Foto priča br.6.


RESTORANI PORTUGALA - II dio 

Piše: DARKO STIPANIČEV 


  
   Južno od Lisabona nalazi se jedan od najljepših djelova Portugala - Serra Arrabida - planinski lanac koji se strmo uzdiže iznad mora. Istina nije toliko visok i dramatičan kao naš Velebit ili Biokovo, ali je zanimljiv. Zanimljiv je po svojoj tipičnoj Mediteranskoj vegataciji (iako je između Arrabide i Mediterana cijeli Iberijski poluotok), a i po tome što cesta prolazi po samom vrhu lanca, pa se pogled s jedne strane pruže prema Atlantiku, a s druge strane prema plodnoj udolini. Tipično turističko mjesto Arrabide je Portinho da Arrábida koje spominjemo u ovom prikazu. Nekoliko stotina kilometara južnije je pokrajina Algarve, turistička pokrajina Portugala. Zanimljive plaže, nezanimljiva mjesta u kojima europski kapital mahnito gradi apartmane i dobri restorani. Ovdje ćemo spomenuti jedan mali obiteljski restoran u mjestu Villamoara udaljenom desetak kilometara od mora.
 
Portinho da Arrábida

Portinho da Arrábida nema više od pedesetak kuća, a u njima bar 10 restorana. Široka uvala zaštićena je od vjetrova s Atlantika pa je u njoj na sidru puno ribarskih i sportskih brodova. U blizini je velika plaža  koja privlači i veliki broj turista. I ovdje se jede riba. Mi smo se odlučili za kirnju u restoranu koji me vratio u djetinjstvo i podsjetio na restorane društvene prehrane. Mislim da je kod nas teško pronaći restoran takvog izgleda, a zanimljivo je da je to bio jedan od boljih restorana Portinha. Hrana je bila dobra a to je ipak najvažnije.
 
Portinho da Arrábida - malo mjesto sa pedesetak kuća
 
Ekskluzivni riblji restoran Portinha kojemu se terasa nadvila nad morem.
 
Unutrašnjost - restoran društvene prehrane, plastični stoljnjaci, plastične stolice, konobari da ne mogu biti smješniji.
Kirnji na gradelama se nije imalo što zamjeriti. Inače ovaj dio oko Portinha je najbolje područje u Portugalu za podvodni ribolov. Najbolje od svega je ipak bio pudin molotof (svjetli od bjelanjka) i ovos moles (žuti od žutanjka) neka vrsta Portugalske rožate (vidi I dio) u svim svojim varijacijiama - s glazurom od narančinog sirupa, glazurom od čokolade. Prebrojali smo 7 različitih varijacija, a probali smo tri, više nismo mogli.

Villamoara

Ugostiteljska ponuda Portugala temelji se na malim obiteljskim restoranima u kojima rade svi. Takav je bio i ovaj u Villamoari smješten uz samu magistralnu cestu. U njemu smo se zaustavili najviše zbog toga što je na parkiralištu restorana bilo parkirano dvadesetak automobila portugalske registracije. Tamo gdje jedu Portugalci ne može biti loše - pomislili smo i nismo se prevarili.

U vrijeme ručka Portugalci zaposjednu sve restorane i u 90% slučajeva naručuju srdele s gradela. Društvo za stolom do nas je temeljito očistilo svoj pladanj.
Dnevna ponuda srdela i ostale plave ribe (struna, skuša ...) bila je dosta privlačna, a i red je probati nacionalno jelo Portugala, pa smo to napravili i mi. Srdele se naravno  peku bez čišćenja, dok se veća plava riba ipak očisti. Evo i originalnog  recepta za pripremu jela koje se na portugalski zove Sardinhas Assadas
Restoran je nudio i izvrsnu gustu riblju juhu, dosta neobičnu a za naš ukus, sličniju fiš paprikašu nego ribljoj juhi na koju smo mi navikli. Raspitali smo se za recept i doznali da se u stvari radi o malo prerađenoj ribljoj juhi sa slatkom paprikom, receptu koji se originalno pripisuje Andaluziji i zove se Caldo de Pescado con Pimientos. Iako je riječ o španjolskom specijalitetu ipak vam prenosimo  recept Specijalitet im je bio i zapečeni bakalar s krumpirom. Radi se o usoljenom bakalaru kome je potpuno uklonjena sol. Bakalar - bacalhau je inače nacionalno jelo Portugala. Kaže se da Portugalci imaju 1001 recept za pripremanje bakalara. Jelo koje smo mi izabrali u originalu se zove Bacalhau à Gomes de Sà  - Bakalar sa kapulom i krumpirom i potječe sa sjevera Portugala -  recept

Nastavak (III dio) - Lisboa