Novi Philipsov Airfryer 5000 serije s funkcijom pare sada je dostupan i na hrvatskom tržištu. Kako u njemu pripremati povrće objašnjava  Mirta Stipaničev, mag. nutr., globalna urednica sadržaja za Philipsovu HomeID aplikaciju:

Konzumiranje dovoljno povrća izazov je za mnoge ljude, često zbog okusa, teksture ili vremena pripreme. No što kada bi postojao način da povrće bude sočno, puno okusa i hrskavo izvana, a da istovremeno zadrži vrijedne hranjive tvari? Upravo tim pitanjem vodio se razvoj nove generacija Philipsovih Airfryera s funkcijom pare.

Zašto je konzumacija povrća izuzetno bitna?

Ako znamo što o prehrani kroz 50+ godina istraživanja, to je da konzumacija voća i povrća uz cjelovite žitarice, mahunarke, zdrave masti i nemasne izvore proteina, iz perspektive prehrane, najbolji način za sprečavanje rizika od kroničnih bolesti i osiguravanja zdravih godina života u starosti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučena količina je oko 400 g dnevno, 3 porcije povrća i 2 voća.

Povrće je odličan izvor:

  • Esencijalnih vitamina A, B, C, K i minerala magnezija, cinka, željeza.
  • Vlakana za osjećaj sitosti i očuvanje zdravlja crijevne mikrobiote.
  • Fitonutrijenata s antioksidativnim djelovanjem.

Međutim, mnogi se ljudi suočavaju s preprekama kada pokušavaju jesti više povrća: ne uživaju u njegovu okusu ili teksturi, misle da za pripremu treba puno vremena ili smatraju da nemaju dovoljno kulinarskih vještina.

Osim toga, količina hranjivih tvari koje zapravo unosimo, kao i tekstura i okus povrća, ne ovise samo o njegovoj vrsti, nego uvelike i o načinu pripreme.

Kako kuhanje utječe na hranjive tvari, okus i teksturu?

Kuhanje u vodi

Kada povrće kuhamo u vodi, značajan dio vitamina topljivih u vodi, osobito vitamina C i folata (B9) prelazi u tekućinu u kojoj se kuha. Kod osjetljivih vrsta povrća gubitak može dosegnuti i do 70%. Dio arome iz povrća se također izgubi, a tekstura često bude premekana, što ga mnogima čini manje privlačnim.

Kuhanje na pari

Kuhanje na pari omogućuje znatno bolju očuvanost vitamina i prirodnih boja jer povrće dolazi u minimalan kontakt s vodom. Tekstura ostaje čvršća i sočnija, a nutritivni su gubici manji, a istraživanja pokazuju da je gubitak vitamina C obično ispod 15%. Ipak, okus je neutralniji jer nema karamelizacije niti hrskavosti kao kod pečenog povrća.

Pečenje i prženje na vrući zrak

Kod pečenja u pećnicama i fritezama na vrući zrak, Airfryerima, povrće se priprema suhom toplinom pri višim temperaturama. Takav način kuhanja potiče karamelizaciju prirodnih šećera, što stvara bogate arome, intenzivniji okus i hrskavu teksturu.

Ipak, povrće se lako može isušiti ako se priprema predugo. Posebice ono s manjim udjelom vode (npr. mrkva, cvjetača, brokula).

Inovacija u svijetu Airfryera: spoj pare i vrućeg zraka

Pri razvoju najnovijeg Philips Airfryera, misao vodilja nam je bila što kada bi postojala metoda koja kombinira nježnost kuhanja na pari s hrskavim i karameliziranim aromama po kojem su naši Airfryeri poznati, da rezultat bude savršeno kuhano povrće u kojem će uživati i najizbirljivija nepca, i došli smo do rješenja.

Što je Steamfry?

Novi način pripreme hrane Philipsovih Airfryera, koji kombinira dvije faze u jednom procesu:

  1. Para omekšava povrće, zadržava sočnost i osjetljive hranjive tvari.
  2. Cirkulacija toplog zraka daje mu hrskavu teksturu i intenzivniji okus.

Ova kombinacija omogućuje pripremu povrća koje je sočno iznutra, hrskavo izvana, očuvane su hranjive tvari i nema potrebe za velikom količinom ulja i dodatnim posuđem.

Na kraju dana okus i tekstura često odlučuju hoće li povrće biti pojedeno. Mnogi ljudi zapravo ne odbijaju povrće kao takvo, nego način na koji je pripremljeno.

Kako Steamfry metoda utječe na hranjive tvari?

Vitamini topljivi u vodi

Kod Steamfry metode, para štiti vitamine, a kratka završna faza toplim zrakom dodatno ograničava razgradnju. U testiranim uvjetima ovakav način pripreme zadržao je do 87% više vitamina C u odnosu na kuhanje u vodi*.
* Mjereno na sadržaju vitamina C u brokuli u eksternom laboratoriju.

Fitonutrijenti

Fitonutrijenti su prirodni antioksidansi hrane, poput likopena u rajčici i paprici ili karotena u mrkvi i buči. Oni mogu postati bolje dostupni upravo zbog toplinske obrade, što znači da naše tijelo može bolje iskoristiti sve njihove blagodati.

Minerali i vlakna

Kod Steamfry metode povrće nije uronjeno u vodu, pa ne dolazi do ispiranja minerala, a time više magnezija, željeza i ostalih minerala ostaje u samoj namirnici.

Vlakna su prirodno stabilna na toplinu, ali način pripreme mijenja njihovu strukturu. Nježna kombinacija pare i vrućeg zraka omekšava povrće dovoljno da bude ukusno, a da se ne raspadne, pa vlakna i dalje doprinose sitosti i zdravlju probavnog sustava.

Kako vam ovaj novi način pripreme hrane može pomoći da ponovo zavolite povrće

Ako, primjerice, možete u 20 minuta pripremiti savršeno kuhanu mrkvu ili brokulu, veća je šansa da ćete to učiniti i usred radnog tjedna nego ako vam treba duže vrijeme pripreme u pećnici. Time olakšava uključivanje više vrsta povrća u dnevne obroke, bez dodatnog napora.

Dovoljno je oprati i narezati jedno ili više vrsta povrća, poput brokule, mrkve, cvjetače, tikve ili batata, ubaciti ih u Philipsov novi Airfryer s funkcijom pare i 20 minuta nakon imate savršeno pripremljeno povrće. Malo maslinovog ulja, soli i začina, i gotov je ukusan, hranjiv prilog bez nepotrebnog kompliciranja.

Upravo spoj praktičnosti, okusa i očuvanja hranjivih tvari čini ovakvo kuhanje svima pristupačnim i zato je odličan saveznik u tome da povrće češće završi na vašem tanjuru!

Isprobajte i uvjerite se sami

Novi Philipsov Airfryer 5000 serije s funkcijom pare sada je dostupan i na hrvatskom tržištu!

Ako želite isprobati nove recepte i kombinacije okusa te otkriti kako zdravo kuhanje može biti jednostavno i ukusno, preuzmite aplikaciju HomeID i otkrijte cijeli svijet recepata za zdraviju i ukusniju prehranu.