I ove se godine 10.prosinca 2018.g. održala Dioklecijanova amfora 2018., natjecanje natjecanje kuhara u organizaciji SKMER-a (Udruge šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija) koje okuplja kuhare iz svih djelova Hrvatske. Uz natjecanje profesionalnih mladih kuhara na Dioklecijanovoj amfori već se tradicionalno natječu i predstavnici medija u pripremi tradicionalnih dalmatinskih jela. Ove je godine tema bila rižoto od kozica. Ekipa Skitopisa je i ove godine sudjelovala s Josipovim posebnim receptom rižota od kozica , sušenih poma i pistacija. Rižoto se publici svidio, teća se ispraznila za 10 minuta, a žiri je bio malo rezerviran. Kako smo rižoto skuhali pokazati ćemo u kratkoj foto reportaži, a ukoliko vam se ne kuha, od ožujka ga možete probati u Josipovoj Konobi Marjan u Senjskoj ulici br.1 u Splitu. Tamo je redovito u ponudi.
![jozin rizot 01](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_01.jpg)
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_2.jpg)
Naš osnovni tajni sastojak je bio riblji temeljac napravljen od raznovrsne bijele friške ribe.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_3.jpg)
Sve je krenulo od kapule, mrkve, selena, poriluka, ljutike, češnjaka i petusimena. Nakon kratkog prženja na maslinovom ulju ...
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_4.jpg)
dodana je riba i prekriveno vodom.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_5.jpg)
Kao poseban dodatak temeljcu bile su glava malih škampi koji su lagano zaprženi na maslinovom ulju.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_6.jpg)
Nakon kuhanja od otprilike 30-ak minuta sva riba i glave škampi su procjeđene i dobro istisnute,
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_7.jpg)
a rezultat su bile 2,5 litre izvrsnog ribljeg temeljca s okusom škampi.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_8.jpg)
Ekipa Skitopisa je bila u sastavu Damir, Venci i Darko,
![jozin rizot 9a](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_9a.jpg)
dok je autor recepta i naš nezaobilazni član u to vrijeme bio u splitskom rodilištu sa suprugom Dunjom čekajući prvu bebu, tako da smo instrukcije dobivali samo porukama.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_10.jpg)
Temelj Jozinog rižota je sitno nasjeckana kapula, češnjak i stabljika selena. Nakon prženja na masliovom ulju dok ne porumeni, doda se riža (organizator ŠKMER je osigurao izvrsu rižu tipa carnaroli) i lagano tostira, pe prelije bijelim vinom:
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_11.jpg)
a onda se lagano, uz stalno miješanje dodaje zagrijani temeljec.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_12.jpg)
U posebnoj tavi se lagano na samom maslinovom ulju zaprže očišćeni repovi kozica i čekaju svoje sljubljivanje s rižom.
Kozice se već šufigavaju.
Rižot se bliži kraju.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_13.jpg)
Riža treba ostati al dente. Vatra se ugasi i pričeka desetak minuta ...
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_14.jpg)
i servira posuto sjeckanim pistaciom uz sladoled od parmezana, koji je Josip pripremio dan prije (za recept pitajte Josipa).
![jozin rizot 14b](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_14b.jpg)
Žiri je nakon toga bio na redu,
![jozin rizot 14a](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_14a.jpg)
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_15.jpg)
Publika je pažljivo pratila sve aktivnosti kuhara,
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_16.jpg)
a posebno Damirova Marija.
Na natjecanju su kao i lani pobijedili:
![jozin rizot 17](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_17.jpg)
![jozin rizot 18](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_18.jpg)
s rižotom od dimljenih kozica i dagnji uz umjetničku prezentaciju.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_19.jpg)
Treća ekipa kojoj je Damir žustro pomagao u čišćenju kozica bila je ekipa fotografi agencije Cropix Hanza Media pojačani novinarkom Slobodne Dalmacije.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_20.jpg)
Njihov tajni adut su bile chili papričice,
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_21.jpg)
a radili su dva rižota. Ovaj bliže nama je rižoto na buzaru.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_22.jpg)
Četvrtu ekipu je činio bračni i profesionalni par iz As Medije.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_23.jpg)
Njihov uradak je bio crni rižot sa škampima, zanimljiva kombinacija na temu 'rižoto od kozica'.
Ostali, pravi kuhari natjecatelji su se takmičili u dvije kategorije:
Kategorija 1: Buzara za 2 osobe, glavna namirnica ili namirnice po izboru natjecatelja, može biti servirana u jednu zajedničku posudu ili u dva zasebna tanjura po izboru natjecatelja, vrijeme pripreme 30 min.
Kategorija 2: Lešada za 2 osobe, glavna namirnica ili namirnice, te prilozi i umaci po izboru natjecatelja. Može biti servirana u jednu zajedničku zdjelu ili na dva zasebna tanjura po izboru natjecatelja, vrijeme pripreme 60 minuta.
Pogledajmo neke od kreacija nadarenih kuhara.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_24.jpg)
Karlo Fantini iz Konobe Marjan i njegova lešada ...
![jozin rizot 25](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_25.jpg)
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_26.jpg)
Komarča na lešo ...
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_27.jpg)
Moderna varijanta lešade 'Sous vide' tehnikom.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_28.jpg)
Bogata buzara od jakopskih kapica i škampa.
![](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_29.jpg)
Umjetnička varijanta buzare.
Svi su se trudili, a atmosfera je bila izvrsna. Bez obzira na poredak, mi smo se izvrsno zabavili:
![jozin rizot 30](/images/2018/Jozin_rizot/jozin_rizot_30.jpg)
a Josipu, autoru našeg recepta se baš taj dan 10.prosinca 2018.g. rodio mali Bepo, pa smo u njegovo ime više puta nazdravili ''Da nam dugo živi mali Bepo''.