gastroadvent 2020 4 1

 

Svijeću ljubavi četvrte adventske nedjelje 2020.g., u posebnim Corona uvjetima zapalili su u prostoru ispred restorana Kadena u Splitu novinari TV postaja uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije.

Autorica manifestacije Olja Martinić je istaknula: 'Cjepivo nema alternativu i najvažnije je u borbi s virusnim infekcijama. Kvalitetan stil života od velike je važnosti. Ljudski organizam svakodnevno treba makro i mikronutrijente pa je od presudne važnosti unositi iste što osigurava svakodnevne aktivnosti i dobar imunološki odgovor na brojne izazove. Savršena sinergija i optimalan unos nutrijenata kojima čuvamo naš organizam osigurava se umjerenom mediteranskom prehranom.

Na raspolaganju nam je obilje voća, povrća i savršeni tradicionalni recepti. Proizvodi od ribe dobar su izvor cinka (Zn) mikronutrijenta velike važnosti koji povoljno utječe na metabolizam makronutrijenata i ugljikohidrata te na sintezu proteina. Značajna je uloga Zn u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i u normalnoj funkciji imunološkog sustava. Od posebne je važnosti konzumirati dovoljno ribe, kamenice, oštrige, rakovi, tuna, školjke.

Kako se 2020. godine obilježava jubilarna 10-ta godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, veliku pažnju posvećujemo moru i plodovima. Sredozemno more ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² i povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane.'

Ovogodišnji gastroadventski vijenac također je posvećenmoru i njegovom očuvanju.

Vijenac od morske pjene simbolično i na nedoslovan način simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla, koji se možda nekada vozio uz obalu, naša istaknuta kiparica Nives Čičin Šain nadogradila je imaginarno polje morske salate, dodala svjetlucave ježeve čije su bodlje čavli i male meduze.

'Svijeće su od rabljenih čaša koje su, okrenute naopako u vrhu dobile žaruljicu i nakon partija doživjele novi smisao. Ugrađen im je mali senzor da se upale daljinskim upravljačem primjereno vremenu u kojem živimo.' navodi Nives ČŠ.

Pod vodstvom ravnatelja g Ive Bilića Turističko ugostiteljska škola je imenovana kao regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za sektor turizma i ugostiteljstva. Pred njima je zahtjevan i dugoročan projekt u kojem je mediteranska prehrana u središtu pozornosti.

Chef restorana Kadena, naš vrhunski ugledni Braco Sanjin, pripremo je jednostavne zalogaje od raznih vrsta sezonske sitne ribe koje je osigurala Gastro ribarnica Brač.

Mario Jeličić Purko predstavio je vinariju Hvar Hills koja je vlasništvo njegove obitelji. Hvar Hills upravlja vinogradom veličine 30 hektara na južnim padinama otoka Hvara, koji je ujedno i jedan od najvećih otočnih vinograda na Mediteranu. Predstaviti će nam svoja 4 vina: Bogdanušu, autohtonu bijelu sortu otoka Hvara, Pošip kao najvažniju dalmatinsku bijelu sortu, nježni provansalski Rosé Pius koji je kupaža više sorti te Plavac mali Maior Rizerva iz 2016. godine koji je nedavno osvojio broncu na Decanterovom natjecanju u Londonu.

Za poticanje zastupljenosti ribe u jelovniku već godinama se zalaže HGK Hrvatska gospodarska komora koja već desetak godina provodi projekt „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi.“ Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva (10 kg u Hrvatskoj, 20 kg u EU), postići njihovo odgovarajuće vrednovanje te izgraditi i podići kulturu konzumacije ribe u Hrvatskoj, a sve putem podizanja svijesti potrošača o važnosti i ulaganjima u održivo ribarstvo, o visokoj nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti hrane podrijetlom iz lokalnog uređenog ulova ili uzgoja, kao i o važnosti da je proizvod koji konzumiraju iz sustava sigurnosti hrane dobro poznatih, visokih standarda. Ovaj projekt je od posebnog značaja što ističe predsjednik Joze Tomaš a potvrđuje i suradnjom sa Gastroadventom u Splitu.

Ribu Jadranskog mora približio je i naš partner Gastro ribarnica Brač koja redovitim kampanjama ribu čini dostupnijom, a svojom profesionalnošću jamči sigurnost, dostupnost i izvornost. Vlastiti brend Amare prenesna je „ljubav iz mora“, a objedinjuje ručno čišćeno meso jadranskih kozica, koje je sinonim kvalitete te neizostavna namirnica restorana i domaćinstava te marinirane kozice, marinirane inćune i slane inćune. Novitet su i prve pljeskavice od jadranskih kozica i škampa, koje su postigle zapažen uspjeh na tržištu. Na krilima tog uspjeha stvorena je ideja za pljeskavicu od jadranske ribe, točnije od četiri vrste bijele ribe od koće i dvije vrste plave ribe. Uz domaću ribu u ovo vrijeme predblagdana u Centaurus d.o.o. možete nabaviti izvrstan „Premium“ bakalar.

Projekt pod nazivom Mediteranska prehrana – MD.net, je projekt financiran iz europskog programa Interreg Mediterranean i ukupna vrijednost mu je 3,7 milijuna EUR, kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. U projektu sudjeluje 14 projektnih partnera iz 9 država s područja Mediterana, a usmjeren je na rješavanje popularizacije mediteranske prehrane. Glavni cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje.

Inovativni prehrambeni proizvodi koji su osmislili učenici predstavili su se na Gastroadventu 2020., pilikom čega će biti organizirano ocijenjvanje svih proizvoda u svrhu proglašenja najboljeg, koji će temeljem daljnjih projektnih aktivnsoti ići na međunarodno predstavljanje u Seville-u (Španjolska) 2021.godine.

Pet škola koje su uključene u projekt su:

1. Srednja škola „Brač“ Supetar;
2. Srednja škola Hvar;
3. Osnovna škola Petra Hektorovića Stari grad;
4. Srednja škola „Antun Matiješević Karamaneo“ Vis;
5. Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić.

Na ovom 4. paljenju gastroadventske svijeće proglašen je i malo bolji proizvod između svih izvrsnih koji će predstavljati Hrvatsku na EU nayjecanju u Sevilli slijedeće godine. Biti će to Srednja škola „Brač“ iz Supetra.

gastroadvent 2020 4 2Domaćin paljenja 4.adventske svijeće je bio restoran Kadena na čijoj otvorenoj terasi u skladu sa svim epidemiološkim mjerama  je održano medijsko predstavljanje projekta. Domaćin kuhar je bio chef Braco Sanjin koji je s namirnicama Gastro ribarnice Brač pripremi 4 posebna jela 'To Go'


Andrea Barać
voditeljica restorana Kadena

 

Braco Sanjin chef restorana Kadena
 

gastroadvent 2020 4
Fritura od sitne ribe Gastro ribarnice Brač

gastroadvent 2020 4
Slavni crni orzoto Brace Sanjina sa sipom.

gastroadvent 2020 4
Domaći pljukanci s pestom od raštike i bakalarom.

gastroadvent 2020 4
Pšenica s dimljenim kozicama i dagnjama Gastro ribarnice Brač.

gastroadvent 2020 4
Prezentacija projekta Srednje škole Hvar - cvijet soli skupljen sa škrapa ...

gastroadvent 2020 4
oplemenjen plavcem ili ...

gastroadvent 2020 4
 limunom i začinima.

Marijeta Dujmović - Srednja škola Hvar
 

Josip Petrović - Srednja škola Hvar

 


gastroadvent 2020 4
Proizvod Osnovne škole Petra Hektorovića Stari grad su tradicionalni kolačići

gastroadvent 2020 4
...

gastroadvent 2020 4
...

Ivana Pavičić Osnovna škola Petra Hektorovića Stari grad Hvar

 

gastroadvent 2020 4
Prezentacija vina vinarije Hvar Hills.

Mario Jeličić Purko predstavio je vinariju Hvar Hills i pričao o Bogdanuši ...
 

i ostalim sortama vinarije
 

gastroadvent 2020 4
Sponzor ovogodišnjeg Gastroadventa je Podravka ...

gastroadvent 2020 4
i Gastro ribarnice Brač.

Olja Martinić o važnosti cjepljenja
 

Alijana Vukšić TZ Split

 

Joško Stella TZ Splitsko - dalmatinske županije
 


gastroadvent 2020 4
Četvrtu Gastroadventsku svijeću ljubavi zapalili su novinari TV kuća ...

gastroadvent 2020 4
a nakon toga je predstavljeni konačni rezultati odabira pobjedničkog proizvoda projekta Mediteranska prehrana – MD.net o kojem je govorila voditeljica projekta Ana Buličić Krespi iz Javne ustanove RERA S.D. 

O teškoćama pred kojim se našao žiri govorila je predsjednica žirija nutricionistica Katarina Petek iz Podravke

 

a o projektu je govorio i župan Blaženko Boban
 

koji je proglasio i pobjednika ...
 

gastroadvent 2020 4 18
a to je Srednja škola „Brač“ Supetar ...

gastroadvent 2020 2 5
koja je na paljenju 2. gastroadventske svijeće prezentirala svoju izvrsnu ...

gastroadvent 2020 2 6
domaću šalšu s varenikom. Oni će predstavljati Hrvatsku sljedeće godine u Sevilli.