maroko 1 1

Svake godine svjetska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu F.I.J.E.T.  organizira godišnji kongres u drugoj zemlji domaćina. Ove je godine to bio Maroko, točnije Marrakech, a nakon kongresa organiziran je i trodnevni izlet preko gorja Atlas u Saharu. Cilj je kongresa i promocija turističkik zanimljivosti zemlje domaćina kojem je među pogledajte kroz tri foto reportaže. Prvoj je tema Marrakesh, drugoj Atlas i Sahara, a treća kroz slike prikazuje boje, mirise i okuse Maroka.


Marrakech je grad palmi. Palme su zaštićene, ne smiju se uklanjati, a kako bi se u potpunosti uklopili u sliku Marrakecha čak su i repetitori mobilnih operatera sakriveni u umjetne palme.


Marrakech je nekadašnji kraljevski grad, smješten u podnožje gorja Atlas na važnim trgovačkim putevima. Stari dio grada opasan je zidinama dugim preko 20 km, 9 m visokim i 2 m debelim. Na vanjskoj fasadi zidina brojne su rupe u kojima su se naselili golubovi.


Zanimljiva turistička točka Marrakecha je i veliki bazen okružen stablima maslina - Menara vrtovi. Sagrdio ga je u 12. stoljeću Abd al-Mu'min. Vodom se puni iz planiskih masiva udaljenih 30 km od grada.


Treća turistička točka Marrakescha je Jemaa el-Fnaa, glavni trg Marrakecha koji se svaku večer pretvori u veliku tržnicu s brojnim štandovima na kojima se kuhaju lokalni specijaliteti. Krotitelji zmija se već pripremaju za večernje prestave.


Važan turistički prijevoz su i kočije s konjima. Kako ne bi prljali ulice kola imaju 'ekološki' dodatak.


Marrakech je oduvijek bio trgovački grad u kojem se prodaje doslovno sve i svašta. Trgovine pokriju navečer cijeli centralni trg grada.


Pokretni dućan kuguruza ...

i banana.


Brojne vrste luka.


Dućani se formiraju na svim mjestima.


a unutar medine su veliki stalni dućani ...


a između njih male kavane u kojima se pija izvrsna kava i čaj.


Slatko, ...


koža, ...


masline, ...


svjetiljke, ...


nakit, ...


staklo, ...


pa čak i stari umivaonici.


Nezaobilazna turistička točka Marrakescha je i muzej Yves Saint Laurent-a.


U prekrasnim vrtovima Majorelle Yves Saint Laurent i njegov životni suputnik Pierre Berge ...


skupili su prekrasne biljke ovog dijela svijeta ...

...


U okviru parka je i Muzej Berbera s kojima je Yves Saint Laurent posebno bio oduševljen, a naravno i muzej mode genijalnog Yves Saint Laurent-a ...


što posjetiocima daje posebnu inspiraciju da se i sami okušaju u ulogama modela.


Sve nam je to vrlo srčano prenio naš lokalni marokanski vodič.


Slijedeća turistička točka koja se ne smije preskočiti su vrtovi Majorelle. Sagradio ih je francuski orientalni umjetnik Jacques Majorelle počevši 1923, godine dok je kubističku vilu projektirao francuski arhitekt Paul Sinoir 1930. godine.


Prostor je poseban, prepun instalacija,


umjetničkih intervencija u prirodno bilje ...


kipova ...


umjetničkih intervencija


inspiranih Afrikom ...


...


a posebna zanimljivost je i zrcalni staklenik koji odražava refleksije okolnog bilja.


...


Prostor je mističan, pa ne manjka i labirint koji usmjerava svemirsku energiju. Ove vrtova svakako treba posjetiti ukoliko vas put dovede u Marrakech.


I na kraju Marrakech obiluje i vrhunskim hotelima bajkovitog izgleda ...


Ugodna klima, izvrsna hrana, zanimljivi izleti sigurno su razlog posjeta Marrakechu.