smoje 2017 1

Svake godine na Valentinovo, dan nakon rođendana Hajduka u spomen na Miljenka Smoju u Splitu se organizira Smojina marenda. Ove se godine marenda događa jubilarni 11. put, a 9. put se dodjeljuje "Nagrada Miljenko Smoje" za kulturni, umjetnički, novinarski ili sportski doprinos suvremenoj Dalmaciji. Žiri u sastavu i Tonko Marojević, Ana Peraica, Ivo Šimat Banov, Zlatko Marinović i Boris Kragić ove su godine nagradu dodjelili akademskoj umjetnici Jagodi Buić. Boris Kragić je i glavni 'krivac' za Smojinu marendu koju organizira udruga "Dalmatinski timbar", čiji je Kragić predsjednik, a ovaj put se kao dobar domaćin ponovo pokazao "Lora grill".

Jagodu Buić, rođenu Splićanku s Matejuške, koju je i Smoje posebno volio, ne treba posebno predstavljati. Tijekom svog dugog umjetničkog djelovanja ostvarila je 'impresivni opus i svojim se tapiserijama, originalnim ambijentima i cjlovitim izložbama afirmirala širom svijeta' u prigodnom je katalogu naglasio Tonko Maroević.

Smojine marende bez stvarne marede naravno nema. I ove se godine za glavno jelo opet pobrinuo viški ribar Damir Karuza Kalambera, te pripremio slavni viški fažol na ugora, uz izvrsna viška i hvarska vina. 

smoje 2017 2

Jagoda Buić, ovogodišnji dobitnik nagrade Miljenko Smoje za 'posebni doprinos promociji Dalmacije'. 

smoje 2017

Slavodobitnicu je prestavio Boris Kragić, predsjednik udruga "Dalmatinski timbar" koja nagradu i dodjeljuje, a uručio najstariji splitski slikar Frano Missia.

smoje 2017

Na pozornici se našao i naš poznati vinar Andro Tomić koji je slavodobitnicu nagradio svojom magnum bocom vrhunskog vina s posebnom etiketom Davora Štambuka.

smoje 2017

Smojina marenda je manifestacija na kojoj redovito dođu svi relevantni novinari, a u centru novinarske pažnje je osim slavodobitnice bio i 'spiritus movens' cijele manifestacije - fotograf Boris Kragić, 

smoje 2017

ali i Željko Kerum, u čijem se objektu 'Lora grill' Smojina marenda i dogodila. 

smoje 2017

Nema Smojine marende bez marende, a glavni 'krivac' je ponovo bio viški ribar Damir Karuza Kalambera. Kuhao je standardno fažol na ugora,

smoje 2017

od svježe ulovljenih viških ugora.

smoje 2017

Jelo se standardno kuha u dva lonca, u jednom fažol, u drugoj brudet od ugora, kojim se fažol podlijeva.

smoje 2017

Na koncu se fažol i ugor ponovo udruže ...

smoje 2017

...

smoje 2017

...

smoje 2017

i dobije izvrsno, jednostavno, zasitno, zimsko viško jelo - specijalitet kojem nema ravna, a najbolji je kada se kuha ovako u većim količinama.

smoje 2017

I na kraju ništa bez dalmatinske pisme klape Boduli, kojima se pridružio i Željko Kerum. Moramo priznati da ga nismo vidjeli da gušta u brudetu, ali se zato na kraju pridružio u pjesmi.