Grand Gourmet je međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i restorana, koje se događa 8. put, koje organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih partnera.

Osim natjecanja tijekom trodnevnog događanja održavaju se i različiti Master Class-ovi i radionice vezane uz ugostiteljstvo. Ovogodišnji Grand Gourmet 2022. pratimo s dvije reportaže. Ova je posvećena natjecanjima, a druga radionicama.

Natjecanja su u kategorijama:

  • Chef’s table, nadmetanje dvočlanih timova konobara i kuhara u pripremi jela i posluživanju,
  • natjecanje konobara u sinkroniziranom posluživanju
  • natjecanje konobara u pripremi tatarskog bifteka,
  • natjecanje konobara u posluživanju sireva i
  • natjecanje barista u svojim kategorijama.

Posebno je zanimljivo natjecanje Chef’s table. Dvočlani timovi od kuhara koji osmišljava menu u četiri slijeda (juha, toplo predjelo, glavno jelo i desert) i konobara koji pripremi stol, prezentira i poslužuje jela, te ih sljubljuje s odgovarajućim vinom. Za stolom su "manekeni", uglavnom sponzori i sudionici Grand Gourmenta, a suci sa strane procjenjuju koja je ekipa najbolja

IMG 7052Važan dio je i priprema stola. 

IMG 7078
Konobari se u ovom dijelu dosta trude.

IMG 7068
Nama je dopao stol ekipe Vinko Miletić i Lovre Odak - Turističko ugostiteljske škole u Splitu. Nakon aperitiva Campari orange ili Pelinkovac Antique, poslužili su:

IMG 7059
Juhu od muškatne buče s hrskavim kuglicama palente.

IMG 7060
Tart od gljiva, sotirane bukovače na maslacu, creme fraiche i ukiseljena mrkva uz Žlahtinu PZ Gospoja iz 2021.

IMG 7066
Pačja prsa na kremi od celera, salata s vinaigretteom od anisa, ukiseljena cikla uz Pinot crni Galić iz 2019. i ...

IMG 7067
Slatka jesen - biskvit od mrkve i oraha, krema od sira, coulis od kruške, kruška, crumble s orasima, grožđe i šipak, te na kraju za digestiv Viljamovka ili Teranino.

IMG 7087
Srednja strukovmna škola Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira ponudila je na je:

IMG 7064
kao glavno jelo piletinu Trogir, ...

IMG 7088
a u natjecanju restorana, zanimljiv je bio Chef's Table restorana Čingi lingi čarda koji je poičeo ...

IMG 7089
srnećim karpacciom, ...

IMG 7092
nastavio srnećim medaljonima i ...

IMG 7125
završio rižom na mlijeku od badema uz brojne dodatke.

IMG 7063
Konobari su se natjecali i u posluživanju sireva ...

IMG 7065
...

IMG 7091
a zanimljivo je bilo i natjecanje u pripremi tartar bifteka.

IMG 7082
...



IMG 7069
I na kraju natjecanje barista u pripremi kave ...

IMG 7071

IMG 7073

IMG 7074

IMG 7076

IMG 7077
u pripremi vrhuskog napitaka od kave.