Ispis
Kategorija: Gastronauti
Hitova: 5428

Prvo druženje Gastronauta u 2016.godini bilo je u malo, ali poznatom mjestu Ozlju i njegovoj okolici. Domaćini su bili Grad Ozalj i obitelj Žganjer koja je među Gastronautima i 100 vodećih hrvatskih restorana već 19. godina. Kako je kuća Žganjer u cijeloj Hrvatskoj poznata po svojoj vrhunskoj janjetini i načinu poslovanja na koji je od ove otočne namirnice napravila i svojevrsni brand ozaljskog kraja, glavna tema druženja je i bila'' Involvacija janjetine u povijest gasronomije Ozlja'' što je i bilo dokumentirano i kroz 8 sljedova od janjetine. Dodatne Gastronautske teme su bili Ozaljski tradicijski doručak  - Gospodarov fruštik i Štrudla za Guinnessa, a druženje je uključivalo i studijske posjete OPG-ovima i vinarijama ozaljskog kraja. Ovu prvu kratku foto priču posvetiti ćemo janjetini restorana Žganjer. Uz ukusna jela od janjetine izvrsno su se sljubila vina Kutjevo, Zigante i Zdjelarević wine selection.



Restoran Žganjer se nalazi u selu Jaškovu pokraj grada Ozlja, 10-ak kilometara od Karlovačkog izlaza s auto ceste za more. 


Ne nalazi se negdje uz put, pa da mu klijentelu čine usputni gosti. Do restorana sa ljudi smišljeno zapute znajući da je restoran Žganjer već godinama referentna točka u Hrvatskoj za otočku janjetinu.


Osnovan je još 1974. godine, a i sami grb restorana kaže da je temelj ponude restorana mlada janjetina s otoka Paga ili Krka, morski specijaliteti i izvrsno vino. Vlasnik restorana Ivan Žganjer osim restorana ima i mesnicu, te osobno odlazi na otoke Pag i Krk u potrazi da dobrom otočkom janjetinom. Filozofija restorana je od janjetine iskoristiti što se god može više, a to se vidjelo i u jelovniku koji je restoran pripremio za druženje Gastronauta - 8 slijdeova od janjetine i janječih iznutrica.


Druženje je izvrsno vodila treća generacija restorana Žganjer – Lidija Žganjer Gržetić.

Pozdravna riječ gradonačelnice Gordana Lipšinić:


Gradonačelnica Gordana Lipšinić o baštini Ozlja:


Gradonačelnica Gordana Lipšinić o kuharici Zrinjski - Frankopana:


Ivan Žganjer o restoranu Žganjer:


Karin Mimica o druženju Gastronauta u Ozlju:


Somelijer Drago Humski o vinima Kutjevo:


Giancarlo Zigante o vinima Zigante:


Davor Zdjelarević o ideji disperzirane vinarije:


Za muzički dio druženja pobrinula se mlada gitaristica Doris Brajković iz Ozlja:



ali i KUD iz Ozlja ...


pojačan najmlađom generacijom u slikovitim nošnjama ozaljskog kraja.

Ozaljske narodne pjesme ...


i narodni plesovi:



Dobrodošlica uz Uštipke punjene janjetinom i Zdjelarević Wine Selection (ZWS) Žlahtinu iz 2015.


Delikatesna janjeća pašteta s notom domaće marmelade od divlje kupine na tradicionalnoj beskvasnoj pogači uz Malvaziju 2014. Zigante


Kuhana janjetina i slatko zelje uz Rose 2014 Zigante.


Janjeća kobasica s hrenom uz ZWS Sauvignion 2014.


Janjeća jetrica na jaškovski (s kolutovima ozaljskog eko luka i bakinim sirom s vrhnjem) uz Kupažu cabernet sauvignona i merlota Zigante iz 2014.


Zapečeni fileki sa sirom i žgancima od brašna iz Matinog mlina uz ZWS Plavac reserva 2013.


Janjetina na način ozaljskih plemića (u crnom vinu i cimetu s njokima od mladog špinata, đumbira i ribizla), salata od cikle uz Gotho pinot crni 2012. Kutjevo.


Mlada krčka janjetina s ražnja s aromom autohtone bukovine, zlatne krumpirove polovice s povrćem zapečene na domaćoj masti
svježe ubrana zelena mješanca s grahom začinjena bučinim uljem i jabučnim octom uz Vrhunsku graševinu 2015. Kutjevo.


Janjetina se duglo pekla u Žganjerovom vozilu za pečenje janjetine ...


na autohtonoj bukovini, tako da je zbilja imala poseban okus, jedan od najboljih koji sam probao.




Otočka janjetina je zaštitni znak restorana Žganjer zahvaljujući Ivanu Žganjeru koji ovaj posao radi više od 35 godina. 

{youtube}mbwR38TOC0A{/youtube}


I na kraju Torta Katarine Zrinske - kolaž ozaljskih okusa ...

O torti Katarine Zrinski
{youtube}oEUATvCx0lU
{/youtube}


Specijalna torta od 12 slojeva s 30 biranih sastojaka uz koju se izvrsno slagao Maximo bianco 2013. iz Kutjeva.


Ivan Žganjer i gradonačelnica grada Ozlja g.Gordana Lipšinić.
 

U torti su posebno uživale Hermina i Alma ...

Za pjesnički ugođaj druženja pobrinuli su se sirar i pjesnik Ivan Gligora s otoka Paga,
{youtube}C-7f1QKasEY
{/youtube}

ali i Budimir Žižović iz Pule s pjesmom Erotikon ...
{youtube}ejflvk-2VA8
{/youtube}

ali i Voljen Grbac s pjesmom ''Tko te ima taj te nema''
{youtube}CJQowqhDqlQ
{/youtube}