Gastroadvent 2018 3 01

 

Svijeću na našem gastroadventskom vijencu ove su nedjelje zapaliti novinari portala zajedno s ekskluzivnim gostima kao i predstavnicima turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije. Treće druženje u znaku je splitskih voda i bijelog luka u splitskim adventskim receptima, sve kako bismo ukazali na važnost njihove konzumacije u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

GASTOADVENT U SPLITU - (NI)JE LUK I VODA

'Da čitav svijet izgori ostala bi jedino voda, a u njoj bi ležala klica novoga života.' - Seneka

'Voda je izvor i osnovica svekolikog života na zemlji, preduvjet čovjekovog biološkog opstanka' rečenica je kojom započinje knjiga Vode Splita autora dr. sc. Stanka Piplovića. Znanstvenici istražuju postojanje potoka, život u moru, bunare, cisterne i fontane, lječilište koje je obilježila sumporna voda ali naša je regija nadaleko poznata po Dioklecijanovom akvaduktu dugom devet kilometara savršene konstrukcije na kojoj nam mogu pozavidjeti i najmoderniji projektanti, a koja dovodi vodu od izvora rijeke Jadro do blizine palače. Split je grad voda (morska voda, termalne vode, izvorske vode, kišnice...) i to ga određuje geografski ali mu predviđa dobru gospodarsku i turističku budućnost.

Najpriznatija svjetska futurologinja prehrane Morgaine Gaye predviđa novi trend u prehrani ljudi, a to je upravo voda. Ozbiljni znanstvenici istražuju vodu, kako je obogatiti i nutritivno poboljšati te učiniti što korisnijom u zdravstvenom smislu.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa koji potječe od bioaktivnih organskih sjedinjenja zaslužnih za zdravstveni karakter ove namirnice. Sumporni spojevi obilježje su organoleptičkih svojstava a isti su jamac velike blagodati bijelog luka pod uvjetom da je uzgojen na kvalitetnom tlu. Najbolja podloga su tla koja su blizu izvora termalnih voda sa sumporom.

Znanstveno su potvrđena farmakološka svojstva bijelog luka i klasificirana su u sedam skupina. Najpoznatija su:
- stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu
- antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore
- antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu
- sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam.
- sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno

Stoga je kao najpriličnije mjesto za paljenje Treće adventske svijeće odabran upravo Muzej grada Splita. Već dvorište gotičko renesansne palače u kojem je smješten ovaj Muzej vodi nas u prošlost, a u trodimenzionalnom prizoru Poklonstva kraljeva iz 17.stoljeća možemo i osobno sudjelovati.

Prizor Božićnog jutra vraća nas u dvadesete godine 20. stoljeća, u tinel splitske građanske obitelji s jelkom ukrašenom originalnim ukrasima. U tinelu je dječak koji upravo otvara darove, a na stolu su slastice uz prošek, mandulati i rafioli, neizostavne delicije Božićnih blagdana.

U tisućljetnoj kući koja je dio Muzeja sudjelovat ćete svim osjetilima u Badnjoj večeri jedne težačke obitelji iz Velog Varoša. Na kominu je panj badnjak, a na stolu su suhe smokve, orasi i bademi.

U svečanoj gotičkoj dvorani Muzeja akademska kiparica Ljubica Dragojević Buble za ovu je prigodu napravila i postavila uz jelku Malu betlehemsku obitelj.

Restoran „Perivoj“ je ovogodišnji partner Gastroadventa u Splitu koji u nedjelju dočekuje svoje goste sa svećanom trpezom:
• Pljukanci s bakalarom i raštikom
• Pšenica sa dimljenim kozicama i pedočama
• Fuži s kozicama, češnjakom i chilijem
• Gregada
• Pašta fažol na brudet

na način kako ih priprema poznati splitshi chef Braco Sanjin.

Za slast na kraju posebno za ovu priliku potrudila se slastičarnica Dolcemania koja je pripremila autohtone dalmatinske torte (Splitsku, Kaštelansku, bračku Hrapoćušu, Imotsku, Skradinsku i Šoltansku tortu).

Makar nam se predviđa budućnost u vodi, u vinu je istina pa su uz jela restorana Perivoj služena i vina Rukatac Pilač (Vrgoračko vinogorje), Pošip Krolo (Dalmatinska zagora)
Plavac Violić (Pelješac)

Ova posebna autohtona vina uz ova jela spojili su sutručnjaci Vino.like agencije koja se bavi vinskim edukacijama, konzaltingom i distribucijom vina kroz vinoteku Wine Box, s naglaskom na male vinare i autohtone vinske sorte Dalmacije. Dalmacija je riznica autohtonih vinskih sorti koje su slabo poznate pa je posao Vino.like agencije upravo pomoći malim vinarima u pozicioniranju u restoranima i hotelima. Ovo je peta godina kako Vino.like radi na tome.

Tijekom trajanja manifestacije jela od bijelog luka po promotivnim cijenama moći ćete probati i kod ostalih naših partnera: konoba Lučac, Movi, Pizzerija Galija, Bokerija, Bakra-Steak & Pizza Bar, Zora Bila, hotel Marvi, Hotel Vestibul, Hotel Park, Restoran ZOI, Brasserie on 7, Apetit restoran.

Gastroadvent 2018
Muzej grada Splita je bio domaćin paljenja treće svijeće splitskog Gastroadventa.

Gastroadvent 2018
Palila se treća adventska svijeća na vijencu od češnjaka, 

Gastroadvent 2018
a palili su je novinari portala ...

Alijana Vukšić predsjednica TZ Splita:


Joško Stella predsjednik TZ Splitsko-dalmatinske županije:


Braco Sanjin chef restorana Perivoj:


Slastičarnica Dolcemania je pripremila autohtone dalmatinske torte:


Siniša Koceić iz Vino.like:


I pri kraju Olja Martinić  autorica Gastroadventa:


U ime Muzeja grada Splita skupu se obratila i  Branka Brekalo:

Gastroadvent 2018
uz pomoć domaćina i predstavnika Turističkih zajednica grada i županije. Posebni gosti su bili talijanski blogeri Andrea Petroni i  Valentina Venanzi.

Paljenje treće adventske svijeće Gastroadventa u Splitu 2018:


Gastroadvent 2018
U prekrasnom prostoru gotičke dvorane Muzeja grada Splita snimao se i poseban igrano - dokumentarni film o Gastroadventu u Splitu ...

Gastroadvent 2018
u kojem su uz predstavnike Turističke zajednice grada Splita, predsjednice Alijane Vukšić i Marijane Pivalice sudjelovali i autor današnjih jela chef Braco Sanjin, direktorica Muzeja grada Branka Brekalo i autorica Gastroadventa nutricionistica Olja Martinić.

Gastroadvent 2018
Za hranidbeno - tekući dio paljenja treće svijeće bio je zadužen restoran Perivoj, slastičarnica Dolcemania i Vino.like.

Gastroadvent 2018
Braco Sanjin chef restorana Perivoj je spremio ...

Gastroadvent 2018
niz jela sa češnjakom ...

Gastroadvent 2018
Pljukanci s bakalarom i pestom od raštike.

Gastroadvent 2018
Gregada.

Gastroadvent 2018
Pašta fažol na brudet.

Gastroadvent 2018
Fuži s kozicama, češnjakom i chilijem.

Gastroadvent 2018
Pšenica sa dimljenim kozicama i pedočama.

Gastroadvent 2018
Za slatki dio se pobrinula slastičarnica Dolcemania i pripremila ...

Gastroadvent 2018
autohtone dalmatinske torte: Splitsku, Kaštelansku, bračku Hrapoćušu, Imotsku, Skradinsku i Šoltansku tortu.

Gastroadvent 2018

Služena su vina Rukatac Pilač (Vrgoračko vinogorje), Pošip Krolo (Dalmatinska zagora)
Plavac Violić (Pelješac). Ova posebna autohtona vina uz ova jela spojili su sutručnjaci Vino.like agencijeGastroadvent 2018
Zvijezde gastronomskog dijela paljenja treće adventske svijeće.

Gastroadvent 2018
Predstavnici različitih medija koji su u velikom broju nazočili manifestaciji, odradili su i medijski dio posla ...

Gastroadvent 2018
Svi su htjeli slikati uz vijenac ...

Gastroadvent 2018
i prekrasne jaslice akademske kiparice Ljubice Dragojević Buble.

Gastroadvent 2018
Da i zvučni ugođaj bude na razini gotičke dvorane pobrinuli su se violinistica Majda Goluža i gitarist Pavle Kolarov.Gastroadvent 2018
Muzej grada Splita je stvarno bio izvrstan prostor za ovakvu manifestaciju, koji je na svakom mjestu nudio zanimljive prostore za snimanje medijskih priloga.