambasador njeguje posebnu retro atmosferu koja podsjeća na glamurozni Split kakav je nekada bio ...