IMG 8921
Klub Gastronaut je kao prvu jesensku gastronomsku destinaciju dolinu Gacke i grad Otočac. Domaćin je bio hotel i restoran Mirni kutak koji je u vlasništvu gospodina Frane Markovića i njegove obitelji. Suorganizatori su bili HGK - Županijska komora Otočac i TZ Grada Otočca, koji su uz planirane stručne teme Tradicionalna gačanska kuhinja, Gacka pastrva i Velebitska šuma upoznali članove kluba Gastronaut i s drugim ljepotama Otočca i Gacke doline.

Večera na temu tradicionalne gračanske kuhinje održala se u restoranu hotela Mirni kutak. Mirni kutak je mali obiteljski hotel koji ima 31 sobu, 82 ležaja, saunu, jakuzzi, bazen i salu s 180 mjesta za sastanke i proslave. Smješten je idealno u srcu Gacke doline a posjetioci mogu tijekom boravka  posjetiti izvore Gacke, mlinice, muzeje i arheološka nalazišta, utočište za mlade medvjede u Kuterevu, svetište Majke Božje od Krasna, te skijalište u Krasnom.

Za ljubitelje sportskih letjelica, tu je i sportski aerodrom, svega 3 km udaljen od hotela, a okruženi je i s tri nacionalna parka. 25 km je udaljen od NP Sjeverni Velebit, 60 km od NP Plitvička jezera i 100 km od NP Paklenica, dok je more svega 40 km od hotela, a do silaska s autoputa je svega 5 km.

Što se nudilo na tradicionalnoj gačanskoj večeri pogledajte u kratkoj foto reportaži.

IMG 8929

Uvod u večeru je bio pjenušac Zlatni Vuglec napravljen po tradicionalnom načinu pripreme.


IMG 8930

Šampanjac je predstavio Boris Vuglec vlasnik vinarije Vuglec Breg.


IMG 8941

Domaćini vlasnici hotela Mirni kutak, gosp. Frane Marković i gđa. Josipa Marković koja je ujedno i šef kuhinje.
Uz njih je i gđa. Jadranka Rilović voditeljica večeri.


IMG 8944

Gosp.Joso Brajković iz HGH - Županijske komore Otočac.


IMG 8962

Autor večeri i pisac kuharice Gačanska tradicijska kuharica - gosp. Milan Kunčević.

IMG 8964
Uz večeru su se osim vina vinarije uglec breg pila i vina PZ Svirče, a predstavio ih je gosp.Andrija Carić.


IMG 8950

Kao prvo jelo poslužen je domaći pršut, slanina, suhe mesne kobasice, te gački sirevi sirene Runolist
(škripavac, gacki sir sa cvjetnom peludi, gacki tvrdi ovčji i kozji sir) i naravno ...


IMG 8952

gačke police, a sve to uz svježe i vočno vino Rajnski rizling 2011. vinarije Vuglec Breg.

IMG 8958

Marinica je bila zadovoljna izborom tipičnih gačkih predjela.

IMG 8970

Slijedila je pečena svinjetinazalivena u masti uz gačku pogaču sa svinjskom masti i crvenom paprikom uz
izvrsni Plavac Hvar 2010, PZ Svirče


IMG 8993

Nakon toga red je bio na gačanskoj mesnoj juhi uz Opolo 2010 PZ Svirče.


IMG 8995

Prvo glavno jelo bile su naravno domaće dimljene kobasice s kiselim kupusom i kuhanim krompirom
uz super vino Mediterraneo 2010, PZ Svirče.


IMG 9010

Drugo glavno jelo bilo je janjeće i teleće pečenje s pečenim ličkim krumpirom uz Pošip 2011 PZ Svirče.


IMG 8925

I na kraju izbor tipičnih gačkih slastica uz vrhunski Ivan Dolac kasna berba 2002. PZ Svirče.


IMG 8983

Noakon tipične gačanske večere slijeo je nastup KUD-a Otočac koji su među ostalom zapjevali i slijedeće stihove:
Evo mene između žene dvije,
Jedna tuđa a druga moja nije ...


IMG 9032

Članovi kluba Gastronaut koji su najviše izdržali, bez obzira što je
sutra slijedilo detaljno upoznavanje s ljepotama doline Gacke.