fotografija-5


Koprivnica i Đurđevac su bili mjesto zadnjeg druženja Gastronauta u organizaciji tvrtke Abisal i Podravke, a u suorganizaciji gradova Đurđevac i Koprivnica, hotela Picok, restorana Podravska klet i restorana Klas . Teme druženja su bile Renesansna kuhinja, Kopriva i Gastronomska priča o Đurđevcu i picoku, a sve su pratili vinari partneri Belja i PP Orahovice te Zvijezda s bučinim i maslinovim uljem. Program je kao i uvijek bio vrlo maštovit, a posebno nadahnuti tekst je napisao jedan od sudionika Marko Erdeljac:

Rano jutro, kapljice rose još se njišu na travkama poput bisera obasjanih prvim zrakama Sunca a mi krećemo na put u Koprivničko Križevačku Županiju na još jedno druženje Gastronauta.

Prekrasan krajobraz kojim nas put vodi preko brda i dolina, završava u samom srcu Đurđevca u restoranu Klas gdje započinje čarobno višednevno druženje u kojem ćemo doživjeti renesansu u svakom smislu te riječi. Delicije od kopriva, nešto sasvim novo i uzbudljivo, stalna ponuda Klasa zagrijala nas je za avanturu po đurđevačkoj Sahari, jednom fenomenu prirode koji svake godine privlači veliki broj turista u ove predjele.

Nakon upoznavanja sa prirodnim čudesima, naš domaćin Podravka nas je smjestio u hotel Picok. Hotel na visokoj razini (4 zvjezdice) nam je pružio utočište i osvježenje prije novih avantura koje su potrajale dugo u noć, a osim mjesnog vinarskog podruma i impresivne tvrđave iz koje su stari Picoki branili svoju zemlju od navale Turaka - u samom hotelu doživjeli smo večeru u više slijedova popraćenu sa vrhunskim vinima naših vinara PP Orahovica i vina Belje. Kako je program bio prepun događanja, a nas su čekala još dva dana upoznavanja sa tajnama ovog kraja u neko doba noći pošli smo na spavanje.

Drugi dan našeg puta uzbuđenja su krenula od samog jutra. Naime, dobili smo priliku iz prve ruke vidjeti kako se proizvodi Vegeta, pogledati glavnu zgradu Podravke i upoznati se dodatno sa prekrasnim ljudima koji zajedno čine tog giganta u prehrambenoj industriji. Zaista nešto posebno. No.. Da ne bi stali sa upoznavanjem proizvodnje i njezinog utjecaja na županiju, provjerili smo i proces stvaranja pive u tvornici Panonske pivovare. Eh...pivovara. :)

No ono što je uslijedilo nismo mogli ni sanjati... Nakon ručka na kojem smo imali prilike vidjeti široku primjenu Podravkinih proizvoda i jedno kratko ali sadržajno predavanje stručnjaka iz Electroluxa, Podravka nas je za večeru ugostila u svojoj Kleti u sklopu rekreacijskog centra - a kakva je večera to bila! "Osma vura je prešla" odzvanjalo je na malom brijegu okruženom zelenilom a sve uz sjaj baklji koje su domaćini zapalili i podijelili sa Gastronautima. Svjetlo koje su prenesli na nas sjalo je tokom cijele večeri i ostalo u našim srcima: gozba od jela iz renesanskog doba dostojna kraljeva, kostimi koje su domaćini pripremili za Gastronaute upotpunili su već odličan ugođaj koji je kreiran sa energijom koja je bila prisutna od prvog kontakta sa tim posebnim ljudima.

Nakon nezaboravne večeri slijedio je počinak i rano ustajanje, dan treći. Obilat doručak u hotelu Picok pripremio nas je za posjet Hlebinama, srcu naivne umjetnosti koja je proslavila u svijetu mnoge žitelje tih predjela. Slike Generalića i ostalih majstora digli su naše druženje na jedan viši nivo.

Tri dana, dvije noći, a bezbroj osjećaja i dugoročnih sjećanja zaokružio je posjet Podravkinom restoranu u samom srcu Koprivnice. Društvo se tamo još jednom prisjetilo ljepote i novih znanja koje smo dobili u Koprivničkom kraju...svakako ćemo ih posjetiti još jednom!

koprivnica-501
Gastronauti ispred Podravke

koprivnica-50
Priprema za razgledavanje Podravkinih proizvodnih pogona

koprivnica-5
Proizvodni pogoni Podravke

koprivnica-4
Podravkina kuhinja

fotografija-3-1
Degustacija u štaglju

fotografija-5
Odlazak na Renesansnu veceru u Podravsku klet

fotografija-4-1
Renesansna večera u Podravskoj kleti

fotografija-1
Pogačice s koprivama u restoranu Klas

fotografija-2
Predjela s koprivama u restoranu Klas

fotografija-3
Đurđevački peskier

fotografija-4
Srneća pisanica jatagan u hotelu Picok

fotografija-5-1
Gulaš od divljači u kruhu u restoranu Podravska klet

koprivnica-3
Prezentacija vina PP Orahovica

koprivnica-1
Branko Takač, direktor ugostiteljstva Podravke, Karin Mimica, voditeljica Kluba Gastronaut i Mirjana Šeb Čižmešija, vlasnica restorana Klas.