Ispis
Kategorija: Gastro reportaže
Veljko Lipsanovic

 Dioklecijanova amfora je natjecanje kuhara koje se održava u Splitu u organizaciji SKMER-a (Udruge šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija) i okuplja kuhare iz svih djelova Hrvatske. 

Prva Dioklecijanova amfora održala se u 2005. godini na inicijativu osnivača Saveza kuhara europskih i mediteranskih regija (SKMER) Mira Bogdanovića i njegove ekipe kulinarskih entuzijasta s ciljem da se osmišljavanjem i prezentacijom posebnih jela i receptura poveća udio domaćih, tradicionalnih jela u restoranskoj ponudi na području grada Splita.

Ciljevi manifestacije su:

Natjecanje u 2017. godini odvijalo se u dvije kategorije:

 

Natjecatelji su mogli sudjelovati u jednoj ili obje kategorije. Kuhari su jela pripremali “u živo” u natjecateljskim boksevima, svako jelo se posluživalo na 2 istovjetna tanjura – jedan izložbeni, a drugi za žiri.
Uz svako jelo mora je biti naziv jela i receptura.Svaka od navedenih kategorija se bodovala pojedinačno i nagrađivala. Između onih natjecatelja koji su sudjelovali u obje kategorije birali su se ukupni pojedinci Dioklecijanove amfore. Ukupni pobjednici prva tri mjesta osvojili su i pehar i posebne nagrade.

Na natjecanju su sudjelovali:

Dajana Skočić, Marko Marinović, Dragutin Mandić, Veljko Lipšanović (zlato glavno jelo i srebro ukupno), japanski kuhar Tecuja Sakata odmah prozvan Tećica (zlato glavno jelo i brončana ukupno), Luka Radić (bronca predjela), Dejan Pivac (srebro predjela, brončana glavno jelo i pobjednik ukupno), Anđela (zlato predjela), Josip Vrsalović (srebro glavno jelo) 

Uz natjecanje profesionalnih mladih kuhara na Dioklecijanovoj amfori već se tradicionalno natječu i predstavnici medija u pripremi tradicionalnih dalmatinskih jela. Ove je godine tema bila gregada

Gregada je jedno od temeljnih i tradicionalnih ribljih jela tipa 'jela u jednom loncu', posebno njegovana na otoku Hvaru. Osnova joj je bijela riba, morski plodovi i krumpir. Na drugim otocima i nije toliko popularna. Komižani i Višani je zovu 'gulas od rib' i rađe ribu sljubljuju s grahoricama nego s krumpirom. Ove su se godine na bojnom polju kuhanja gregade suprostavile tri ekipe - dva portala i jedna šarmantna i zgodna ženska ekipa TV postaja:

- muška ekipa Skitopisa - http://www.skitopisi.com.hr,

- ženska ekipa TV postaja koja se nazvala TV neman i 

- miješana ekipa portala GastroBajter - http://www.gastrobajter.com.

Kako je bilo na ovogodišnjem natjecanju najbolje će ilustrirati kratka multi medijska reportaža:

Amfora 2017 1
Ekipa Skitopisa Darko, Vinci, Josip i Damir u pripremi moderne varijante 'forske gregode'.

Gregada Skitopisi - Damir čisti ribu::


Amfora 2017 1
Vinci kaže da je najvažnije dobro udušiti kapulu, a naš tajni sastojak je bila i domaća ljutika.

Gregada Skitopisi - kapula se žuti:


Amfora 2017 1
Nema gregade bez dobrog temeljca - povrće glave od ribe, mol koji bi se u gregadi raspao, sol, papar i maslinovo ulje.

Gregada Skitopisi - temeljac:


Amfora 2017 1
Josip stručnjak za sjeckanje, bez poriluka za temeljac, selena i češnjaka ne bi bilo dobre gregade.

Amfora 2017 1
Nakon što je kapula uvenula u gregadu se dodaju krompiri na ploške.

Gregada Skitopisi - dodavanje ribe:


Amfora 2017 1
Nakon toga riba uz malo paprike i prstohvat peperončina. 

Gregada Skitopisi - Josip objašnjava tajne sastojke gregade Skitopisa:

Amfora 2017 1
I na samom kraju škampi i očišćene kozice. Tajno sastojak ekipe Skitopisa je bila popržena butarga dodana po vrhu razmrvljena u komadiće.

Gregada Skitopisa:


Amfora 2017 1
Mi smo bili zadovoljni, ...

Gregada Skitopisi - Vincijevo objašnjenje:

Amfora 2017 1
a što je o gregadi mislio žiri to je druga priča.

Amfora 2017 1
Druga ekipa u kuhanju gregade - TV nemani.

Amfora 2017 1
U njihovoj su se gregadi našle i čeri pome ...

Amfora 2017 1
a škampi su prije dodavanja jelu poprženi s ruzmarinom i lovorom.

Gregada TV nemani - izjava::


Gregada TV nemani - zadnji dodir::



Amfora 2017 1
I izgled i okus gregade TV nemani je bio izvrstan ...

Amfora 2017 1
a da ne govorimo o šarmu kojim je ova ekipa zračila.

Amfora 2017 1
I na kraju GastroBajteri koji su napravili totalni pomak u pripremi gregade, u stvari nisu niti kuhali gregadu već ...

Amfora 2017 1
složenac od ribe sa slanutkom. 

Amfora 2017 1
N aprvi pogled čudan odabir, ali ...

Amfora 2017 1
je na kraju ispalo jelo izvrsnog okusa koje je uz to bilo i prezentirano u košaricama od tjesta. 

Gregada GastroBajtera - izjava:

Tko je bio najbolji objavio je nakon natjecanja strogi žiri:


Amfora 2017 1
Na Dioklecijanovoj amfori 2017. ozbiljno su se takmičili i mladi kuhari. 

Amfora 2017 1
Duboko koncentrirani u kreiranju predjela od povrća i morskih plodova i glavnog jela od ribe nastojali su biti što bolji.

Amfora 2017 1
a osim žirija sve je nadgledala i Alma Bremec, jedna od organizatorica Dioklecijanove amfore.

Dioklecijanova amfora - izjava sudaca:


Amfora 2017 1
Nakon višesatnog natjecanja u kojem se izmjenilo nekoliko garnitura kuhara proglašeni su i pobjednici:

Diplome i medalje za predjela.


Medalje za glavna jela


Ukupni pobjednici:

Amfora 2017 1
Slavodobitnici u ukupnom plasmanu: Tecuja Sakata  (zlato glavno jelo i brončana ukupno), Dejan Pivac (srebro predjela, brončana glavno jelo i pobjednik ukupno) i Veljko Lipšanović (zlato glavno jelo i srebro ukupno). 

Amfora 2017 1
A što su mladi kuhari skuhali možete vidjeti u nestavku. Rižoto Veljka Lipšanovića.

Andjela
Anđelino glavno jelo.

Dejan Pivac 2
Dejan Pivac predjelo.

Dejan Pivac
Dejan Pivac glavno jelo.

Dragutin Mandic
Dragutin Mandić predjelo.

Josip Vrsalovic
Josip Vrsalović glavno jelo.

Luka Radic 2
Luka Radić predjelo.

Luka Radic
Luka Radić glavno jelo.

Marko Marinovic
Marko Marinović predjelo.

Marko Marinovic 2
Marko Marinović glavno jelo.

Skocic
Dajana Skočić predjelo.

Tecica
Tecuja Sakata predjelo.

Tecica 2
Tecuja Sakata glavno jelo.

Veljko Lipsanovic
Veljko Lipšanović glavno jelo