gastroadvent-2015-3-1


U Splitu se ponovno održava originalna manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja, a da pri tome adventske svijeće pale novinari tiskanih medija, elektroničkih medija, radio i TV kuća.
 
Treću adventsku svijeću upalili su u hotelu Palace Judita Heritage novinari Internet portala i novinari svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET, a za gastronomski ugođaj manifestacije pobrinuli su se Palace Judita Heritage, restoran Mazzgon, zalogajnica Bepa, bistro Nostress, kavana Central i vina Kairos.

Ovogodišnji Gastroadvent u Splitu je u duhu badem. Kako kaže nutricionistica Olja Martinić:

"Badem (lat. Prunus amygdalus) se smatra jednom od najvažnijih namirnica mediteranske prehrane. Stablo je vrlo izdržljivo, otporno je na visoke temperature i sušu a njegovi nježni cvjetovi nagovještauju proljeće. Plod je iznimnih nutritivnih vrijednosti te je kao takav predmet brojnih ozbiljnih istraživanja kako bi se potvrdio njegov blagotvoran učinak na zdravlje. Gastronomima badem pruža izvrsnu mogućnost u ostvarivanju kulinarskih kreacija jer je zahvalna i trajna namirnica. Koristi se u prehrani zdravih i bolesnih u slanim i slatkim jelima ali i kao komponenta čarobnih napitaka. Uvriježeno je mialjenje kako badem spada u skupinu orašaastih plodova gdje je naveden u stručnim tablicama. Istina je da je blizak rođak marelici, šljivi i višnji te je badem zapravo koštunica iz porodice ruža. Uz to što čuva kardiovaskularni sustav, regulira šećer u krvi, pospješuje funkcije mozga badem nalazi primjenu u brojnim slatkim i slanim jelima."

U ovogodišnjoj manifestaciji GASTROADVENT U SPLITU sudjeluju sljedeći splitski restorani:
Restoran Diocles; Restoran Zrno Soli; L'' Aroma ( HOTEL Split), Restoran Apetit; Restoran Dvori; Brasserie on 7; Central; NOSTRESS bistro;Tinel;  UJE oil bar;   hotel Consul;   Zalogajnica Bepa;  Restoran Mazzgoon;   Kavana Ćakula;  konoba Nevera; Restoran Velum; Japanski restoran SAMURAJ.

Informacije o jelovnicima u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na web stranici Turističke zajednice Splithttp://www.visitsplit.com/, na fb stranici GastroadventuSplitu ili na telefon 021 348 600.

Prekrasni vijenac posvećen bademina djelo je "Obrtno  tehničke škole"  Split. Svijećnjak su izradili strojari uz pomoć nastavnika Ante Ribičića i Nevena Katušića.
Barska stolica je završni rad učenika stolara. Od ideje do realizacije pratili su učenici drvodjeljski tehničari-dizajneri. Danas su bile predstavljene i jestive jaslice od marcipana koje su izradili učenici Turističko ugostiteljske škole iz Splita  sa svojom profesoricom slastičarstva gđom Cvitom Lolić.Ambijent Palace Judita Heritage hotela je cijeli bio u blagdanskom ugođaju.


Službeni dio događanja odvijao se dvoru koji su krasile i jaslice.

Otvaranje službenog dijela treće nedjelje Gastroadventa u Splitu:


Prisutne je pozdravila i Alijana Vukšić, direktorica TZ Split:


Predstavnik FIJET-a podpredsjednik francuskog FIJET-a Jacques CAMPÉ:


Nutricionistica Olja Martinić, autor Gastroadventa u Splitu, priča o bademu, centralnoj temi ovogodišnjeg Gastroadventa:Gastroadventski vijenac j bio u duhu badema. Djelo je "Obrtno  tehničke škole"  Split. Svijećnjak su izradili strojari uz pomoć nastavnika Ante Ribičića i Nevena Katušića.
Barska stolica je završni rad učenika stolara. Od ideje do realizacije pratili su učenici drvodjeljski tehničari-dizajneri.


Treću svijeću su upalili ...


novinari Web portala u društvu međunarodnih novinara, članova svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET,

a kako je to izgledalo najbolje pokazuje film:Vijenac je svojom originalnošću privlačio sve, pa i najmlađe.


Cijela je ceremonija prošla uz zvuke dalmatinskih pjesama.


Gastronomski dio menifestacije pratila su vina Kairos ...


izvrsna vina trogirsko - kaštelanskog vinogorja,


a za jela su se pobrinuli restorani s Pjace:  Palace Judita Heritage, restoran Mazzgon, zalogajnica Bepa, bistro Nostress i kavana Central.


  „Zalogajnica Bepa“ - Splitski burger u pecivu sa bademina


„NOSTRESS bistro“ i


  krem juha od fazana sa kodeginama i bajamima, te ...


    goveđi mulam u prošeku sa Dioklecijanovim njokima i zapečenim bajamima


  „Palace Judita Heritage Hotel“ - Riblja pašteta sa bademima i


  Splitski bakalar na bilo.


  „Restoran  Mazzgoon“ -


Božićna salata   Restorana Mazzgoon.


Naravno bilo je i slastica - i to svih temeljenih na bajamama.


Restorana Mazzgoon je pripremio i bezglutensku tortu,


a „Kavana Central“ - Splitski štrudel od jabuka sa mljevenim bademima


Toplo vrijeme, čarobni ambijent splitske Pjace privukao je veliki broj zainteresiranih ...


uglanom zgodnih gošća koje su se htjele fotografirati s nutricionisticom Oljom Martinić, autoricom projekta Gastroadvent.


Među gošćama je bila i šarmantna studentica iz Francuske, dijelom i hercegovačkog porijekla, 


a događajju je prisustvovala te ga službeno pozdravila i direktorica TZ Split Alijana Vukšić.

Nema događanja u Spliti u kojem nema i dobre pjesme:Dalmatinskom pjesmom bio je oduševljen i gosp.David Ray, novinar Glasa Hrvatske, ovogodišnji dobitnik specijalnog priznanja FIJET-a.


Zasjalo je i sunce, pa su na ''vidjelo'' došle i sunčane naočele po kojima su splićanke nadaleko poznate.


Sve u svemu jučerašnje druženje na Pjaci je bilo posebno, ali Pjaca živi svaki dan brojnim Adventskim događanjima. Uz živu muziku i bogatu ponudu adventskih jela, možete posjetiti i izložbu jaslica, ili se samo slikati za uspomenu. Poruka je - dođite u Split na Adventska događanja.